O surpriză memorialistică

4 noiembrie 2019
O surpriză memorialistică jpeg

● Olimpia Zamfirescu, Gustul amar al ciocolatei. Jurnalul unei supraviețuitoare, Editura Corint, București, 2019.

Ai spune că la 30 de ani de la revoluție nu se mai întîmplă minuni cu manuscrisele de sertar. Că toate au fost deja cîntărite, iar cele care au meritat, au fost demult publicate. Ei bine, nu e chiar așa. Gustul amar al ciocolatei este un astfel de manuscris care vede abia acum lumina tiparului (sau poate chiar și a display-ului, dacă există în plan și o ediție electronică). Singura nepotrivire este cu sertarul. Manuscrisul nu a stat într-unul obișnuit, eventual domestic, ci în spațiile arhivistice ale Imperial War Museum din Londra, unde l-a depus autoarea. De aici, el a fost scos de nepoți, tradus din engleză și lansat recent pe piața românească.

Am auzit prima oară de Olimpia Zamfirescu din Operațiunea Autonomous, cartea cu destule tente autobiografice a lui Ivor Porter. Britanicul o menționează în două locuri. Primul e la momentul februarie 1941, cînd membrii legației britanice aflați în retragere au dat ultima petrecere înaintea plecării din România, devenită de facto aliată a Germaniei naziste. Olimpia Zamfirescu este pomenită împreună cu fratele ei. Al doilea moment este chiar la finalul cărții lui Porter. Aici sînt povestite ultimele clipe ale lui Iuliu Maniu în închisoarea de la Sighet. „Din memoriile inedite ale Olimpiei Zamfirescu”, atribuie autorul informațiile citate.

Olimpia Zamfirescu a fost fiica unui foarte priceput om de afaceri român, proprietarul ”celei mai mari fabrici de ciocolată din sud-estul Europei”. Ruinarea adusă de comunism provoacă sinuciderea acestuia; în martie 1948 s-a aruncat de la fereastra acoperișului clădirii în care se afla și fabrica, și locuința lor. De la vacanțele cu automobilul prin toată Europa, familia Zamfirescu ajunge nomadă prin București, prin casele acum naționalizate ale cunoscuților. În particular, Olimpia Zamfirescu stîrnește interesul Securității. Din pricina fostului (și actualului) său anturaj, ea putea avea acces la cercurile închise ale celor scăpătați prin forța brută a ideologiei. Mimează participarea, dar nefiind probabil suficient, e din nou arestată și primește domiciliu forțat în vestita localitate de Bărăgan Rubla, loc al unor mari întîlniri ale unor personaje „din altă lume”, dar și spațiu despre care se spune că nici nu a figurat pe hărțile geografice și administrative comuniste. E apoi răscumpărată pe bani mulți de prieteni influenți din Occident. E suită în tren și petrecută peste graniță. Își reface treptat viața și scrie aceste memorii de o franchețe festiv de rară.

Mărturisesc că pe mine mă depășește raționamentul celor ce afirmă că un autor oarecare ”a scris aceste rînduri de jurnal fără a intenționa să le publice, și prin urmare ele sînt sincere”. Ca și cum nu poți fi complet sincer decît eventual mort. Nu știu care a fost intenția Olimpiei Zamfirescu, dar ce mi se pare este că, chiar și în cazul în care a vrut să îi protejeze pe unii membri ai familiei de franchețea observațiilor ei, ea nu putea masca nicicum luciditatea cu care a primit circumvoluțiunile destinului. O luciditate precoce, dezarmant de simplă, dar prin aceasta uluitor de precisă, care nu avea cum să se manifeste selectiv, numai în jurnal, ci nu și în viața de zi cu zi. Iar cu o asemenea ancoră a lucidității e și normal că n-a putut fi clintită nici măcar de un cataclism istoric precum comunismul. Din acest punct de vedere, memoriile Olimpiei Zamfirescu aduc cu cele din Tortura, pe înțelesul tuturor, a lui Florin Constantin Pavlovici.

Un exemplu de final. Comuniștii preluau treptat puterea. Ca hipnotizați, povestește Olimpia Zamfirescu, părinții vedeau ce se petrece, dar nu erau în stare să fugă din țară. (Am mai întîlnit o astfel de atitudine; de pildă, la unii evrei din Germania, care nu au reușit să își calibreze reacția la magnitudinea schimbărilor prefigurate de preluarea puterii de către naziști). Iar aici, autoarea are capacitatea de a distinge mai departe între specificitățile reacțiilor fiecărui părinte. Tatăl își făcuse un proiect de viață din fabrica de ciocolată. Naționalizarea nu a însemnat pentru el confiscarea averii, ci interzicerea accesului la acest proiect. De aceea a și clacat. Mama în schimb, fiică de moșier din Rîmnicu Sărat, era bogată de mai multe generații. Ea, și alții asemenea ei, i-au primit pe comuniști și cu umor, și cu optimism. Tasate de generații, niște averi ale lor nu au putut fi confiscate. La un cu totul alt nivel, la extrem iluzoriu, dar subiectiv funcțional, mama Olimpiei Zamfirescu și alții asemenea ei au încercat să își continue viața așa cum fuseseră educați. Poate că a reușit - și ea, dar și fiica ei.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.

Adevarul.ro

image
Diferența dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat. Motivul pentru care au culori diferite
În pragul sărbătorilor căutăm cele mai bune arome pentru desertul special pe care vrem să îl pregătim. Iar atunci când mergem la cumpărături nu lipsește de pe listă zaharul vanilat. Ajunși acasă observăm, însă, că am achiziționat zahăr vanilinat.
image
În interiorul „celui mai scump superiaht din lume“, în valoare de 4,2 miliarde de euro. Este acoperit în aur și os de T-rex FOTO
Iahtul este de peste trei ori mai scump decât cel considerat al doilea ca valoare din lume.
image
Japoneza îndrăgostită de România: „Sunt o româncuță din Extremul Orient. Aici am învățat să fiu fericită” VIDEO
Povestea lui Ayako Funatsu, unul dintre expații din țara noastră, reprezintă una dintre cele mai frumoase declarații de dragoste pe care un străin o poate face României

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic