Părinţii şi şcoala

1 aprilie 2016
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

Aud tot mai des în jurul meu despre diverse nemulţumiri ale părinţilor în legătură cu şcolile în care învaţă propriile odrasle. Unii cer schimbarea cîte unui profesor, alţii sînt nemulţumiţi că profa de muzică “le strică media” pentru că nu le dă 10 la toţi ş.a.m.d. Nu-mi dau seama cît de extins e acest fenomen, dar cred că merită puţină reflecţie.

Nemulţumirile nu sînt spuse la o bîrfă între prieteni, ci generează acţiuni. Ştiu cazuri cînd, una-două, cîţiva părinţi se duc la directorul şcolii şi cer imperativ să fie schimbat profesorul de matematică sau română pentru că “nu lucrează destul cu copiii materia de bac” sau “le dă prea puţine teme”. Pe ce se bazează? În general, pe ce-au auzit de la amici. La alte şcoli şi alte clase, li se dă/cere copiilor mai mult: “Aa, păi lu’ al meu îi dă cîte 20 de probleme de pe o zi pe alta, şi dacă nu le face ia 2 în catalog”. Ştiu şi cazuri cînd “problema” muzicii şi a desenului se pune gospodăreşte, în şedinţa cu părinţii, pe faţă, şi cîte-o mămică mai hotărîtă dă glas voinţei generale: “Eu zic că ar trebui să le dea 10 la toţi, că nu toţi au talent, asta e, şi oricum, grija noastră e să prindă un liceu bun, n-are rost să le complicăm situaţia cu materiile astea care, mă scuzaţi, cu tot respectu’, nu sînt totuşi aşa de importante”. Ştiu şi cazuri “preventive”, cînd unii părinţi cu oarece influenţă provenită din statutul lor social (au vreo funcţioară sau sînt patroni) trag sforile dinainte pe la directori pentru ca la clasa “lor” să fie repartizaţi anumiţi profesori despre care au auzit ei că sînt buni.

E înduioşător – şi sănătos din punct de vedere civic – că părinţii se implică în actul educaţional. Dar cum o fac? Nu mă îndoiesc că foarte mulţi o fac aşa cum trebuie: ţin legătura cu şcoala, urmăresc situaţia şcolară a copilului, încearcă să rezolve complicaţiile consultîndu-se cu profesorii etc. Dar aceia (mulţi? puţini?) care se duc cu jalba-n proţap au, mi se pare, o atitudine greşită: consideră şcoala un fel de “prestatoare de servicii” care trebuie să respecte “drepturile consumatorului”. Nu spun că nu vor fi fiind şi cazuri în care profesorii nu-şi fac bine treaba. Dar stilul acesta imperativ pune sub semnul întrebării autoritatea şcolii şi, mai ales, arată cît de mult s-a răspîndit neîncrederea în sistem, după atîtea măsuri improvizate şi eşuate, plasate de miniştri şi de guverne sub eticheta de “reformă”. Repet, e bine, în principiu, că părinţii se implică în viaţa şcolii. Dar cîtă competenţă au pentru a aprecia dacă profesorii predau bine sau nu, le dau elevilor teme potrivite sau nu, respectă programa şcolară sau nu?

Aceste chestiuni sînt verificate de alte instanţe: conducerea şcolii, inspectorii de specialitate etc. Există sisteme de evaluare a activităţii didactice. Ar trebui să funcţioneze. Şi ar trebui ca părinţii să aibă încredere în ele. Nu sînt într-atît de conservator încît să regret vremurile în care (cum citim în romanele şi nuvelele de-acum o sută de ani) părinţii se duceau cu pălăria în mînă la “domnu’ învăţător”. Dar parcă ar trebui, totuşi, să nu amestecăm lucrurile. Părinţii n-ar trebui să se pronunţe asupra conţinutului orelor, nici să aibă pretenţia că îi pot evalua pe profesori. Căci n-au criterii. Şcoala nu e un service auto la care te duci nemulţumit că ţi s-a montat prost ambreiajul. (Şi nici chiar acolo nu ceri să fie dat afară mecanicul incompetent, ci să-ţi fie rezolvată problema). Meseria de profesor are oricum un statut social precar în România, condiţia profesorului nu prea e respectată şi invidiată.

Aşa încît, dacă ar fi să intervină imperativ, părinţii ar trebui – tocmai! – să ceară mai mult respect pentru această profesie, o condiţie mai bună a vieţii de profesor. Dar n-am văzut pînă acum vreo manifestaţie masivă a părinţilor care să ceară mai mult respect pentru meseria de profesor. Aşa că, deocamdată, cînd văd astfel de intervenţii imperative, rămîn sceptic. Ele nu rezolvă nimic, doar măresc neîncrederea şi îndepărtează şi mai mult ziua cînd, în sfîrşit, educaţia din România se va pune pe calea cea bună.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

Fotografie de Marius Georgescu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
O pisică gestantă a venit singură la ușa spitalului. Medicii veterinari au ajutat-o să nască VIDEO
Spitalul veterinar Arcadia Vet din Iași a avut parte de un eveniment neașteptat marți, 9 aprilie 2024. O pisică a venit la ușa așezământului medical, iar urmarea a uimit pe toată lumea.
image
Cum ar putea riposta Iranul la atacul israelian asupra consulatului său de la Damasc. Scenarii și implicații
Publicația The Conversation l-a consultat pe expertul în materie de securitate și fost oficial american în domeniul contraterorismului Javed Ali pentru a schița potențiale scenarii și implicații pentru Orientul Mijlociu al unui eventual atac iranian de represalii pe teritoriu israelian.
image
O adolescentă s-a dus la Urgențe cerând să i se facă un avort. Reacția ei după refuz a lăsat-o pe doctoriță în lacrimi
O elevă de 17 ani s-a prezentat la Urgența Spitalului Județean Suceava și a cerut să i se facă un avort. Refuzul doctoriței a dus la deznodământ neașteptat.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.