Premiul Nobel la fefe

11 iulie 2014
Refugiați? Să fie la ei, acolo    jpeg

Guvernul a considerat că e urgent să schimbe anumite prevederi din Legea Educaţiei Naţionale şi a dat o ordonanţă care ne întoarce cu câţiva ani înapoi. Dar, dacă ordonanţa se aplică aşa cum e, s-ar putea să ne întoarcem, de fapt, cu câteva decenii.

Unele modificări sînt “tehnice” şi deblochează situaţii apărute pe parcurs. Altele mi se par doar manifestări ale spiritului politicianist de gaşcă. Bunăoară, felul în care sunt organizate concursurile pentru directorii de şcoli: când sistemul de educaţie are atâtea probleme serioase, grija guvernanţilor e să se asigure că pot pune în funcţia de director (şi în Consiliile de Administraţie) “oameni d’ai noştri”, credincioşi “cauzei” şi partidului. E ridicol. Alte reglementări au un aer socialist îmbâcsit, care nu va crea decât complicaţii: de exemplu, participarea sindicaliştilor la evaluarea calităţii. Ce pot aduce în plus în materie de evaluare a calităţii reprezentanţii sindicatelor nu e deloc clar. (Mai ales că e vorba despre nişte sindicate slabe, cu lideri înţepeniţi la conducere de ani întregi, mai abitir ca Putin în Rusia).

Tot socialiste de faţadă sunt şi formele de “ajutorare” a elevilor care nu învaţă: se prevede organizarea unei a treia sesiuni de bacalaureat pentru cei care n-au promovat. Adică, în loc să li se dea undiţa şi să fie învăţaţi să pescuiască, li se livrează direct peştele. Celor care n-au luat bacul li se asigură şi “meditaţii instituţionalizate”, în licee sau în universităţi. Şi dacă nu vor să vină (aşa cum unii, destui, n-au vrut să se înscrie la bac)? Ce facem, îi aducem cu poliţia? N-ar fi mai bine să ne gândim cum să-i pregătim mai bine pe parcursul celor 12 ani de şcoală în loc să tragem de ei după ce au terminat, doar-doar vor promova? N-ar fi mai eficient să găsim acele politici potrivite pentru a stimula calitatea învăţământului, în loc să “cârpim cerul cu stele”, vorba poetului, pentru a mări indicele de promovare la bac cu câteva procente?

Dar exemplul cel mai clar de “întoarcere în timp” mi se pare reintroducerea doctoratului cu frecvenţă redusă (“la fefe”, cum se zicea pe vremuri…). Nu e ceva nou, am mai avut aşa ceva. Dar abia se reglementase (prin şcolile doctorale, burse şi obligaţia frecventării unor cursuri) şi începuse să funcţioneze un sistem care avea şansa să-i restituie doctoratului statutul pe care îl merită. În comunicatul Ministerului se spune, cu mândrie patriotică (asta e, mai nou, expresia mândriei patriotice, “să semănăm cu Occidentul”): “Precizăm că forma de învăţământ doctorat cu frecvenţă redusă există şi în universităţi celebre din occident”. Da, dar Occidentul nu acordă diplome de doctorat pe bandă rulantă, cum s-a întâmplat la noi, politicienilor, funcţionarilor publici şi altor categorii cărora le-a venit brusc ideea că merită un titlu de doctor; iar la universităţile celebre, plagiatele se sancţionează ferm, nu ca la noi. Şi nici n-am auzit ca primarii din Franţa ori senatorii din SUA să se înscrie la doctorat la Sorbona ori la Harvard. Desigur, există o mulţime de oameni onorabili care şi-au dat doctoratul pe sistemul “fără frecvenţă”, cu teze foarte bune şi cu rezultate ştiinţifice meritorii. Dar, dacă tot s-a instituit un sistem care avea şansa să repună doctoratul pe un traseu normal, de ce trebuie să-l schimbăm după doar câţiva ani? Căci doctoratul înseamnă, în primul rând, nu o diplomă de pus în ramă, ci cercetare ştiinţifică. Iar la noi acest domeniu – care ne va da şansa să depăşim subdezvoltarea şi să devenim o ţară care contează în lume – nu stă foarte bine. Suntem trişti că ne fug creierele, suntem obsedaţi că nu luăm Premiul Nobel (şi convinşi că îl merităm), dar în loc să stimulăm performanţa, vrem să reinstituim doctoratele în masă. E ca şi cum am vrea să luăm un fel de “Premiul Nobel la fefe”, că suntem oameni ai muncii şi ne ocupăm de cercetarea ştiinţifică doar în timpul liber...

Legea Educaţiei Naţionale adoptată sub ministeriatul lui Daniel Funeriu avea (în ciuda unor inconsecvenţe şi complicaţii) o calitate importantă: era orientată spre viitor şi avea şansa să stimuleze, în timp, calitatea educaţiei. Prin modificările din ordonanţa de urgenţă a Guvernului, ne întoarcem de unde am plecat. Şi cu asta, s-a ales praful de “pactul naţional pentru educaţie”, acceptat cândva de toate partidele…

Articol apărut pe

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

FOTO Maxar / X
Rusia își retrage trupele de pe fronturile din Siria, dar nu renunță la cele două baze militare pe care le are în țară
Rusia își retrage trupele militare de pe liniile de front din nordul Siriei și din posturile din Munții Alawiți, însă nu intenționează să renunțe la cele două baze principale din țară, în ciuda căderii președintelui Bashar al-Assad, au declarat pentru Reuters patru oficiali sirieni.
soldați nord coreeni angajați într o luptă cu ucrainenii Foto   X jpg
Primele imagini cu soldați nord-coreeni angajați într-o luptă cu ucrainenii, în regiunea Kursk
Pe rețelele de socializare a fost publicat un videoclip care ar fi surprins prima bătălie dintre soldații nord-coreeni și forțele armate ucrainene, în regiunea Kursk.
mircea diaconu jpg
Legătura neștitută dintre Mircea Diaconu și Corina Chiriac: „Am fost printre primii”
Actorul Mircea Diaconu, care s-a stins din viață sâmbătă, la vârsta de 74 de ani, a fost nu doar o personalitate remarcabilă a teatrului, filmului și politicii românești, ci și un povestitor care știa să reînvie farmecul clipelor din trecut.
banner andreea marin violeta banica png
Fiica Andreei Marin nu-și mai ascunde dragostea! Violeta s-a sărutat cu patos cu iubitul ei și a făcut publică imaginea. FOTO
În vârstă de 17 ani, Violeta Bănică, fiica Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică Jr., simte primii fiori ai dragostei. Tânăra trăiește o frumoasă poveste de iubire cu un tânăr cu care recent a împlinit 1 an de relație și a postat pe social media o fotografie care i-a luat prin surprindere pe mulți.
Donald Trump  primeşte salutul  militar la Baza  militară Andrews,  la ora 8 00   jpeg
„Este nepractică şi foarte costisitoare”. Lui Donald Trump nu-i place ora de vară. Când va fi eliminată
Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, a precizat vineri că, atunci când va reveni la putere, pe 20 ianuarie, partidul său va lucra pentru „eliminarea orei de vară” pentru că este „nepractică” şi „foarte costisitoare” pentru americani.
alimente nesanatoase shutterstock 2195235627 jpg
Pericolul din farfurie. Alimentele care favorizează cancerul de colon, boala de care suferea actorul Mircea Diaconu
Alimentele ultraprocesate ar putea alimenta creșterea cazurilor de cancer de colon, însă alimentele sănătoase ar putea deschide noi căi pentru prevenirea sau tratarea bolii, sugerează un nou studiu.
horoscop financiar 1 webp
Horoscop duminică, 15 decembrie. Doi nativi se confruntă cu ghinioane în dragoste și în planul sănătății!
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de duminică, 15 decembrie.
Liviu Dragnea Foto Captură Video Facebook jpg
Fanii lui Liviu Dragnea „dezertează” spre Călin Georgescu. Transformarea unui grup de sprijin al fostului lider PSD
Un grup de Facebook, care era asociat cu fostul lider PSD Liviu Dragnea, s-a transformat într-unul care îl susține pe Călin Georgescu, candidatul care a obținut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024.
otelul galati FOTO Facebook
Remiză la Galați în Superligă. Oțelul - UTA Arad, scor final 1-1
Meciul disputat pe terenul echipei oțelarilor s-a încheiat sâmbătă, 14 decembrie, la egalitate.