O problemă strategică: lectura

3 aprilie 2015
O problemă strategică: lectura jpeg

Cum se întîmplă adesea în România, un anumit subiect inflamează spiritele, e dezbătut cu mare tam-tam o vreme, apoi dispare fără să se fi ajuns la vreo concluzie, deşi e încă important. Aşa s-a întîmplat şi cu legea timbrului cultural. Deocamdată, nimeni nu mai vorbeşte despre asta. Dar legea încă aşteaptă să fie adoptată. Între timp, a apărut Barometrul de consum cultural pe 2014. S-a comentat şi el, cam în răspăr, uneori cu titluri “spectaculoase”, menite să atragă atenţia (“Circa 14 % dintre români merg lunar la mall, doar 1,7 % merg la bibliotecă”). Şi gata şi cu acest subiect: e suficient să ne mai lamentăm un pic, să ne autoconvingem că “se duce dracului rapiţa”, şi-apoi ne putem întoarce pe urechea cealaltă. Între cele două teme – legea timbrului cultural şi barometrul cultural – există însă o legătură care ar merita analizată. Este vorba despre starea precară a lecturii. Despre eventuala adoptare a legii timbrului cultural s-a spus – pe bună dreptate – că va avea consecinţe negative asupra pieţei cărţii. Adică asupra cumpărătorilor de carte, care nu sînt prea mulţi. Silvia Colfescu, o editoare cu experienţă, a făcut un exerciţiu pe blogul său: porneşte de la afirmaţia cuiva că presupusa taxă a timbrului literar, 1 leu, “nu înseamnă nimic”, şi calculează, cu cîteva exemple, că din cauza acestui “nimic” preţurile unor cărţi (dintre cele ieftine, accesibile) va creşte cu 10 sau chiar 20%.

Prin urmare, legea timbrului ar fi avut nevoie neapărat de un studiu de impact, măcar de-un calcul pe colţul mesei, care să arate ce efort financiar suplimentar vor trebui să suporte cumpărătorii de cărţi şi cîţi dintre ei vor renunţa, eventual, să mai cumpere. Dar cum să faci un studiu de impact? Mihail Penescu, un alt editor cu experienţă, spunea într-un interviu recent (apărut în Forbes pe 8 martie): “Nimeni nu ştie cifra de vînzări de carte. Şi acest fapt arată nivelul scăzut al dezvoltării domeniului”. Se estimează că piaţa de carte din România ar fi între 60 şi 150 de milioane de euro. Prin urmare, pe ce bază să facem studiul de impact, cum să calculăm? Dl Penescu descrie convingător şi calitatea pieţei de carte de la noi: “editurile se refugiază în cîteva zone cît mai populare”, se publică mai ales “cărţi ale unor autori cu notorietate TV, cărţi colorate pentru copii, cărţi de self-help de calitate incertă, traduceri de literatură universală, cu accent mare pe ceea ce numim bestseller”, plus “acele cărţi ghiveciuri din care cititorii rămîn cu iluzia că s-au lămurit cum e cu ştiinţa, istoria şi cultura dintr-un volum de 150 de pagini”. În schimb, apar foarte puţine cărţi serioase de istorie sau filosofie, dicţionare ştiinţifice, cărţi academice sau universitare. “În general, căutăm cu toţii cărţi subţiri, la propriu şi la figurat, cu costuri mici, care se pot vinde ieftin. Superficialitatea este emblema zilei”, conchide dl Penescu. Iar aceste tendinţe au început să se reflecte în nivelul cultural al unor categorii de vîrstă. “Cînd scade nivelul cultural de ansamblu al unei generaţii, scade nivelul imaginaţiei şi al performanţei profesionale. De aici izvorăsc consecinţele economice, politice şi, în final, istorice”. Dl Penescu are perfectă dreptate. În acest context, povestea cu legea timbrului cultural şi cu toate inflamările din jurul ei devine ridicolă. Iar dacă adăugăm şi datele din Barometrul cultural – anume, că 79% din cetăţenii ţării nu merg deloc la bibliotecă – ajungem la concluzia că batem cîmpii cu toţii. Căci, luate împreună, scăderea cumpărării de cărţi şi nefrecventarea bibliotecilor (unde se poate citi pe gratis) creează o problemă strategică. Parlamentarii ar trebui mai degrabă să se gîndească la o lege pentru stimularea lecturii (şi, implicit, a pieţei de carte). Ar trebui să propună proiecte legislative nu pentru a muta un leu dintr-un buzunar în altul, ci pentru ca România să devină cu adevărat o societate a cunoaşterii. E în stare Parlamentul României de aşa ceva? Privind la calitatea intelectuală a multor parlamentari (inclusiv cei care susţin timbrul cultural), mă tem că nu.

Articol apărut pe 

Fotografie de Marius Georgescu.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

urvashi rautela cannes 2025 tinuta scumpa profimedia (2) jpg
A purtat o ținută de 155.000.000$ la Cannes! Actrița indiană Urvashi Rautela, în centrul atenției pe covorul roșu
Actrița indiană Urvashi Rautela (31 de ani) a reușit să atragă toate privirile la cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes, desfășurat între 13 și 24 mai, unde a defilat pe covorul roșu într-o ținută spectaculoasă, estimată la nu mai puțin de 155,86 milioane de dolari.
Tanczos Barna FOTO Inquam Photos/Cosmin Enache
Ministrul Finanțelor dezminte afirmația lui George Simion potrivit căreia România va rămâne fără finanțări europene: „Bulversează mediul economic”
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna îl contrazice pe George Simion, candidatul din partea AUR la alegerile prezidențiale, care a declarat că România va rămâne în iunie fără finanțări europene.
tik tok  jpg
TikTok riscă o amendă uriașă. Comisia Europeană acuză platforma că nu respectă regulile privind publicitatea
Comisia Europeană acuză TikTok că nu respectă regulile UE privind transparența reclamelor. Platforma ar putea fi amendată cu până la 6% din veniturile sale globale.
Traistariu 87 jpeg
Mihai Trăistariu, foc și pară: „Își bate joc de artiștii și de compozitorii români” Ce l-a enervat?
Mihai Trăistariu lansează un atac fără precedent la adresa Televiziunii Române, după ce țara noastră a lipsit complet de la ediția anului 2025 Eurovision. Ce a avut de spus cântărețul?
1  poza instalatie    prima poza jpg
Apreciată la Milano, așteptată la București - IQOS X Sensorium Piazza vine la Romanian Design Week
IQOS X Sensorium Piazza, instalația multisenzorială prezentată în premieră la Milano Design Week, va fi expusă în cadrul festivalului Romanian Week Design (RDW), cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din România. Festivalul are loc în perioada 16 – 25 mai în București.
SIMION FOTO FB AUR jpg
AUR acuză TVR de partizanat în favoarea lui Nicușor Dan. Candidații vor participa la dezbateri separat
AUR acuză Televiziunea Română că acționează „ca o extensie mediatică a candidatului sistemului, Nicușor Dan”, după ce TVR a anunțat organizarea a două emisiuni de dezbatere în perioada 15-16 mai, în contextul turului al doilea al alegerilor prezidențiale.
image png
Connect-R îi cere scuze lui Tudor Chirilă: „Cred că am greșit”
După ce Connect-R l-a considerat vinovat pe Tudor Chirilă pentru incidentul de la Kiss FM, acum, la câteva luni distanță, a revenit cu un mesaj prin care îi cere scuze acestuia. Toate detaliile le aflați în continuarea acestui articol.
Miting Piața Victoriei Inquam Photos Octav Ganea jpeg
Mitinguri pentru susținerea lui Nicușor Dan, anunțate în București. George Simion acuză pregătirea unor proteste violente
Două mitinguri pentru susținerea lui Nicușor Dan sunt programate pentru vineri și duminică, 16 și 18 mai, în timpul desfășurării votului în diaspora și pe teritoriul României. George Simion lansează acuzații grave, susținând că se pregătește o manifestație violentă.
dezbatere euronews nicusor dan simion foto captura vid
Trei case de sondare vor efectua exit-poll-uri în ziua turului II al alegerilor prezidențiale
Trei case de sondare au fost acreditate să efectueze sondaje de opinie la ieşirea de la urne, la nivel naţional, la alegerile prezidenţiale de duminică.