Otava şi berbecul vecinului

10 martie 2012
Comunismul se aplică din nou jpeg

Apărut în Dilema, nr. 521, 21 martie 2003, la tema "Pică, rîcă, oftică, ciudă, ură"

Într-o toamnă frumoasă, am ajuns cu maşina pînă la casa ţăranului Jenică, navetist la oraş, unul din cei cîţiva locuitori ai unui sat izolat de munte. El urma să ne ducă bagajele mai departe, cu căruţa, preţ de încă un kilometru, pînă la căsuţa unde aveam să petrecem cîteva zile de vacanţă. Era un lungan bălăbănit şi cumsecade care, deşi beat, şi-a înhămat imediat calul, nelăsîndu-ne să mai punem mîna pe bagaje, pe care le-a azvîrlit în căruţă din trei smucituri. A dat bice, pornind-o pe drumul accidentat şi pietros. Am luat-o şi noi veseli, pe urmele căruţei care se hurducăia înspre vîrful dealului. Se făcuse aproape întuneric. Deodată, însă, îl văzurăm pe Jenică dîndu-se jos de pe capră, în faţa curţii înconjurate de pari cu sîrmă ghimpată a babei Veturia şi, cu o mişcare asemeni celei de la bagaje, culcînd la pămînt doi dintre ţăruşi. A tras apoi calul şi căruţa peste gardul astfel demontat.

Uimiţi, am încercat să-l ajungem din urmă, ceea ce însă n-am reuşit, dealul fiind destul de abrupt. Jenică a străbătut liniştit curtea femeii, peste otavă, în lătrăturile aprige ale cîinilor. Ajuns la celălat capăt, a smuls gardul cu aceeaşi mişcare, trecînd dincolo cu căruţă cu tot. Am alergat în urma lui, ferindu-ne cu beţe de cîini şi blestemaţi de baba care ieşise din casă alertată. Nădăjduiam să nu ne recunoască din cauza întunericului. Mai sus pe deal, cînd l-am ajuns, Jenică ne-a explicat senin, că a vrut să scurteze drumul, "în pizda mamei ei de babă". I-am atras atenţia că femeia e rea şi ar putea să ne facă necazuri şi el ne-a asigurat că la întoarcere o să-i pună "gardul ei de cotoroanţă, în mă-sa, la loc". Deşi ne venea să rîdem, nu reuşeam să ne alungăm neliniştea. Totuşi nu puteam decît să ne împăcăm cu faptul deja împlinit la care vrînd-nevrînd, devenisem şi părtaşi. Ajunşi acasă, l-am cinstit c-o ţuică pe Jenică, el tot bombănind a scuză: "cîte nu mi-a făcut şi mie baba asta". Fapta lui ni se părea curioasă, mai ales că-l ştiam un om destul de moale. Cel puţin aşa era în privinţa nevesti-sii, despre care aflase cu multă înţelegere că-l înşela cu un orăşan bogat, pripăşit prin acele locuri, lucru ştiut de altfel şi de restul satului. Cînd un vecin i-a spus că se face de ruşine acceptînd aşa o situaţie, Jenică i-a răspuns că de cînd a apărut orăşeanul, atît nevestei cît şi copiilor lui le merge mult mai bine şi că el însuşi s-a deşteptat, învăţînd că trebuie să-şi tragă apă şi gaze în casă. "Şi apoi ce, i-a mai zis vecinului, muierea-i slănină să se termine?".

După ce-a dat pe gît şi al doilea pahar de ţuică, l-am petrecut spre poartă, el reînnoindu-şi promisiunea că va şterge urmele încălcării de proprietate, eu asigurîndu-l că nu-l voi da de gol.

A doua zi, ieşind după apă, am văzut-o pe Veturia traversînd poiana dinspre un grajd al lui Jenică, însoţită de cei doi cîini ai săi. Zărindu-mă s-a oprit să mă aştepte. "Mi-aţi călcat otava aseară, păi nu?" "Da, tanti Veturia, dar n-am vrut. Omul pe care l-am tocmit cu căruţa era beat şi ţi-a rupt gardul, noi eram în spate şi nu l-am mai putut opri." "Blestematul de Jean." "Nu era Jean, tanti Veturia, era un om pe care l-am întîlnit la şosea." Baba a încremenit. M-a privit mult timp lung, parcă nevenindu-i să creadă, apoi ducînd mîna la falcă a exclamat: "Vai de mine, vrei să zici că Jenică era nevinovat?". A fost rîndul meu să încremenesc, înţelegînd că răzbunarea, cine ştie cum, se şi produsese. Am bîlbîit ceva, încercînd să-mi întăresc minciuna, deşi simţeam că nu mai are nici un rost şi am trecut mai departe spre fîntînă. Am lăsat-o pe babă pironită în mijlocul potecii.

Bătrîna era spaima satului, mereu neagră, mereu supărată şi gata să blesteme înfiorător. De o răutate, poate, pe măsura greutăţilor traiului pe care-l ducea în creierii munţilor. Ţin minte imaginea ei odată, cînd, după o zi de muncă stătea dreaptă în iarbă, cu basma neagră pe cap, cu coasa pe umăr şi citea din Biblie. Umbra ei se lungea în asfinţit pe zeci de metri, pînă sus pe deal, într-o imagine de carte de poveşti de groază. Coasa era cît dealul, iar Biblia cît un ţarc de oi. Biblie pe care, în treacăt fie spus, unii oameni din partea locului o interpretează (probabil chiar cu ajutorul preotului, care ştie să facă blesteme şi să dea în cărţi), într-un mod propriu. Mulţi dintre ei înţeleg, de exemplu, pasajul în care se spune "rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc" (Matei, cap. 5, vs. 44) într-un sens metaforic: adică să te rogi să le fie rău duşmanilor, să-i blestemi. Că doar n-o să te rogi să le fie bine. O bătrînă mi-a zis odată: "Omul ăla a crăpat pentru că s-a rugat multă lume din sat pentru el. Multora le era mare duşman".

Dar, spuneam că am lăsat-o pe Veturia în mijlocul potecii şi m-am dus la apă, încercînd să nu mă mai preocup în acea dimineaţă de toate duşmăniile sătenilor. Şi chiar am uitat de ele pînă spre seară, cînd l-am văzut pe Jenică venind bălăbănindu-se către poarta noastră. Ţinea în mînă o scîrboşenie vineţie formată din două sfere. "Uite ce mi-a făcut nenorocita de Veturia dimineaţă: mi-a omorît un berbecuţ. A pus cîinii pe el şi l-au băgat în sîrma ghimpată. Acolo l-a bătut cu băţul ca la strecurătoare, pînă ce la trecut dincolo pîn sîrmă. Dar i-au rămas coiţele în gard. Uite! Fiţi martori! A greşit mai tare ca mine aseară, cînd eram băut. Acum, oare, ce să-i mai fac eu ei...?"

Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă.Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.

Adevarul.ro

image
Carla’s Dreams, criticat dur: „Răutăcios, antipatic, poate lipsit de educație, puțin fals și dezamăgitor”
Realizatorul a fost invitatul emisiunii realizate de Cătălin Măruță în cadrul căreia a acceptat să participe la rubrica „Spui tot sau îți ia gura foc?”.
image
Român păcălit în Turcia cu implanturi de păr. Țeapa este de mii de euro. „Ce scrie pe factură?“
Pățania unui român care s-a dus în Turcia să facă implant de păr a fost povestită pe Facebook de o rudă. Omul a fost înșelat cu mii de euro și acum nu mai știe cum să-și recupereze banii.
image
Boala neurologică rară de care suferă Celine Dion, explicată de un medic. „Transformă oamenii în statui”
Celine Dion a anunțat că și-a anulat actualul turneu mondial din cauza problemelor de sănătate pe care le are. Cântăreața celebră a anunțat la sfârșitul anului trecut că suferă de sindromul „Stiff Person Syndrome”, anulând astfel câteva date din turneul din Las Vegas.

HIstoria.ro

image
Autoportretul lui Vincent van Gogh: strategie de autovalidare?
Vincent van Gogh ajunge la artă târziu, la 28 de ani, după ce eșuase pe calea teologiei și a misionarismului și se consumase în istovitoare crize identitare.
image
„Dubletul seismic“ din mai 1990 - Ultimele cutremure majore care au afectat România în secolul XX
Pe 30 și 31 mai 1990, la doar câteva zile după primele alegeri libere (20 mai 1990), în România s-au produs alte două cutremure puternice. Fenomenul de la sfârșitul lunii mai a anului 1990 este cunoscut sub numele de „dublet seismic”.
image
De ce nu mai merg oamenii azi pe Lună? De ce în 1969 s-a putut și azi nu
În istoria omenirii, doar 24 de oameni au călătorit spre Lună, cu toţii fiind astronauţi în cadrul programului Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafaţa singurului satelit natural al Pământului. Eugene Cernan şi Harrison Schmitt au fost ultimele persoane care au intrat în acest club select. Sunt mai bine de 40 de ani de când un pământean a păşit pe un alt corp ceresc decât Pământul. În ciuda proiectelor fantastice şi a progresului tehnologic înregistrat în ultimele patru decenii, oamenii