Premiul Nobel la fefe

11 iulie 2014
Refugiați? Să fie la ei, acolo    jpeg

Guvernul a considerat că e urgent să schimbe anumite prevederi din Legea Educaţiei Naţionale şi a dat o ordonanţă care ne întoarce cu câţiva ani înapoi. Dar, dacă ordonanţa se aplică aşa cum e, s-ar putea să ne întoarcem, de fapt, cu câteva decenii.

Unele modificări sînt “tehnice” şi deblochează situaţii apărute pe parcurs. Altele mi se par doar manifestări ale spiritului politicianist de gaşcă. Bunăoară, felul în care sunt organizate concursurile pentru directorii de şcoli: când sistemul de educaţie are atâtea probleme serioase, grija guvernanţilor e să se asigure că pot pune în funcţia de director (şi în Consiliile de Administraţie) “oameni d’ai noştri”, credincioşi “cauzei” şi partidului. E ridicol. Alte reglementări au un aer socialist îmbâcsit, care nu va crea decât complicaţii: de exemplu, participarea sindicaliştilor la evaluarea calităţii. Ce pot aduce în plus în materie de evaluare a calităţii reprezentanţii sindicatelor nu e deloc clar. (Mai ales că e vorba despre nişte sindicate slabe, cu lideri înţepeniţi la conducere de ani întregi, mai abitir ca Putin în Rusia).

Tot socialiste de faţadă sunt şi formele de “ajutorare” a elevilor care nu învaţă: se prevede organizarea unei a treia sesiuni de bacalaureat pentru cei care n-au promovat. Adică, în loc să li se dea undiţa şi să fie învăţaţi să pescuiască, li se livrează direct peştele. Celor care n-au luat bacul li se asigură şi “meditaţii instituţionalizate”, în licee sau în universităţi. Şi dacă nu vor să vină (aşa cum unii, destui, n-au vrut să se înscrie la bac)? Ce facem, îi aducem cu poliţia? N-ar fi mai bine să ne gândim cum să-i pregătim mai bine pe parcursul celor 12 ani de şcoală în loc să tragem de ei după ce au terminat, doar-doar vor promova? N-ar fi mai eficient să găsim acele politici potrivite pentru a stimula calitatea învăţământului, în loc să “cârpim cerul cu stele”, vorba poetului, pentru a mări indicele de promovare la bac cu câteva procente?

Dar exemplul cel mai clar de “întoarcere în timp” mi se pare reintroducerea doctoratului cu frecvenţă redusă (“la fefe”, cum se zicea pe vremuri…). Nu e ceva nou, am mai avut aşa ceva. Dar abia se reglementase (prin şcolile doctorale, burse şi obligaţia frecventării unor cursuri) şi începuse să funcţioneze un sistem care avea şansa să-i restituie doctoratului statutul pe care îl merită. În comunicatul Ministerului se spune, cu mândrie patriotică (asta e, mai nou, expresia mândriei patriotice, “să semănăm cu Occidentul”): “Precizăm că forma de învăţământ doctorat cu frecvenţă redusă există şi în universităţi celebre din occident”. Da, dar Occidentul nu acordă diplome de doctorat pe bandă rulantă, cum s-a întâmplat la noi, politicienilor, funcţionarilor publici şi altor categorii cărora le-a venit brusc ideea că merită un titlu de doctor; iar la universităţile celebre, plagiatele se sancţionează ferm, nu ca la noi. Şi nici n-am auzit ca primarii din Franţa ori senatorii din SUA să se înscrie la doctorat la Sorbona ori la Harvard. Desigur, există o mulţime de oameni onorabili care şi-au dat doctoratul pe sistemul “fără frecvenţă”, cu teze foarte bune şi cu rezultate ştiinţifice meritorii. Dar, dacă tot s-a instituit un sistem care avea şansa să repună doctoratul pe un traseu normal, de ce trebuie să-l schimbăm după doar câţiva ani? Căci doctoratul înseamnă, în primul rând, nu o diplomă de pus în ramă, ci cercetare ştiinţifică. Iar la noi acest domeniu – care ne va da şansa să depăşim subdezvoltarea şi să devenim o ţară care contează în lume – nu stă foarte bine. Suntem trişti că ne fug creierele, suntem obsedaţi că nu luăm Premiul Nobel (şi convinşi că îl merităm), dar în loc să stimulăm performanţa, vrem să reinstituim doctoratele în masă. E ca şi cum am vrea să luăm un fel de “Premiul Nobel la fefe”, că suntem oameni ai muncii şi ne ocupăm de cercetarea ştiinţifică doar în timpul liber...

Legea Educaţiei Naţionale adoptată sub ministeriatul lui Daniel Funeriu avea (în ciuda unor inconsecvenţe şi complicaţii) o calitate importantă: era orientată spre viitor şi avea şansa să stimuleze, în timp, calitatea educaţiei. Prin modificările din ordonanţa de urgenţă a Guvernului, ne întoarcem de unde am plecat. Şi cu asta, s-a ales praful de “pactul naţional pentru educaţie”, acceptat cândva de toate partidele…

Articol apărut pe

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Grecia sub zodia incendiilor forestiere și a caniculei. Turiști români: „Ne cred pe toți proști?”
În timp ce atenționările de călătorie apar aproape în fiecare zi pentru Grecia, din cauza riscului de incendii forestiere, turiștii românii susțin că vremea e perfectă.
image
Cât ar mai fi avut de trăit Ceaușescu dacă nu era executat. Care era boala ținută la secret a ultimului dictator al României
Nicolae Ceaușescu suferea de mai multe boli grave, spun medici români dar și surse din cadrul CIA. Dacă una dintre afecțiuni ajunsese cunoscută prin intermediul CIA, cealaltă rămâne și astăzi un mister. Se presupune că Ceaușescu nu ar mai fi supraviețuit mult după 1989.
image
Cum ne-a adus manelistul Babasha în atenția lumii întregi. Ce scrie The Independent despre manelele din România
Babasha, cântărețul de manele care a fost huiduit la primul concert susținut de Coldplay, a atras atenția lumii întregi, publicațiile străine relatând evenimentul, și afirmând că reacția publicului ar reaprinde „dezbaterea despre rasism din România”.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.