Patriarhi ai jurnalismului german

22 iulie 2019
Patriarhi ai jurnalismului german jpeg

● Volker R. Berghahn, Journalists between Hitler and Adenauer. From Inner Emigration to the Moral Reconstruction of West Germany, Princeton University Press, 2019.

Cum au reacționat jurnaliștii germani la preluarea puterii de către Hitler în 1933? Ce opțiuni au avut ei la dispoziție în toți anii în care țara a fost condusă de naziști, inclusiv în anii de război? Ce rol au avut jurnaliștii în revenirea democratică a țării și cum s-au raportat ei la politicile cancelarului Adenauer? Sînt temele principale ale unei interesante cărți recente, Journalists between Hitler and Adenauer. From Inner Emigration to the Moral Reconstruction of West Germany. Autorul, Volker R. Berghahn, este profesor emerit de istorie la Columbia University și a mai scris lucrări precum American Big Business in Britain and Germany și Europe in the Era of Two World Wars.

Potrivit lui Berghahn, la venirea naziștilor la putere, germanii au reacționat în mai multe feluri. Unii au optat pentru emigrare, alții au devenit membri ai rezistenței active din țară, o parte considerabilă s-a decis pentru intrarea în partid, iar alții au plonjat într-un fel de ”exil interior”, în care își permiteau să se distanțeze de regim printr-o echilibristică permanentă a dizidenței și colaborării. Într-un astfel de „exil interior”, spune autorul, au intrat și cei trei mari jurnaliști din Hamburg de care se ocupă cartea lui Berghahn.

Cei trei sînt văzuți printre patriarhii jurnalismului german, prin prisma activității lor din ultimii ani ai Republicii de la Weimar, dar și prin cea de după apariția Germaniei Federale. Este vorba de Marion, contesa Dönhoff, care a devenit editoarea revistei Die Zeit și care a încetat din viață în 2002, la venerabilă vîrstă de 102 ani, de Paul Sethe, ”bătrînul înțelept al jurnalismului vest-german” și de Hans Zehrer, redactor-șef la Die Welt. Dacă Marion Dönhoff și Paul Sethe s-au implicat în tentativa de asasinat a lui Hitler din 1944, Hans Zehrer a preferat anonimatul total pe o insulă din Marea Nordului. Poate că azi numele fiecăruia nu mai e la fel de sonor, dar în epocă, în deceniile lor profesionale de vîrf, și anume anii ’50-’70 ai secolului trecut, ei au jucat un rol important în dificila definire a profilului moral al Germaniei de Vest după război.

Există o palidă asemănare între ceea ce s-a întîmplat cu jurnaliștii germani în 1933 și cu cei români în 1945. Asemănarea constă în faptul că anul 1945 a marcat și el începutul unei perioade de totalitarism în România, cînd jurnaliștii au avut de ales între exilul fizic, cel interior sau cel de penitenciar. Astfel, din țară au plecat ziariști influenți precum Pamfil Șeicaru (”Curentul”) sau Stelian Popescu (”Universul”), care de altfel fuseseră judecați in absentia și condamnați la moarte pentru ceea ce se considerase atunci atitudinea lor pro-nazistă din timpul războiului. Alții, cum ar fi Tudor Teodorescu-Braniște sau Felix Brunea-Fox, au intrat treptat în anonimat. Cîțiva au ajuns, mai repede sau mai tîrziu, după gratii, printre ei numărîndu-se Ilie Rădulescu, Ilie Popescu-Prundeni, Radu Gyr sau Nichifor Crainic. Dar asemănarea e valabilă și vizibilă doar retrospectiv. Procesul și sentințele din 1945 au fost făcute tocmai în numele apărării democrației, pe care cei condamnați ar fi pus-o în pericol prin articolele lor.

Astfel ajungem la diferența de fond dintre dintre Germania și România, diferență care face atît de dificilă adaptarea temei cărții profesorului Berghahn la situația din România. Paranteza totalitară din Germania s-a deschis în 1933 și s-a închis în 1945. Simplu și clar. În România însă, începînd cu 1938, s-au tot deschis astfel de paranteze. Ba chiar, dacă luăm în calcul cenzura presei de stînga și de extremă-stînga, ele au debutat mult mai devreme. Paranteza deschisă în 1945 era deci cel puțin a treia paranteză totalitară, după cea a dictaturii regale din 1938 și a guvernului Antonescu din timpul războiului. Toate acestea s-au închis treptat, ultima dintre ele în 1989. Poate de aceea e greu să vorbim și de patriarhii jurnalismului românesc.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Târgul de Crăciun de la Craiova Foto Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului jpg
Cât a plătit o turistă pe mâncare la Târgul de Crăciun din Craiova. „Nici pe bulevardul Champs-Élysées nu costă atât”
O turistă a dezvăluit, într-un videoclip publicat pe TikTok, cât a plătit pentru un cârnat, trei mici, jumări și cartofi la Târgul de Crăciun din Craiova. Femeia a gustat din fiecare produs și s-a declarat încântată.
ungaria handbal nemzeti sport webp
Catrinel Dumitrescu si Mircea Diaconu in Buletin de Bucuresti jpg
Visurile neîmplinite ale lui Mircea Diaconu. Răspuns înduioșător la întrebarea „Cum v-ați trăi ultima săptămână de viață?”
„Doamne! M-aș duce repede acasă, ca să mi se întâmple acolo, să nu fiu printre străini” – a răspuns Mircea Diaconu când a fost întrebat cum și-ar trăi ultima săptămână din viață. Îndrăgitul actor a dezvăluit și lista de visuri pe care nu și le-a îndeplinit.
image png
Totul despre operația de blefaroplastie. Cauze, costuri și recuperare
După ce s-a vehiculat că președintele Klaus Iohannis și-ar fi făcut o operație de blefaroplastie, tot mai multe persoane se întreabă ce este, cum se face și cât costă?
image png
Irina Margareta Nistor, șocată de moartea lui Mircea Diaconu. Cum a aflat că actorul nu mai este printre noi
Mircea Diaconu s-a stins din viață în urmă cu o zi, pe data de 14 decembrie. Actorul a murit cu câteva zile înainte de a împlini 75 de ani, iar apropiații săi au fost șocați de decesul acestuia. Printre ei s-a numărat și Irina Margareta Nistor.
surori minore violate de tata jpg
Țara în care abuzul copiilor ar putea deveni legal. Căsătoria cu fete de 9 ani, la un pas să fie permisă
Propunerile stârnesc îngrijorări în rândul grupurilor de drepturile omului, care avertizează că acestea ar putea încuraja violul și abuzul asupra copiilor.
dan petrescu fb1 jpeg
Zaharia Stancu   Foto Revista Teatrul nr 12 1974 png
Zaharia Stancu, „intelectualul oportunist“ care nu l-a uitat pe „Darie“
De la activismul socialist din perioada interbelică, la succesul literar obținut sub egida realismului socialist și până la controversa privind compromisurile politice, Zaharia Stancu rămâne o figură aparte a literaturii române.
Arges 1 jpg
Ionuţ Cosmin Culcuş a devenit cunoscut în toată ţara! A salvat un bărbat care s-a înecat cu mâncare
Bravo lui! Elev la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina şi originar din Mioveni, Ionuţ Cosmin Culcuş a devenit cunoscut în toată ţara. Recent, tânărul a salvat viaţa unui bărbat care se înecase cu mâncare la o terasă, scrie adevarul.ro.