Povești fără tîlc

28 octombrie 2019
Povești fără tîlc jpeg

Am avut recent ocazia de a afla mai multe am─ânunte despre o pagin─â de rezisten╚Ť─â care contrazice mai multe prejudec─â╚Ťi privind raportarea la perioada comunist─â. De exemplu, faptul c─â ├«mpotrivirea ╚Öi protestul au fost individuale; c─â rom├ónii nu au fost ├«n stare s─â se organizeze ├«ntr-un grup care s─â ac╚Ťioneze unitar ├«mpotriva regimului. Pagina de care spun dovede╚Öte contrariul, au fost oameni care au avut ├«ncredere ├«n ceilal╚Ťi, ├«n plin─â epoc─â a dela╚Ťiunii, ╚Öi f─âr─â s─â ezite ╚Öi-au pus soarta ├«n m├«inile altora. Un alt cli╚Öeu este protestul ├«n sine, percep╚Ťia c─â rom├ónii nu se revolt─â, ci rabd─â ├«ndelung, ca m─âm─âliga la fiert. Gre╚Öit, chiar ╚Öi ├«n acele condi╚Ťii de represiune violent─â, c├«╚Ťiva oameni au riscat ╚Öi s-au manifestat ├«mpotriva autorit─â╚Ťilor atotputernice, ╚Öi asta nu doar subversiv, ci ╚Öi public, atunci c├«nd ├«n cele din urm─â au ajuns pe m├«na lor.

E interesant ╚Öi felul ├«n care protestul ajunge a se manifesta. Forma lui tinde s─â aib─â acelea╚Öi caracteristici indiferent dac─â e vorba de regimul comunist sau de cel nazist, ╚Öi indiferent dac─â e vorba de Republica Popular─â Rom├ón─â sau URSS. Pagina rom├óneasc─â de care spun seam─ân─â frapant cu mi╚Öcarea clandestin─â Trandafirul Alb de la M├╝nchen, din 1942-1943, sau cu subiectul romanului Fiecare moare singur al lui Hans Fallada. Din aceast─â perspectiv─â, protestul pur, primar, nu e rom├ón, rus sau german; protestul fa╚Ť─â de sistemul opresiv e mai degrab─â universal. Abia reac╚Ťia la el, amploarea ╚Öi frecven╚Ťa lui, dozarea ╚Öi propagarea poate ├«ncep s─â de╚Ťin─â ╚Öi carateristici locale, eventual na╚Ťionale. Dar impulsul, imboldul de ├«nceput, s├«nt comune.

O alt─â perspectiv─â deschis─â de protestul de care am auzit este lipsa de relevan╚Ť─â ├«n timp pentru acest gen de anomalie istoric─â precum gratuita represiune de tip comunist. Faptele s-au petrecut, oamenii au suferit, vie╚Ťile s-au desf─âcut sau ref─âcut, dar nimeni din comunitate nu a tras nici o concluzie. Dup─â 1989, de╚Öi ancheta╚Ťii ╚Öi anchetatorii se mai puteau ├«nt├«lni pe str─âzile din mica urbe devenit─â scen─â istoric─â, de╚Öi cicatricile familiilor afectate ├«nc─â se mai vedeau, oamenii nu s-au mai aplecat asupra suferin╚Ťelor trecute ale semenilor. Nu ├«nseamn─â c─â protestatarii ╚Öi familiile lor, victime ale represiunii ulterioare, au fost complet lipsite de orice comp─âtimire, atunci, dar ╚Öi dup─â 1989. Dar societatea nu le-a mai f─âcut dreptate. Nu s-a mai vorbit despre gestul lor de normalitate ├«ntr-o lume revenit─â, teoretic, la normal. Comuni╚Ötii au f─âcut pe seama lor pe vremea aceea un proces public, au fost adu╚Öi oameni din jude╚Ť care s─â afle de pedepsirea protestatarilor ╚Öi care s─â predea mai departe lec╚Ťia demasc─ârii ÔÇŁdu╚Ömanilor poporuluiÔÇŁ. Procesul chiar a f─âcut v├«lv─â la timpul lui. Acum, dup─â 1989, nici m─âcar sentin╚Ťa de atunci nu a fost invalidat─â formal. Protestul nu a fost ├«nchis reflexiv, nu i s-a ata╚Öat un sens, la ╚Öcoal─â noilor genera╚Ťii li se vorbe╚Öte despre comunism tot la modul teoretic, ca unor copii francezi sau elve╚Ťieni, de pild─â.

├Äntr-un fel, e explicabil. Faptele se petrecuser─â demult, via╚Ťa se ├«ndrepta spre alte z─âri, cine s─â mai stea s─â ├«mpart─â vini sau s─â trag─â concluzii de pe urma unor ├«nt├«mpl─âri din urm─â cu 30 de ani, deveni╚Ťi ├«ntre timp 60 de ani?! Nici m─âcar protagoni╚Ötii nu ├«╚Öi mai aminteau toate detaliile. ╚śi ├«n perioada post-nazist─â, oamenii ├«ntorceau capul c├«nd li se amintea de fostul regim. Se contura un consens c─â a fost o gre╚Öeal─â, dar ├«n paralel cu el ╚Öi atitudinea de a nu mai discuta despre acele vremuri ur├«te. N-a╚Ö vrea acum s─â pic ├«n vreun cli╚Öeu de genul celor pe care le-am demontat mai sus; c─â adic─â rom├ónii nu ├«╚Öi asum─â lec╚Ťiile trecutului. Poate c─â s├«nt comunit─â╚Ťi unde pagini similare celei auzite de mine au fost altfel tratate. Ar fi bine, pentru c─â s├«nt convins c─â printr-o astfel de asumare, comunit─â╚Ťile respective ar fi avut numai de c├«╚Ötigat. Fie ╚Öi numai din faptul c─â s├«nt con╚Ötiente ╚Öi pot fi chiar m├«ndre c─â la un moment dat au fost eroice, prin unii membri ai lor, ast─âzi at├«t de anonimi.

Ionu╚Ť Iamandi este jurnalist la Radio Rom├ónia Actualit─â╚Ťi.

Foto: Vizită a liderilor PCR la Odorhei, în august 1966. Sursa: Fototeca online a comunismului românesc, cota 228/1966.

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.