Povești fără tîlc

28 octombrie 2019
Povești fără tîlc jpeg

Am avut recent ocazia de a afla mai multe amănunte despre o pagină de rezistență care contrazice mai multe prejudecăți privind raportarea la perioada comunistă. De exemplu, faptul că împotrivirea și protestul au fost individuale; că românii nu au fost în stare să se organizeze într-un grup care să acționeze unitar împotriva regimului. Pagina de care spun dovedește contrariul, au fost oameni care au avut încredere în ceilalți, în plină epocă a delațiunii, și fără să ezite și-au pus soarta în mîinile altora. Un alt clișeu este protestul în sine, percepția că românii nu se revoltă, ci rabdă îndelung, ca mămăliga la fiert. Greșit, chiar și în acele condiții de represiune violentă, cîțiva oameni au riscat și s-au manifestat împotriva autorităților atotputernice, și asta nu doar subversiv, ci și public, atunci cînd în cele din urmă au ajuns pe mîna lor.

E interesant și felul în care protestul ajunge a se manifesta. Forma lui tinde să aibă aceleași caracteristici indiferent dacă e vorba de regimul comunist sau de cel nazist, și indiferent dacă e vorba de Republica Populară Română sau URSS. Pagina românească de care spun seamănă frapant cu mișcarea clandestină Trandafirul Alb de la München, din 1942-1943, sau cu subiectul romanului Fiecare moare singur al lui Hans Fallada. Din această perspectivă, protestul pur, primar, nu e român, rus sau german; protestul față de sistemul opresiv e mai degrabă universal. Abia reacția la el, amploarea și frecvența lui, dozarea și propagarea poate încep să dețină și carateristici locale, eventual naționale. Dar impulsul, imboldul de început, sînt comune.

O altă perspectivă deschisă de protestul de care am auzit este lipsa de relevanță în timp pentru acest gen de anomalie istorică precum gratuita represiune de tip comunist. Faptele s-au petrecut, oamenii au suferit, viețile s-au desfăcut sau refăcut, dar nimeni din comunitate nu a tras nici o concluzie. După 1989, deși anchetații și anchetatorii se mai puteau întîlni pe străzile din mica urbe devenită scenă istorică, deși cicatricile familiilor afectate încă se mai vedeau, oamenii nu s-au mai aplecat asupra suferințelor trecute ale semenilor. Nu înseamnă că protestatarii și familiile lor, victime ale represiunii ulterioare, au fost complet lipsite de orice compătimire, atunci, dar și după 1989. Dar societatea nu le-a mai făcut dreptate. Nu s-a mai vorbit despre gestul lor de normalitate într-o lume revenită, teoretic, la normal. Comuniștii au făcut pe seama lor pe vremea aceea un proces public, au fost aduși oameni din județ care să afle de pedepsirea protestatarilor și care să predea mai departe lecția demascării ”dușmanilor poporului”. Procesul chiar a făcut vîlvă la timpul lui. Acum, după 1989, nici măcar sentința de atunci nu a fost invalidată formal. Protestul nu a fost închis reflexiv, nu i s-a atașat un sens, la școală noilor generații li se vorbește despre comunism tot la modul teoretic, ca unor copii francezi sau elvețieni, de pildă.

Într-un fel, e explicabil. Faptele se petrecuseră demult, viața se îndrepta spre alte zări, cine să mai stea să împartă vini sau să tragă concluzii de pe urma unor întîmplări din urmă cu 30 de ani, deveniți între timp 60 de ani?! Nici măcar protagoniștii nu își mai aminteau toate detaliile. Și în perioada post-nazistă, oamenii întorceau capul cînd li se amintea de fostul regim. Se contura un consens că a fost o greșeală, dar în paralel cu el și atitudinea de a nu mai discuta despre acele vremuri urîte. N-aș vrea acum să pic în vreun clișeu de genul celor pe care le-am demontat mai sus; că adică românii nu își asumă lecțiile trecutului. Poate că sînt comunități unde pagini similare celei auzite de mine au fost altfel tratate. Ar fi bine, pentru că sînt convins că printr-o astfel de asumare, comunitățile respective ar fi avut numai de cîștigat. Fie și numai din faptul că sînt conștiente și pot fi chiar mîndre că la un moment dat au fost eroice, prin unii membri ai lor, astăzi atît de anonimi.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Vizită a liderilor PCR la Odorhei, în august 1966. Sursa: Fototeca online a comunismului românesc, cota 228/1966.

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău jpeg
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău
Alegînd o centrală pe peleți nu doar că vei face economii substanțiale în buget, ci vei ajuta și la protecția mediului înconjurător.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.