Patriarhi ai jurnalismului german

22 iulie 2019
Patriarhi ai jurnalismului german jpeg

● Volker R. Berghahn, Journalists between Hitler and Adenauer. From Inner Emigration to the Moral Reconstruction of West Germany, Princeton University Press, 2019.

Cum au reacționat jurnaliștii germani la preluarea puterii de către Hitler în 1933? Ce opțiuni au avut ei la dispoziție în toți anii în care țara a fost condusă de naziști, inclusiv în anii de război? Ce rol au avut jurnaliștii în revenirea democratică a țării și cum s-au raportat ei la politicile cancelarului Adenauer? Sînt temele principale ale unei interesante cărți recente, Journalists between Hitler and Adenauer. From Inner Emigration to the Moral Reconstruction of West Germany. Autorul, Volker R. Berghahn, este profesor emerit de istorie la Columbia University și a mai scris lucrări precum American Big Business in Britain and Germany și Europe in the Era of Two World Wars.

Potrivit lui Berghahn, la venirea naziștilor la putere, germanii au reacționat în mai multe feluri. Unii au optat pentru emigrare, alții au devenit membri ai rezistenței active din țară, o parte considerabilă s-a decis pentru intrarea în partid, iar alții au plonjat într-un fel de ”exil interior”, în care își permiteau să se distanțeze de regim printr-o echilibristică permanentă a dizidenței și colaborării. Într-un astfel de „exil interior”, spune autorul, au intrat și cei trei mari jurnaliști din Hamburg de care se ocupă cartea lui Berghahn.

Cei trei sînt văzuți printre patriarhii jurnalismului german, prin prisma activității lor din ultimii ani ai Republicii de la Weimar, dar și prin cea de după apariția Germaniei Federale. Este vorba de Marion, contesa Dönhoff, care a devenit editoarea revistei Die Zeit și care a încetat din viață în 2002, la venerabilă vîrstă de 102 ani, de Paul Sethe, ”bătrînul înțelept al jurnalismului vest-german” și de Hans Zehrer, redactor-șef la Die Welt. Dacă Marion Dönhoff și Paul Sethe s-au implicat în tentativa de asasinat a lui Hitler din 1944, Hans Zehrer a preferat anonimatul total pe o insulă din Marea Nordului. Poate că azi numele fiecăruia nu mai e la fel de sonor, dar în epocă, în deceniile lor profesionale de vîrf, și anume anii ’50-’70 ai secolului trecut, ei au jucat un rol important în dificila definire a profilului moral al Germaniei de Vest după război.

Există o palidă asemănare între ceea ce s-a întîmplat cu jurnaliștii germani în 1933 și cu cei români în 1945. Asemănarea constă în faptul că anul 1945 a marcat și el începutul unei perioade de totalitarism în România, cînd jurnaliștii au avut de ales între exilul fizic, cel interior sau cel de penitenciar. Astfel, din țară au plecat ziariști influenți precum Pamfil Șeicaru (”Curentul”) sau Stelian Popescu (”Universul”), care de altfel fuseseră judecați in absentia și condamnați la moarte pentru ceea ce se considerase atunci atitudinea lor pro-nazistă din timpul războiului. Alții, cum ar fi Tudor Teodorescu-Braniște sau Felix Brunea-Fox, au intrat treptat în anonimat. Cîțiva au ajuns, mai repede sau mai tîrziu, după gratii, printre ei numărîndu-se Ilie Rădulescu, Ilie Popescu-Prundeni, Radu Gyr sau Nichifor Crainic. Dar asemănarea e valabilă și vizibilă doar retrospectiv. Procesul și sentințele din 1945 au fost făcute tocmai în numele apărării democrației, pe care cei condamnați ar fi pus-o în pericol prin articolele lor.

Astfel ajungem la diferența de fond dintre dintre Germania și România, diferență care face atît de dificilă adaptarea temei cărții profesorului Berghahn la situația din România. Paranteza totalitară din Germania s-a deschis în 1933 și s-a închis în 1945. Simplu și clar. În România însă, începînd cu 1938, s-au tot deschis astfel de paranteze. Ba chiar, dacă luăm în calcul cenzura presei de stînga și de extremă-stînga, ele au debutat mult mai devreme. Paranteza deschisă în 1945 era deci cel puțin a treia paranteză totalitară, după cea a dictaturii regale din 1938 și a guvernului Antonescu din timpul războiului. Toate acestea s-au închis treptat, ultima dintre ele în 1989. Poate de aceea e greu să vorbim și de patriarhii jurnalismului românesc.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.

Adevarul.ro

image
Ce a răspuns Inteligența Artificială despre Marea Unire de la Alba Iulia. Eroarea pe care o face ChatGPT
Softul de inteligență artificială ChatGPT are răspunsuri la întrebări ce au legătură cu Marea Unire de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Face, însă, o eroare, confundând Sala Unirii cu Catedrala Ortodoxă, care a fost construită abia în 1922.
image
Renumit medic pediatru, avertisment: „Tocmai am văzut un caz sever de rujeolă, boală care, cred unii, nu există”
Medicul pediatrul Mihai Craiu avertizează depre o boală care „există și produce complicații grave, unele mortale” . Este vorba despre rujeola, despre care unii părinți cred că „bolile acestea, ale copilăriei, existau numai în timpul comunismului sau apar în țări africane”
image
Cum i-a făcut România magică să plângă de emoție pe mai mulți americani. „Nu credeam să mi se întâmple așa repede” VIDEO
Frumusețiile României și simplitatea și sufletul curat al românilor sunt de multe ori apreciate de turiștii și de vloggerii care ajung aici din străinătate. În unele cazuri, aceștia sunt copleșiți și ajung chiar să verse lacrimi, emoționați. De 1 Decembrie, „Adevărul” relatează trei astfel de cazuri

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic