O promisiune a lui Judt

25 iunie 2018
O promisiune a lui Judt jpeg

Într-unul din impozantele sale eseuri din The New York Review of Books, istoricul britanic Tony Judt îl critica pe colegul şi conaţionalul său Eric Hobsbawm pentru un soi de miopie faţă de Europa de Est. Hobsbawm scrisese despre „secolul scurt” 20 celebra sa lucrare Epoca extremelor, 1914-1991, apărută şi la noi, în mai multe ediţii. Judt îi reproşa că, deşi de stînga, Hobsbawm nu scrisese decît şase pagini „din cele aproape şase sute” ale cărţii în care s-a referit la instalarea comunismului în estul Europei. „Ca şi în cazul altui celebru istoric britanic de stînga (este vorba de G.D.H. Cole, care în 1941 ar fi spus că ar fi mai bine dacă statele din Europa de Est ar sfîrşi după război absorbite de URSS), ţările dintre Germania şi Rusia au ceva care îl irită pe Hobsbawm”, a scris Judt în eseul „Mereu la vale” din 1995. Ce voia să semnaleze Judt era locul modest pe care istoria din această parte a Europei îl ocupă în preocupările istoricilor care fac norma, care trasează ceremonial graniţa dintre civilizat şi barbar, dintre esenţial şi dispensabil.

Cînd făcea această remarcă, Judt însuşi avea în plan să scrie propria istorie a Europei secolului 20. A făcut-o în următorii zece ani, rezultînd nu mai puţin celebra Postwar. A History of Europe Since 1945. Şi într-adevăr, Europa lui Judt este mai mare decît cea lui Hobsbawm. Ea nu se mai opreşte la Praga şi Viena, precum o făcea deseori în Epoca extremelor. „Algoritmul Judt”, prin care istoricul britanic pune cîte o observaţie în context, profitînd de memoria neobişnuită care-l ajuta să reţină şi cele mai fine particularităţi istorice, l-a purtat pe autor şi la Varşovia, la Sofia, Budapesta şi Bucureşti, identificînd asemănări şi diferenţe. A rezultat o frumoasă descriere a unui model de sovietizare care nu pare a fi depăşit pînă azi.

Mai întîi, Judt observă că celebra butadă a lui Stalin „ocupaţia militară determină natura regimului” nu este chiar nouă. Aşa s-a întîmplat şi în secolul 16, cînd în funcţie de armata învingătoare ocupantă se stabilea confesiunea dominantă; şi aşa a fost şi în timpul lui Napoleon, cînd succesele militare dintr-o anumită zonă se converteau rapid în revoluţii sociale şi instituţionale după model francez.

Intenţia aproprierii postbelice de către Stalin a fîşiei teritoriale cuprinse între nordul finlandez şi sudul iugoslav este în afara oricărei discuţii, mai scrie Judt. URSS avea nevoie de o zonă-tampon faţă de Germania. În fond, acesta a fost sensul războiului purtat de sovietici, înfrîngerea Germaniei. Vasalizarea estului Europei era o consecinţă a acestei împingeri a Germaniei cît mai departe de URSS. Practic însă, mai arată istoricul britanic, Stalin s-a lovit de slăbiciunile cronice ale mişcării comuniste din această zonă, slăbiciuni la care au contribuit şi propriile lui epurări. Aici, Judt distinge două etape.

În prima, păstrînd aparenţele democratice faţă de aliaţii occidentali, sovieticii au apelat la modelul „fronturilor” practicat în anii ‘30 şi în războiul civil din Spania. Este vorba de înțelegeri cu celelalte mişcări autohtone „progresiste” de la care comuniştii să împrumute legalitate, autoritate şi influenţă. Alianţele de tip „front” asigurau minima administrare şi pregăteau alegerile. În guvernările provizorii, tot ca o caracteristică în comun pentru estul Europei, comuniştii căutau să aibă control asupra internelor (forţele de ordine şi autorizările de presă), justiţiei (controlul magistraţilor) şi agriculturii (unde simulau reforma funciară, mascînd intenţiile de etatizare). Problema a fost că rezultatele obţinute prin această tactică nu s-au dovedit satisfăcătoare. Alegerile locale şi naţionale din 1945 din estul Germaniei, Austria şi Ungaria (le-aş pune aici şi pe cele din Finlanda) nu au fost un succes pentru comunişti. Devenea clar, a scris Judt, că „mişcarea comunistă nu avea niciodată cum să ajungă la putere prin alegeri”. Şi atunci sovieticii au întors foaia.

În 1946 şi 1947, oponenţii politici au fost intimidaţi, bătuţi, arestaţi, inculpaţi ca „fascişti”, încarceraţi sau executaţi. (Bine, în România a fost omorît fără proces şi fostul lider PCdR Ştefan Foriş, din ordinul conducerii partidului.) În presa controlată de comunişti, opoziţia era supusă constant oprobiului public. Este atmosfera în care s-au desfăşurat alegerile în România şi Polonia, dar şi mediul post-electoral din Ungaria şi Bulgaria. Cinic dar plauzibil, scopul părea să fie ca alegătorii să nu mai aibă pe cine alege în afară de comunişti. Judt arată că „mîna forte” a comuniştilor în cazul acestor ţări compensa (poate cu excepţia parţială a Bulgariei) nu numai nereprezentativitatea lor politică, dar şi nepopularitatea „rușilor”.

A existat un model de sovietizare în estul Europei? Judt susţine că Stalin nu s-a deranjat prea mult pentru a percepe realităţile din fiecare ţară cucerită şi a-şi modula abordarea. Dar e clar că, punctual, au existat anumite particularităţi în fiecare dintre ţările satelit, chiar dacă liderii comunişti erau instruiţi omogen şi aveau un background intelectual comun. Mai mult, pînă la eventualele indicaţii din 1946, în 1945 directivele par să fi fost mai puţine, mai ales acolo unde acordul de procentaj Stalin – Churchill nu era prea explicit. Liderul stalinist Mátyás Rákosi i se plîngea lui Dimitrov că nu primeşte feedback de la Moscova pentru măsurile politice întreprinse în Ungaria, țară care potrivit acordului ar fi trebuit păstrată la mijloc între vest și est.

Dar cu toată expansiunea demersului lui Judt, cîteva părţi din Europa tot rămîn în afara Postwar... Teoretic, Europa se întinde pînă la Moscova, şi la rigoare, o istorie completă a secolului ei 20 ar trebui să includă şi zona şi perioada sovietică. Practic însă, istoriografia europeană menține o distincţie între istoricii Europei şi cei ai Kremlinului. Şi la această diviziune, ca şi la cea sesizată de Judt la Hobsbawm, ceva se pierde pe traseu. Acceptînd că URSS-ul are propriul profil, care nu se amestecă uşor cu cel al restului Europei, rămîn totuşi teritorii neacoperite, cum ar fi estul Poloniei, Basarabia sau chiar ţările baltice, teritorii încorporate în URSS de la „Europa clasică”. Dacă, de exemplu, vrei să afli mai multe despre foametea postbelică din Ucraina şi estul Moldovei trecut la sovietici, sau despre războiul civil din vestul Ucrainei, nu le cauţi la Judt, ci la Taubman, de pildă, autorul unei impresionante biografii a lui Hruşciov. Aşa că apare firesc întrebarea: pe cînd o istorie a întregii Europe?

ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.

Adevarul.ro

image
Închisoare pe viaţă în Marea Britanie pentru şoferii care produc accidente mortale. În ce condiţii se aplică pedeapsa maximă
Marea Britanie introduce pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru şoferii care ucid, în cadrul unei ample reforme a justiţiei care a intrat duminică în vigoare, potrivit informaţiilor publicate de BBC.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.