„O altfel de UE, mai anglo-saxonă, mai democrată”

30 septembrie 2019
„O altfel de UE, mai anglo saxonă, mai democrată” jpeg

„În universul lui Churchill, Marea Britanie era, desigur, o putere europeană – poate cea mai mare putere europeană. Dar aceasta nu era limita rolului jucat de ea la nivel global. Într-adevăr, Churchill voia o Europă unită, într-adevăr, Churchill înțelegea că Marea Britanie joacă un rol important în realizarea acestei uniuni fericite, pe un continent care văzuse atîtea nenorociri. Dar rolul lui era mai curînd cel de susținător, de martor, nu de parte contractantă.

Marea Britanie urma să fie acolo, în biserică, dar mai curînd în calitate de cavaler de onoare sau chiar de preot, nu ca mire sau mireasă. (...)

Churchill nu e împotriva Europei și nici nu e ostil vreunei puteri continentale. Dimpotrivă, iubea Franța cu pasiune și poate că a fost cel mai francofil dintre toți prim-miniștrii pe care i-a avut Marea Britanie. Doar că, în viziunea lui, Marea Britanie transcedea Europa, motiv pentru care țara lui trebuia să se detașeze de restul lumii.

În această privință, Churchill a fost consecvent de-a lungul întregii vieți politice. Iată cum își încheia articolul din 1930, în care Marea Britanie era secanta dintr-o diagramă Venn cu trei cercuri: «Marea Britanie poate pretinde, deplin justificat, că joacă trei roluri, în același timp: cel al unei națiuni europene, cel al centrului Imperiului Britanic și cel al unui partener în lumea vorbitoare de limbă engleză. Acestea nu reprezintă trei roluri alternative, ci un rol triplu...»

Imperiul a apus demult, dar internaționalismul promiscuu al abordării pare din ce în ce mai practic în ziua de azi. Într-o lume în care contribuția UE la PIB-ul global e tot mai mică, în care SUA rămîn cea mai puternică economie și în care fostele țări din Commonwealth surprind prin creșterea lor economică, cercurile lui Churchill sînt și acum o modalitate rezonabilă de a ilustra locul și rolul Marii Britanii.

E greu de spus cum ar fi acționat în cazul Planului Schuman (de constituire a Comunității Oțelului și Cărbunelui, considerată embrionul Uniunii Europene, n.r.) dacă ar fi cîștigat alegerile din 1945. Un lucru e sigur, însă: niciodată nu ar fi făcut greșeala laburiștilor. Cu siguranță ar fi participat la discuții. (...)

Dacă Churchill ar fi fost la putere în 1948, dacă ar fi insistat să participe la discuții, dacă Factorul Churchill ar fi acționat în cursul primelor runde de convorbiri – cine știe, poate că acum am avea o altfel de UE; mai anglo-saxonă, mai democrată.”

Aceste lungi citate sînt dintr-o carte apărută acum cinci ani (Boris Johnson, Factorul Churchill. Cum a schimbat un singur om istoria, traducere de Petru Iamandi, Editura Litera, București, 2017). Ele constituie, cred, o ilustrare fidelă a viziunii autorului cărții asupra concepției lui Churchill privind Uniunea Europeană. Același autor, în aceeași lucrare, își declară admirația totală față de personalitatea lui Churchill: „un geniu care ne-a salvat civilizația” (de pericolul nazist, n.r.), „singurul care a putut să o facă”. Autorul este Boris Johnson, nimeni altul decît mult-încercatul premier britanic de astăzi, care se chinuie - cu o expresie venită parcă din zona vocabularului nașterilor – „să livreze Brexitul”. Întrebarea care se pune în mod firesc este dacă nu cumva aici găsim concepția despre Brexit care subsumează acțiunile premierului Johnson de azi, biograful și hagiograful lui Churchill de acum cinci ani. Dacă nu cumva aceste citate ilustrează de fapt travaliul brexitar al lui Boris Johnson.

„Cavaler sau preot, în niciun caz mire sau mireasă”. Concepția ilustrată de Johnson se bazează, ca să spun așa, pe principiul „terțiului inclus”. Ar exista, presupune ea, și o a treia cale, una de a nu fi nici înăuntrul, nici în afara Uniunii Europene. Simplificînd, aici e sensul Brexitului, așa cum îl vede Boris Johnson (și cum îl proiectează acesta și asupra lui Churchill). Un înțeles care ar face din Marea Britanie intersecția celor trei lumi, europeană, atlantică și post-imperială.

Unii istorici au arătat că între timp, cercurile și-au mai mărit sau și-au mai restrîns razele. Nu mai sînt aproximativ egale, cum au fost probabil acum aproape 100 de ani, pe cînd le identifica Churchill. Economic și politic, cercul european al Marii Britanii este astăzi, contrar spuselor premierului Johnson, cel mai mare dintre cele trei. Ceea ce se putea vedea de fapt din 1973, de la intrarea Marii Britanii în UE.

Dar mai există la Boris Johnson și un argument „etnicist”. El pare să asocieze caracterul „anglo-saxon” cu o doză mai pură de „democrație”. „Dacă Churchill ar fi fost la putere în 1948, (...) cine știe, poate că acum am avea o altfel de UE; mai anglo-saxonă, mai democrată”, a scris el. E aici o altă fațetă a Brexitului, care pune în lumină neîncrederea britanicilor în „altă democrație” decît cea pe care o știu și au experimentat-o ei. Sau care încearcă să evidențieze o presupusă superioritate a democrației insulare față de cea continentală. Nu e clar, dar poate că Boris Johnson vrea să aducă în discuție experiențele totalitare recente ale Europei continentale, care nu „au infectat” și Marea Britanie. În acest sens, Brexitul poate fi privit și ca o reflecție despre democrație, pornind chiar de la nuanțele propuse de premierul britanic.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?