Parlamentul captiv

1 ianuarie 2017
Parlamentul captiv jpeg

Săptămîna trecută, parlamentul a fost implicat în trei controverse semnificative. Într-una dintre ele a fost vorba de votul din Senat privind cererea DNA de ridicare a imunităţii parlamentare a fostului ministru de interne Gabriel Oprea. În alta, deputaţii au votat reprimirea (cu compensare financiară) în rîndurile lor a fostului premier Petre Roman, suspendat din funcţie în urma unui demers al Agenţiei Naţionale de Integritate. În cea de-a treia controversă, parlamentarii ar fi încercat să fenteze Curtea Constituţională în ceea ce priveşte pensiile aleşilor locali. Cele trei dispute au ţinut capul de afiş în presă şi în acelaşi timp au fost aproape singurele ocazii de săptămîna trecută în care parlamentul a fost pomenit în presă.

Nu discut aici fondul multiplu al disputelor, printre care dacă ancheta în cazul Gabriel Oprea e într-adevăr compromisă de votul din Senat, dacă nu cumva Petre Roman a reprimit prea devreme legitimaţia de deputat, înainte ca justiţia să îşi spună ultimul cuvînt, sau dacă parlamentarii au sau nu dreptul să ignore recomandările Curţii Constituţionale. Remarc în treacăt doar deja stereotipa înfierare a parlamentului, la care acesta la rîndu-i pare să fi dezvoltat un soi de imunitate. Nici nu se învaţă minte, dar nici nu se mai oboseşte să încerce să îşi repare imaginea, oricît de mare ar fi oprobiul public sau jurnalistic.

Ce mi se pare mai important este însă natura disputelor în care e implicat parlamentul. Nu este vorba de vreo lege la a cărei dezbatere să se fi izbit în plin în parlament interesele unor categorii sociale cu greutate. Parlamentul nu mai e cum era odată scena publică în care foştii proprietari se înfruntau cu chiriaşii din casele naţionalizate cu prilejul dezbaterii legilor de retrocedare. Nu mai e terenul în care moştenitorii fostului regim comunist puneau beţe în roate legii de deconspirare a securităţii. Dacă ne luăm după exemplele de săptămîna trecută, acum în parlament marile dispute privesc drepturile parlamentarilor. Îl privesc pe colegul lor senator. Îl privesc pe deputatul lor, pensia sau salariul lor. Cel puţin la nivel public, de percepţie, sfera de preocupări parlamentare e mai restrînsă decît acum cîţiva ani, e mai pronunţat autoreferenţială şi mai des defensivă.

Situaţia se suprapune de această dată şi peste un context agravant. Nu ar fi prima oară cînd parlamentul iese şifonat ca instituţie dintr-o controversă publică. Să amintesc doar de "marţea neagră", cum a fost numită de ziarişti ziua - sau mai precis noaptea - în care unii parlamentari ar fi plănuit un fel de "puci la adresa justiţiei". Ce este aparte pentru contextul întîmplărilor de acum este castrarea politică a parlamentului. Parlamentul nu îşi mai îndeplineşte în prezent principala sa menire, aceea de a da o majoritate guvernamentală. Ce avem aşadar acum este un parlament scos din circuitul politic şi împins să se transforme într-o redută de apărare a privilegiilor date de funcţia publică pentru o seamă de politicieni depăşiţi de ceea ce e prezentat a fi "noua politică". Într-un parlament încap mulţi lobbyişti, dar de această dată un întreg parlament este înghesuit în rolul de lobbyist al unei anume idei de demnitar sau de funcţionar public în sens larg. Idee care însă intră deseori în coliziune cu lupta anticorupţie, astfel că parlamentul e plasat într-o relaţie de adversitate cu instituţii precum DNA sau ANI. În loc să genereze guvernare, parlamentul ajunge să fie folosit ca instrument de combătut actele justiţiare.

Şi cine împinge parlamentul în această postură? Parlamentul e populat cu oamenii trimişi de alegători, e adevărat, dar propuşi de partide. Alegătorii nu pot inventa parlamentari, ei lucrează cu materialul clientului, adică aleg dintre propunerile partidelor. Preşedintele Iohannis a criticat şi el parlamentul pentru votul dat în cazul Gabriel Oprea, dar de fapt responsabile sînt partidele şi conducerile acestora, care se situează la originea tratamentului aplicat parlamentului în această perioadă. Parlamentul este în prezent ţinut în captivitatea unor interese de partid conservatoare, nu ajunge să îşi exercite principala atribuţie şi este deseori plasat într-o falsă antiteză cu procuratura şi chiar şi cu deciziile deja pronunţate ale judecătorilor. Partidele împing în față parlamentul pentru a opune rezistență la reforma de care de fapt tocmai ele au nevoie. Fără s-o știe, partidele parlamentare de la ora actuală riscă să ajungă să fie percepute de oameni după vicleana definiție dată de Lenin "partidelor politice burgheze": instrumente de escrocat oamenii. Lenin a avut de cîștigat din așa definiție - a venit el cu un "partid curat", dar și unic - noi însă se pare că nici măcar nu știm ce avem de pierdut.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.