Planul Marelui Dragon

6 martie 2017
Planul Marelui Dragon png

S-a întîmplat în 1974, la Kuala Lumpur, capitala Malaieziei. S-au întîlnit acolo reprezentanți din Japonia, Filipine, Singapore, China și țara gazdă pentru a stabili cum și în cît timp asiaticii prind din urmă restul lumii și eventual preiau inițiativa în șah. Dato Tan Chin Nam, șef al federației malaieziene de șah dar și un potent om de afaceri, și-a impus punctul de vedere: nu țara sa, nici Japonia și nici o altă țară asiatică nu are șanse mai mari decît China pentru a deveni o forță a șahului mondial. Așa s-a născut Planul Marelui Dragon. 40 de ani mai tîrziu, aproape unul din zece șahiști din Top 100 este din China. Iar la feminin, China are, de săptămîna trecută, cele mai multe campioane mondiale la șah.

Tan Zhongyi o cheamă pe noua campioană mondială. N-a auzit multă lume de ea, nici măcar în rîndul șahiștilor. De fapt China este ca o gaură neagră în șah. Nu prea se știe ce turnee se joacă acolo, cine participă. Se știe doar că din cînd în cînd, cîte un chinez necunoscut, cu rating mic, apare deodată într-un turneu occidental și cîștigă partidă după partidă, răsturnînd toate pronosticurile hîrtiei. Așa și cu Tan Zhongyi. Ea nu era cea mai bine cotată chinezoaică în turneul pentru titlul mondial, era abia a treia. Iar din cele trei, niciuna nu era de fapt cea mai bună chinezoaică la șah; aceasta, pe numele ei Hou Yifan, nici măcar nu a jucat la Teheran.

Dar să și numărăm, căci am zis mai sus că acum China are cele mai multe campioane mondiale la șah. Prima a fost Xie Jun, în 1991. Apoi a urmat în ordine Zhu Chen, în 2001, Xu Yuhua, în 2006, Hou Yifan, în 2010 și cum am anunțat deja, Tan Zhongyi în 2017. În total, cinci șahiste. Rusia (incluzînd și perioada sovietică) are trei șahiste, iar dacă o punem la socoteală și pe Vera Mencik, prima campioană mondială din istorie, patru. Ucraina are și ea trei, Georgia (cu Nona Gaprindashvili și Maia Ciburdanidze), două, iar cîte una Ungaria și Bulgaria. Ca observație în treacăt: cea mai bună șahistă din toate timpurile, unguroaica Judith Polgar, nu s-a obosit să cîștige titlul mondial feminin. A făcut-o în schimb sora ei, Susan, în 1996.

E adevărat că la prima vedere, Planul Marelui Dragon a scos la iveală mai curînd dragonițe decît dragoni. Dar în spatele șahistelor din China stau de fapt antrenori-dragoni care au jucat cu destul succes în anii ‘90 sau la începutul anilor 2000. Diferența de performanță între șahistele și șahiștii chinezi, chiar dacă e sesizabilă, mi se pare nesemnificativă, mai ales în comparație cu perfomanța de ansamblu a șahului chinez în raport cu restul țărilor, mai puțin cu India. În plus, popularitatea șahului în China e încă foarte departe de cea a șahului chinezesc tradițional (xiangqi) și a go-ului (weiqi). Pînă în 1986, federația chineză de șah era un departament al federației de xiangqi. Potrivit unor surse, în China sînt "doar" cîteva milioane de șahiști amatori și cîteva sute de mii de jucători legitimați. Așa că potențialul Chinei în domeniu e încă la cote foarte înalte; dragonul nu s-a înălțat la altitudinea maximă.

Mai interesantă este însă implicarea guvernamentală în avîntul șahului chinezesc. Are ea aceeași natură cu cea din defuncta URSS, cînd succesele șahiste erau folosite pe post de dovadă a superiorității societății comuniste? Cine sponsorizează cluburile și turneele de șah din China? Partidul? Subsidiara care ansamblează telefoane iPhone la Shanghai? Cum e să fii șahist profesionist în China - și aici nu mă refer la Hou Yifan, care are statut internațional, ci de exemplu la un șahist decent, care în Occident ar putea să trăiască din predarea șahului și scrierea de cărți de specialitate? Sînt convins că răspunsurile la asemenea întrebări ar face un reportaj pe cinste de la fața locului.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 49 va fi publicată săptămîna viitoare în cadrul rubricii online „În alb și negru“.


Soluția diagramei 48: 1. Da3+! Rg8 2. Ce7+ Rf8 3. Cg6++ Rg8 4. Df8+! Txf8 5. Ce7#.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Tan Zhongyi (China), campioană mondială la șah, Teheran, 2017. Sursa: fide.com/David Llada.

diagram49 png png
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.

Adevarul.ro

image
De ce s-a oprit slujba oficiată de ÎPS Teodosie la Ziua Marinei. Explicaţiile Forţelor Navale Române
Statul major al Forţelor Navale a oferit primele explicaţii cu privire la incidentul petrecut în timpul oficierii slujbei religioase de către ÎPS Teodosie.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau „după bine vine rău“. Cum se manifestă, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune faţă fericire, fără a avea un motiv raţional pentru acest lucru. În termeni de specialitate, această formă de anxietate se numeşte „cherofobie“, iar cei afectaţi fac tot posibilul să evite sentimentul de fericire.
image
Greşeala ce ar putea lăsa nepedepsită o bandă de tâlhari care a terorizat Ploieştiul
Trei hoţi din Prahova care au terorizat ploieştenii în perioada sărbătorilor de iarnă din anul 2020 sunt la un pas să rămână nepedepsiţi din cauza unei greşeli a instanţei.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.