"O să ne descurcăm, țara asta se descurcă"

18 iulie 2014
Refugiați? Să fie la ei, acolo    jpeg

Acestea au fost ultimele cuvinte ale premierului Victor Ponta la întîlnirea cu preşedintele Traian Băsescu pe tema reducerii CAS. Are dreptate. Cea dintîi dovadă este chiar felul în care s-au prezentat la preşedintele ţării prim-ministrul şi ministrul de Finanţe: s-au descurcat.

Veniseră pentru a discuta o măsură serioasă, care ar urma să aibă efecte asupra mediului de afaceri şi a bugetului. N-au fost pregătiţi cu argumente şi cu cifre, părea că nici nu le pasă de asta. Atitudinea lor era complet neserioasă şi inadecvată situaţiei. Dar s-au descurcat: au plecat cum au venit. După care premierul s-a dus la o televiziune să vorbească despre ce şi cum a fost.

Este un episod tipic pentru felul în care se “guvernează” în România: se iau măsuri discutabile, după care “se iese la televizor”, se drege totul din vorbe şi apoi “ţara se descurcă”. Într-o societate care se bazează pe politici publice coerente, nu pe “descurcăreală”, o asemenea întîlnire între oameni responsabili pentru soarta cetăţenilor ar fi fost o bună ocazie pentru reprezentanţii guvernului de a-i aduce preşedintelui argumente serioase, pentru a-l face să promulge legea. La noi – nu. Reprezentanţii executivului aveau aerul că vor să “bifeze” cît mai repede întîlnirea cu şeful statului, că oricum îşi va încheia mandatul (“nimeni nu e de neînlocuit”, a mai zis Victor Ponta). Nici un pic de seriozitate instituţională, nici un pic de îngrijorare faţă de eventuale consecinţe negative ale legii, nici un moment de “cădere pe gînduri”. Doar un angajament vag că “vom lucra la toate”, care rimează perfect cu vechea vorbă a lui Ceauşescu “vom face totul”.

Adevărata problemă mi se pare însă că majoritatea cetăţenilor s-au obişnuit cu asta. Victor Ponta ştie pe ce se bazează: “descurcăreala” e în aerul pe care-l respirăm, iar unora le intră în sînge. Aşa că nu se mai indignează de nimic, nu mai reacţionează, nu protestează faţă de aberaţii: se descurcă. Bunăoară, în chestiunea alegerii preşedintelui României, cu 3 luni înainte de campania electorală, partidele încă nu şi-au desemnat candidaţii. Ei, şi? Las’ că se descurcă ele. sînt candidaţii pregătiţi pentru funcţia de preşedinte? Las’ că se descurcă el, cel care va ajunge la Cotroceni. Iar cetăţenii vor vota cum vor putea, se descurcă şi ei.

Nu se vede, în spaţiul public, nicio îngrijorare majoră faţă de această atitudine de iresponsabilitate: cum să laşi, pe ultima sută de metri şi pe mîna “bunei plasări în sondaje”, desemnarea celui care ar trebui să conducă destinele ţării în următorii cinci ani? “Las’ că ne descurcăm noi, indiferent cine-o ieşi preşedinte”. Există, pe de altă parte, destui oameni în România care arată că, totuşi, vremea “descurcărelii” se apropie de sfîrşit. Doar că “nu se adună”: pasivitatea civică e mare printre cei care îşi iau informaţia politică de la televizor (cei mai mulţi), iar printre cei tineri, conectaţi la internet, impulsurile de a reacţiona se manifestă mai degrabă online ori, pentru unii, se traduc într-o nemulţumire vagă faţă de “clasa politică” în ansamblu. Ceea ce creează un impas major: nu se structurează nimic, nu se leagă nimic. Şi nici “clasa politică” nu e capabilă să se adapteze la posibilul vînt al schimbării şi să propună altceva. Aşa încît Victor Ponta (a cărei “viziune” este concentrată în formula “ţara se descurcă”) se bucură, deocamdată, de cea mai mare încredere din partea electoratului. Pe partea cealaltă, între confruntări de orgolii şi infinite complicaţii care prelungesc mult trîmbiţata “unificare a dreptei”, nu se vede nimic clar.

Ar trebui ca votul pentru preşedinte să fie o bună ocazie pentru cetăţeni să raspundă la o întrebare simplă: vrem să fim în continuare doar “o ţară care se descurcă” sau vrem, în sfîrşit, să ne luăm în serios? Mă tem însă că, nici de data asta, nu va fi aşa.

Articol apărut pe

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Serbia pune Euro 2024 pe jar: amenințare cu retragere după un scandal exploziv
Turneul final din Germania poate intra în istorie din motive nedorite.
image
Cum au terorizat șapte indivizi o femeie timp de doi ani, ca să le cedeze un teren
Joi dimineaţă, la şase adrese din Ploieşti au avut loc descinderi ale mascaţilor, care au condus la sediul poliţiei, pentru audieri, şapte indivizi care, vreme de doi ani, au făcut presiuni asupra unei femei, cu scopul de a intra în posesia terenului acesteia.
image
Copil cu sindrom Down, exclus de la serbarea de final de an. „Singurul necostumat a fost Vladimir”. Replica educatoarelor
Este anchetă la o grădiniță din Gorj după ce mama unui copil cu sindrom Down a scris pe Facebook că fiul ei a fost discriminat la serbarea de final de an.

HIstoria.ro

image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Cum a fost păcălit Hitler: Fortitude
Nicio operațiune militară din istoria celui de-Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel extrem de ridicat de securitate operațională, implicând ample și complexe acțiuni de înșelare militară și inducere în eroare a inamicului (incluzând aici manipularea, intoxicarea).
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: