O mutare anti-spleen

21 mai 2019
Festival Chess 960 la Saint Louis jpeg

Se spune că pînă la Dumnezeu, te mănîncă sfinţii. Pînă la dreapta judecată, într-un meci care pe care, cu titlul de campion mondial pe masă, Bobby Fischer a avut de trecut de toţi binevoitorii care, voluntar sau nu, îi barau calea. A schimbat regulile şi a ajuns la meciul suprem.

Pînă la Fischer, şalangerul la titlul mondial se stabilea în urma unui turneu la care participau mai mulţi candidaţi. Americanului i s-a părut - sau poate nu - că sovieticii aranjau partidele între ei şi astfel îi diminuau lui şansele. Cert e că statistic, partidele lui Fischer din aceste turnee aveau de două - trei ori mai multe mutări decît cele jucate de sovietici între ei. Aparent, sovieticii se menajau reciproc şi dădeau apoi în Fischer cît puteau.

Ba cîştigînd categoric, ba boicotînd turnee, în cîţiva ani Fischer şi-a impus punctul de vedere: şalangerul să fie stabilit în meciuri eliminatorii directe, doi cîte doi candidaţi. Astfel sovieticii nu mai aveau cum lucra în echipă, în ring cu Fischer intrau doar individual. Şi aşa au ieşit din joc Taimanov (bătut de Fischer cu 6 - 0!), Petrosian şi la sfîrşit, în bătălia finală, şi Spasski. Fischer a devenit campion mondial.

Astăzi, ne-am întors la sistemul cu şalangerul stabilit într-un turneu al candidaţilor. Într-un fel, e şi firesc. Nu mai există o forţă şahistă dominantă, precum cea sovietică de odinioară, care să-şi poată impune anumite aranjamente. Dar cu această ocazie, în bătălia pentru titlul suprem, a apărut spleenul.

Spleenul şahist de azi are aceleaşi simptome ca şi blatul sovietic de pe vremea lui Fischer: şahiştii se menajează reciproc. E vorba de acelaşi non-combat precum cel dintre sovietici, prezent însă acum la scară generalizată. Iată un exemplu recent.

Federaţia de şah a început luna aceasta lungul proces de cernere a şalangerului care îl va înfrunta la anul pe campionul mondial Magnus Carlsen. Va fi un turneu al candidaţilor, dar pînă atunci aceştia trebuie selectaţi. Ca să facă selecţia mai atractivă, federaţia a introdus mini-meciurile eliminatorii: două partide de şah clasic, urmate eventual de alte şase partide de departajare de şah rapid şi blitz.

Ce fac şahiştii noştri în această situaţie? Stau pe partea sigură în partidele de şah clasic şi mizează totul pe cele de şah rapid. De pildă, luni toate cele patru partide de şah clasic s-au încheiat remiză în mai puţin de 31 de mutări (în 20, în partida Svidler - Wojtaszek). Cam tot atîta se juca şi în partidele sovieticilor de pe vremea lui Fischer.

De ce fac astfel cei mai buni şahişti ai momentului? Poate îşi protejează orgoliul: dacă pierd pot spune apoi că nu au fost bătuţi la şah, ci la şah rapid, unde norocul joacă un rol mai mare. Dar  cu acest gen de calcul, încercarea federaţiei de a da mai multă culoare competiţiei a eşuat.

diagram156 png png

Diagrama săptămînii

Soluţia diagramei 156 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluţia diagramei 155 de data trecută: 1. f6! h6 (dacă 1… Dxd2, 2. Te8#) 2. Te8+ (ci nu 2. Dxh6 din cauza 2… Dxe1+ 3. Rh2 Th5+) 2… Rh7 3. Th8+! Rxh8 4. Dxh6+ Rg8 5. Dg7#

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Bobby Fischer într-un turneu la Leipzig din 1960. Sursa: wikimedia/ karpouzi

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Un fan al Angliei și un ofițer de poliție din Germania s-au ales cu răni grave după ce huliganii au atacat un bar în care suporterii Serbiei sărbătoreau înaintea meciului Serbia - Anglia de la Euro 2024, care va începe la ora 22.00.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.