"O să ne descurcăm, țara asta se descurcă"

18 iulie 2014
Refugiați? Să fie la ei, acolo    jpeg

Acestea au fost ultimele cuvinte ale premierului Victor Ponta la întîlnirea cu preşedintele Traian Băsescu pe tema reducerii CAS. Are dreptate. Cea dintîi dovadă este chiar felul în care s-au prezentat la preşedintele ţării prim-ministrul şi ministrul de Finanţe: s-au descurcat.

Veniseră pentru a discuta o măsură serioasă, care ar urma să aibă efecte asupra mediului de afaceri şi a bugetului. N-au fost pregătiţi cu argumente şi cu cifre, părea că nici nu le pasă de asta. Atitudinea lor era complet neserioasă şi inadecvată situaţiei. Dar s-au descurcat: au plecat cum au venit. După care premierul s-a dus la o televiziune să vorbească despre ce şi cum a fost.

Este un episod tipic pentru felul în care se “guvernează” în România: se iau măsuri discutabile, după care “se iese la televizor”, se drege totul din vorbe şi apoi “ţara se descurcă”. Într-o societate care se bazează pe politici publice coerente, nu pe “descurcăreală”, o asemenea întîlnire între oameni responsabili pentru soarta cetăţenilor ar fi fost o bună ocazie pentru reprezentanţii guvernului de a-i aduce preşedintelui argumente serioase, pentru a-l face să promulge legea. La noi – nu. Reprezentanţii executivului aveau aerul că vor să “bifeze” cît mai repede întîlnirea cu şeful statului, că oricum îşi va încheia mandatul (“nimeni nu e de neînlocuit”, a mai zis Victor Ponta). Nici un pic de seriozitate instituţională, nici un pic de îngrijorare faţă de eventuale consecinţe negative ale legii, nici un moment de “cădere pe gînduri”. Doar un angajament vag că “vom lucra la toate”, care rimează perfect cu vechea vorbă a lui Ceauşescu “vom face totul”.

Adevărata problemă mi se pare însă că majoritatea cetăţenilor s-au obişnuit cu asta. Victor Ponta ştie pe ce se bazează: “descurcăreala” e în aerul pe care-l respirăm, iar unora le intră în sînge. Aşa că nu se mai indignează de nimic, nu mai reacţionează, nu protestează faţă de aberaţii: se descurcă. Bunăoară, în chestiunea alegerii preşedintelui României, cu 3 luni înainte de campania electorală, partidele încă nu şi-au desemnat candidaţii. Ei, şi? Las’ că se descurcă ele. sînt candidaţii pregătiţi pentru funcţia de preşedinte? Las’ că se descurcă el, cel care va ajunge la Cotroceni. Iar cetăţenii vor vota cum vor putea, se descurcă şi ei.

Nu se vede, în spaţiul public, nicio îngrijorare majoră faţă de această atitudine de iresponsabilitate: cum să laşi, pe ultima sută de metri şi pe mîna “bunei plasări în sondaje”, desemnarea celui care ar trebui să conducă destinele ţării în următorii cinci ani? “Las’ că ne descurcăm noi, indiferent cine-o ieşi preşedinte”. Există, pe de altă parte, destui oameni în România care arată că, totuşi, vremea “descurcărelii” se apropie de sfîrşit. Doar că “nu se adună”: pasivitatea civică e mare printre cei care îşi iau informaţia politică de la televizor (cei mai mulţi), iar printre cei tineri, conectaţi la internet, impulsurile de a reacţiona se manifestă mai degrabă online ori, pentru unii, se traduc într-o nemulţumire vagă faţă de “clasa politică” în ansamblu. Ceea ce creează un impas major: nu se structurează nimic, nu se leagă nimic. Şi nici “clasa politică” nu e capabilă să se adapteze la posibilul vînt al schimbării şi să propună altceva. Aşa încît Victor Ponta (a cărei “viziune” este concentrată în formula “ţara se descurcă”) se bucură, deocamdată, de cea mai mare încredere din partea electoratului. Pe partea cealaltă, între confruntări de orgolii şi infinite complicaţii care prelungesc mult trîmbiţata “unificare a dreptei”, nu se vede nimic clar.

Ar trebui ca votul pentru preşedinte să fie o bună ocazie pentru cetăţeni să raspundă la o întrebare simplă: vrem să fim în continuare doar “o ţară care se descurcă” sau vrem, în sfîrşit, să ne luăm în serios? Mă tem însă că, nici de data asta, nu va fi aşa.

Articol apărut pe

00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.