Politicieni şi tehnocraţi

1 iulie 2016
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

„Ăştia nu sînt tehnocraţi, sînt scribălăi” – zicea un nene la televizor acum cîteva zile. „Ce cuvînt e ăsta, scribălăi? Eu nu-l cunosc” – l-a interpelat, un pic indignată, moderatoarea. „Uitaţi-vă în DEX”, i-a zis omul. „Eu vă propun să folosim numai cuvinte pe care le înţelege toată lumea”, a mai zis moderatoarea, de teamă că „scribălău” o fi ceva de ruşine.

Discuţia a continuat, lălăită şi dezlînată, despre ce nu face guvernul sau face prost. În platou erau, evident, politicieni şi comentatori. Tonul era al unor oameni convinşi că deţin toate adevărurile în buzunar şi că guvernarea e o treabă extrem de simplă, pe care toată lumea o poate duce la capăt, în afară de – v-aţi prins – aceşti tehnocraţi.

La noi (ca şi la italieni) se consumă multă energie şi multă emoţie în discuţiile despre politică şi despre guvern. Şi se spun multe vorbe radicale, categorice, tari. Şi, adesea, iraţionale. Oricum, lumea pare să uite că acest guvern a fost făcut rapid, în noiembrie 2015, şi i s-a dat un mandat de un an. Are un sprijin politic subţire şi, mai ales, n-are timp să-şi propună cine ştie ce proiecte pe termen lung. Mai degrabă repară ce au stricat alţii înainte şi pune în aplicare măsuri aparent mici, dar de efect. De exemplu, chestia cu tăiatul hîrtiilor: la halul în care e birocraţia românească, eliminarea unor hîrtii inutile e o mare victorie pentru bietul cetăţean. Sau găsirea unei soluţii pentru ca sute de mii de copii să aibă acte (adică CNP, adică posibilitatea de a fi ajutaţi să scape de sărăcie): e o problemă veche, plimbată dintr-un minister în altul, cu veşnicul refren „nu avem o soluţie legală”. Uite că avem. Sau schimbarea contractelor de management din spitale.

Cu astfel de măsuri concrete, vizibile (şi am dat doar trei exemple, mai sînt şi altele), acest guvern şi miniştrii lui calcă însă pe coadă mulţi politicieni. Care se străduiesc să apere sistemul corupt şi ineficient la care au pus umărul atîta amar de ani. Bunăoară, ministrul Culturii, d-na Corina Şuteu, a prezentat în Parlament cîteva modificări legislative necesare pentru a face lucrurile să meargă mai bine în domeniul culturii, în special în cinematografie. Comisia parlamentară le-a respins pe toate. Sînt foarte bune şi foarte necesare, dar onorabilii noştri parlamentari le-au respins. În schimb, cîţiva parlamentari din PSD vor să înfiinţeze, prin lege, Festivalul „Pasărea Măiastră” în Bucureşti. Nu s-a mai pomenit, în lumea civilizată, înfiinţarea unui festival prin lege. Dar ai noştri atîta gîndesc şi-atîta pot: au puterea, deci pot înfiinţa orice. Alt exemplu. Ministrul Fondurilor Europene, dl Cristian Ghinea, a scos la iveală nişte contracte în neregulă; a primit ameninţări (după cum a declarat public) de la membri importanţi ai PSD. Şi a fost chemat în Parlament la audieri. Omul lucrează cu legea în mînă, cu date şi contracte, şi primeşte în schimb mesaje cu „las’ că-ţi arătăm noi”.

Aceste exemple arată limpede care e raportul de forţe dintre tehnocraţi şi politicieni. E un raport între competenţă şi oftică. Şi Corina Şuteu, şi Cristian Ghinea se pricep foarte bine la ceea ce fac (au demonstrat-o deja). Dar ei pot fi oricînd blocaţi de nişte inşi care nu numai că nu au priceperea lor, dar şi un soi de reavoinţă în exercitarea puterii. Şi le place să arate că au puterea şi fac ce le vor muşchii. După care „ies pe televiziuni” (cum sună o expresie cam ridicolă, dar larg răspîndită) şi zic că guvernul nu-i bun.

Deocamdată, guvernul a făcut un lucru foarte bun: a arătat că se poate guverna altfel, în alt stil. Asta îi macină, de fapt, pe politicienii români, care abia aşteaptă să revină la putere şi să-şi reia vechile obiceiuri. Sper ca, prin ceea ce mai reuşeşte să facă pînă în noiembrie, guvernul Cioloş să deschidă o breşă destul de mare în năravurile proaste ale guvernării politice, astfel încît roata să nu mai poată fi întoarsă.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

Fotografie de Marius Georgescu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.