Povești fără tîlc

28 octombrie 2019
Povești fără tîlc jpeg

Am avut recent ocazia de a afla mai multe amănunte despre o pagină de rezistență care contrazice mai multe prejudecăți privind raportarea la perioada comunistă. De exemplu, faptul că împotrivirea și protestul au fost individuale; că românii nu au fost în stare să se organizeze într-un grup care să acționeze unitar împotriva regimului. Pagina de care spun dovedește contrariul, au fost oameni care au avut încredere în ceilalți, în plină epocă a delațiunii, și fără să ezite și-au pus soarta în mîinile altora. Un alt clișeu este protestul în sine, percepția că românii nu se revoltă, ci rabdă îndelung, ca mămăliga la fiert. Greșit, chiar și în acele condiții de represiune violentă, cîțiva oameni au riscat și s-au manifestat împotriva autorităților atotputernice, și asta nu doar subversiv, ci și public, atunci cînd în cele din urmă au ajuns pe mîna lor.

E interesant și felul în care protestul ajunge a se manifesta. Forma lui tinde să aibă aceleași caracteristici indiferent dacă e vorba de regimul comunist sau de cel nazist, și indiferent dacă e vorba de Republica Populară Română sau URSS. Pagina românească de care spun seamănă frapant cu mișcarea clandestină Trandafirul Alb de la München, din 1942-1943, sau cu subiectul romanului Fiecare moare singur al lui Hans Fallada. Din această perspectivă, protestul pur, primar, nu e român, rus sau german; protestul față de sistemul opresiv e mai degrabă universal. Abia reacția la el, amploarea și frecvența lui, dozarea și propagarea poate încep să dețină și carateristici locale, eventual naționale. Dar impulsul, imboldul de început, sînt comune.

O altă perspectivă deschisă de protestul de care am auzit este lipsa de relevanță în timp pentru acest gen de anomalie istorică precum gratuita represiune de tip comunist. Faptele s-au petrecut, oamenii au suferit, viețile s-au desfăcut sau refăcut, dar nimeni din comunitate nu a tras nici o concluzie. După 1989, deși anchetații și anchetatorii se mai puteau întîlni pe străzile din mica urbe devenită scenă istorică, deși cicatricile familiilor afectate încă se mai vedeau, oamenii nu s-au mai aplecat asupra suferințelor trecute ale semenilor. Nu înseamnă că protestatarii și familiile lor, victime ale represiunii ulterioare, au fost complet lipsite de orice compătimire, atunci, dar și după 1989. Dar societatea nu le-a mai făcut dreptate. Nu s-a mai vorbit despre gestul lor de normalitate într-o lume revenită, teoretic, la normal. Comuniștii au făcut pe seama lor pe vremea aceea un proces public, au fost aduși oameni din județ care să afle de pedepsirea protestatarilor și care să predea mai departe lecția demascării ”dușmanilor poporului”. Procesul chiar a făcut vîlvă la timpul lui. Acum, după 1989, nici măcar sentința de atunci nu a fost invalidată formal. Protestul nu a fost închis reflexiv, nu i s-a atașat un sens, la școală noilor generații li se vorbește despre comunism tot la modul teoretic, ca unor copii francezi sau elvețieni, de pildă.

Într-un fel, e explicabil. Faptele se petrecuseră demult, viața se îndrepta spre alte zări, cine să mai stea să împartă vini sau să tragă concluzii de pe urma unor întîmplări din urmă cu 30 de ani, deveniți între timp 60 de ani?! Nici măcar protagoniștii nu își mai aminteau toate detaliile. Și în perioada post-nazistă, oamenii întorceau capul cînd li se amintea de fostul regim. Se contura un consens că a fost o greșeală, dar în paralel cu el și atitudinea de a nu mai discuta despre acele vremuri urîte. N-aș vrea acum să pic în vreun clișeu de genul celor pe care le-am demontat mai sus; că adică românii nu își asumă lecțiile trecutului. Poate că sînt comunități unde pagini similare celei auzite de mine au fost altfel tratate. Ar fi bine, pentru că sînt convins că printr-o astfel de asumare, comunitățile respective ar fi avut numai de cîștigat. Fie și numai din faptul că sînt conștiente și pot fi chiar mîndre că la un moment dat au fost eroice, prin unii membri ai lor, astăzi atît de anonimi.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Vizită a liderilor PCR la Odorhei, în august 1966. Sursa: Fototeca online a comunismului românesc, cota 228/1966.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Meteorologii anunță cod galben  de vânt puternic în 35 de județe ale țării jpeg
Vremea duminică, 15 decembrie. Mai multe județe sunt sub Cod galben de ceață și vânt puternic
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică dimineața avertizări Cod galben de vânt puternic și ceață pentru mai multe județe din țară.
Mango Mannheim O6 jpg
Fondatorul lanțului de magazine Mango a murit după ce a căzut de pe o stâncă
Fondatorul lanţului spaniol de produse textile Mango, Isak Andic, a murit într-un accident în Spania, a anunţat compania, relatează agenţiile internaţionale de presă. Isak Andic avea 71
Craciun copii jpg
Cum contribuie Crăciunul la sănătatea psihologică a copiilor
Crăciunul este una dintre cele mai îndrăgite sărbători din întreaga lume. Pe lângă luminițele din brad, podoabele și cadourile mult așteptate de la Moș Crăciun, această sărbătoare constituie un prilej de petrecere a timpului în familie și contribuie la menținerea unei stări de optimism și liniște, a
banner Iulia Albu
Iulia Albu, mesaj pentru toți romanii în preajma sărbătorilor de iarnă: „Anul acesta, de Crăciun...”
Sărbătorile de Crăciun sunt un prilej fantastic pentru majoritatea românilor de a se reuni cu familia și persoanele dragi. Cu doar câteva zile înainte, Iulia Albu vine în atenția oamenilor cu sfaturi prețioase. Despre ce este vorba, aflați din rândurile de mai jos.
Scena  mortii lui decebal Eikipedia common jpg
Ranisstorum, ultimul refugiu al regelui Decebal. Unde se afla locul plin de secrete, considerat un oraș sfânt al dacilor
După descoperirea în 1965 a unui monument funerar care oferea informații despre sfârșitul lui Decebal, înfrânt de romani, oamenii de știință au căutat noi indicii despre locul misterios numit Ranisstorum, de numele căruia se leagă moartea regelui dac.
Costică Prisecaru, în lesă cu Emilia Bejan. Captură YouTube
comisia europeana
Bugetul UE: Cine plătește și cine câștigă cel mai mult. Cum stă România
În bugetul UE, națiunile mai bogate din vestul și nordul Europei servesc în principal drept contributori neți, în timp ce membrii Europei Centrale și de Est sunt principalii beneficiari.
Biserica Sf  Nicolae din Demre Antalya Turcia și sarcofagul Sfântului Nicolae Colaj Anadolu Getty Images
Mormântul Sfântului Nicolae, care a inspirat povestea „Moș Crăciun”, descoperit sub o biserică din Turcia
În 2022, arheologii au început săpăturile sub o biserică din sudul Turciei, bănuind că acolo ar putea fi mormântul Sfântului Nicolae. Recent, eforturile lor au scos la lumină un sarcofag de calcar, despre care se crede că a adăpostit rămășițele episcopului ce a inspirat legenda lui Moș Crăciun.
image png
„Am aflat că soția mea a avut cândva o relație cu bărbatul care este acum iubitul mamei ei” - reacția bărbatului când l-a întâlnit pe fostul iubit al soției sale
Faptul că soția sa s-a iubit în trecut cu un bărbat care în prezent este iubitul mamei ei a creat o mare frustrare pentru un bărbat în vârstă de 35 de ani. Cum a reacționat când a aflat și de ce anume se teme?