Orașul care pute

6 martie 2018
Orașul care pute jpeg

Te izbeşte cînd te aştepţi mai puţin. Dimineaţa, cînd pleci la lucru. Noaptea, dacă deschizi fereastra. Iarna, cînd e ger, dar şi vara, pe caniculă. Îţi poate lăsa pauză cîteva zile sau chiar săptămîni, pentru ca apoi să persiste şi cîte 48 de ore la rînd. Sau apare un timp doar în zilele fără soţ. E vorba de un miros uşor înţepător, care la început, pînă te mai obişnuieşti, îţi irită gîtul şi ochii şi care, de mai bine de cinci ani, inundă aleatoriu aproape toată emisfera vestică a europenei capitale Bucureşti. Şi care te surprinde oricît ai încerca să îl anticipezi.

La început, umblam prin diferite cartiere din zonă să văd dacă nu cumva mirosul e de la canalizare. Nu era, căci se dovedea la fel de prezent indiferent de cît de veche era canalizarea. Apoi m-am gîndit că e de la o întreprindere din apropiere, dar prea se întindea din Domneşti pînă în Mogoşoaia, de la Ciorogîrla în Dorobanţi şi Cotroceni. Pînă la urmă am înţeles că mirosul a ajuns şi la autorităţi, care au identificat sursa: groapa de gunoi situată între localitatea ilfoveană Rudeni şi cartierul bucureştean Giuleşti Sîrbi, pe dreapta şoselei de centură, cum mergi spre nord, de la Chiajna spre Chitila.

A urmat tradiţionala abureală din care nu am priceput dacă hidrogenul sulfurat care provoacă mirosul are o concentraţie periculoasă, cine e de vină pentru situaţie, cînd se va remedia şi cum se face că groapa e „ecologică”, dar degajă un asemenea miros. Mi s-a părut hilar ca autorităţile să fie cele care strîng semnături de la populaţie ca groapa să fie închisă, în condiţiile în care, după alegerile locale din 2016, toată administraţia Bucureştiului şi a Ilfovului a ajuns pe mîna unui singur partid. Spre sfîrşitul anului trecut, l-am auzit pe un fel de patron al gropii spunînd că gata, din acest an se sigilează şi nu mai pute. Da’ de unde?! Zilele trecute, pe gerul cel mare, a puţit din nou în cartier.

Dar dincolo de perdeaua de fumigene un lucru e cert: groapa de la Rudeni este emblematică pentru felul în care este gestionată problema gunoiului în România. Vrem să trăim şi să consumăm ca în Vest, dar ne interesează numai traseul de la magazin acasă. Ce urmează, adică drumul ambalajului de acasă la groapa de gunoi, nu ne mai priveşte. Apăruseră într-o vreme la colţul străzii nişte containere galbene, cu gunoi pe sortimente, care ulterior au dispărut. Căci oricum, cînd era să fie depozitat, se punea tot la un loc. Combinaţia dintre nepăsarea civică şi tentaţia ca un serviciu public să fie folosit ca mijloc rapid de îmbogăţire a făcut ca mirosul să ne ajungă din urmă. În acest caz, nepăsarea şi corupţia put. La propriu.

Am discutat în urmă cu ceva timp cu cineva care lucra la o firmă de strîns gunoiul. Mi-a zis că la oraşe mai e cum mai e, dar în zona rurală marea majoritate a localnicilor nu au contracte de salubritate. Şi mi-am amintit că într-adevăr, în primăvara trecută, am mers pe un drum judeţean din sudul Dobrogei şi am văzut un cîmp întreg împînzit de gunoaie. Nu era nicio groapă în apropiere. Pur şi simplu sătenii, deveniţi între timp mari consumatori de Coca-Cola, îşi aruncau gunoiul prin viroagele de la marginea localităţii iar vîntul le lua apoi PET-urile şi pungile şi le împrăştia peste tot.

Jumătate din capitală pute; la ţară, gunoaiele fac cercuri în jurul satelor. Mai e de mirare atunci că ne ocolesc turiştii din străinătate? Că Bucureştiul a avut în 2016, potrivit MasterCard Global Destinations Cities Index, un milion de turişti străini care s-au cazat cel puţin o noapte, faţă de 3,3 milioane ai Budapestei, 5,81 ai Pragăi şi 6,69 ai Vienei? Îi şi văd dînd de zona mai sulfuroasă a capitalei, în autobuzele cu etaj în aer liber care mai nou fac turul obiectivelor turistice ale Bucureştiului şi apoi povestind acasă întîmplarea. Avem probleme cu autostrăzile şi infrastructura în general, dar problema gunoaielor începe să atîrne şi mai greu.

Eu unul însă nu sînt la primul experiment cu mirosurile grele ale oraşelor româneşti. Cu ani în urmă, în cartierul gălăţean unde copilăream, obişnuia tot aşa să mă ia mereu prin surprindere un damf de cocserie de la combinatul siderurgic. Din acest motiv, la lucrurile pozitive ale mutării la Bucureşti, treceam faptul că scăpasem de mirosul neplăcut de combinat. Nu mai e cazul. Oraşele noastre put la fel de tare, indiferent de perioadă, comunistă sau postcomunistă.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Ionuţ Iamandi – gunoaie aruncate în cîmp, în apropiere de o localitate din sudul Dobrogei, aprilie 2017.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
Schelete înfiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite în „Bârlogul Lupului", unde a locuit cândva un apropiat de top al lui Hitler.
image
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul de a naviga seara pe rețelele de socializare ar putea fi fatal - cel puțin pentru viața ta amoroasă.
image
Descoperire „incitantă” a unui material care poate stoca gazele cu efect de seră
O nouă descoperire făcută de oamenii de știință ar putea rezolva una dintre cele mai apăsătoare provocări cu care se confruntă omenirea. Este vorba de un tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, relatează Sky News.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.