Partidele, guvernarea clientelară și cazul de la Caracal

5 august 2019
Partidele, guvernarea clientelară și cazul de la Caracal jpeg

Apar atîtea informații, observații, dezvăluiri, investigații, ipoteze, explicații, prostii și implicații în cazul Caracal încît reflexul de a te opri ca să cauți ceva invariabil în tot noianul de răsturnări pare cel mai legitim lucru la ora actuală. Este ceva necontestat în acest moment la cazul Caracal? Este ceva care fie și din omisiune a scăpat de îndoială? În mod oarecum paradoxal, o constantă s-a manifestat în comentariul public încă de la începutul mediatizării cazului. Este vorba de ceea ce s-a numit deprofesionalizarea instituțiilor statului - în ipoteza că au fost vreodată profesioniste.

Guvernanți și opoziție, oameni de pe stradă și comentatori de la televizor, demiși și demisionari, cu toții au admis că autoritățile au pierdut de două ori startul: la momentul primei solicitări de ajutor și la cel al declanșării anchetei. De aici, scenariile se bifurcă repetat, dar faptul că instituțiile au fost prinse pe picior greșit a părut evident pentru toți.

La fel, explicația pentru starea deplorabilă în care aceste instituții ar fi ajuns - serviciul 112, poliție, parchet - a fost și ea destul de larg împărtășită. Opoziția a înfierat nepotismul și clientelismul PSD care a împăienjenit rețeaua de posturi bugetare și care ar fi la baza perpetuării nepriceperii și delăsării în activitatea instituțiilor publice. Prin tăcere, sau chiar cu jumătate de gură, și guvernanții au acceptat explicația. E greu să contești așa ceva, mai ales după ce și tu spui că reacția autorităților în primă instanță a fost inadmisibilă.

Dar guvernarea pe bază de pile și nepotism nu e apanajul PSD. Toate partidele care au ajuns la putere au avut o clientelă de satisfăcut, contracte de orientat, favoruri de împărțit. Poate că o vreme, după 1989, fațada de împrumut a meritocrației se va fi păstrat, dar apoi, din 2000 încoace, guvernarea clientelară a ajuns reprezentativă pentru toate partidele. De menționat că „clienții” nu sînt neapărat răi în sine; problema apare atunci cînd ei sînt nepregătiți pentru postul primit, transformînd instituțiile în mlaștini bugetare prin lipsa de viziune, direcție și decizie, sau sînt executanți mecanici ai ordinelor inepte de partid.

România nu e însă nici pe departe inventatoarea sistemului clientelar. În Italia postbelică, guvernările creștin-democrate au promovat veritabile feude bugetare, în care partidul decidea cui îi revine cutare post sau cutare contract. Cît timp creștin democrații au avut majoritatea, ei și-au consolidat acest monopol. Apoi, din anii ‘60-’70, au trebuit să împartă prada și cu alte partide, și au apelat la un model de care și noi am auzit: algoritmul. Partidelor le reveneau posturi rezervate chiar de ele, proporțional cu succesul electoral. Tuturor le-a convenit, creștin-democrați, socialiști sau comuniști, toți au preluat obiceiul. Industria, mass media, conducerea instituțiilor publice au fost ”algoritmizate”.

Italia postbelică și România post-decembristă împart două caracteristici: ambele au moștenit instituții și personal dintr-o perioadă totalitară (mussoliniană și, respectiv, comunistă) și ambele s-au confruntat cu problema sărăciei accentuate (în sudul țării, în cazul Italiei, și în zonele rurale din fostul Regat, în România, regiuni din care partidele dominante și-au adunat cele mai multe voturi în ambele țări). Este destul de probabil ca aceste două caracteristici să aibă legătură cu modelul adoptat al guvernării clientelare.

Ca și în alte situații de emoție publică intensă, după cazul de la Caracal guvernanții și opoziția promit și cer măsuri de reformă, ca și cum de acestea ar fi nevoie în afara lor. De fapt, reforma ar trebui să înceapă de la partid. Dacă modelul guvernării clientelare nu este deja împămîntenit aici, sau dacă a sosit momentul ca el să fie abandonat în favoarea unuia mai bun, ar trebui să vedem că partidele își propun să se retragă din conducerile instituțiilor și agențiilor, din consilii și colegii unde și-au atribuit locuri cu de la sine putere și în deplină înțelegere reciprocă, și de unde drenează chiar și o treime din resurse și salarii. Ar trebui să vedem de asemenea și promovări interne pe bază de merit, să le vedem că se preocupă de viitoarea generație de politicieni, ci nu de recrutări haotice de jurnaliști populiști sau de cîntăreți populari cu care să își deschidă listele electorale. Deocamdată, vechi sau noi, partidele din România sînt croite pe același model al algoritmului. Și de aceea cred că dacă între acest tip de guvernare și cazul de la Caracal e vreo legătură, atunci de fapt partidele nu fac nimic pentru ca el să nu se mai repete.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: adevarul.ro

dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.