Nu despre caricaturi este vorba

18 ianuarie 2015
Refugiați? Să fie la ei, acolo    jpeg

Emoţia stîrnită de uciderea caricaturiştilor de la Charlie Hebdo a generat tone de comentarii în presă, pe Facebook, peste tot. E firesc: lumea de azi, dominată de mass-media, reacţionează rapid şi abundent la astfel de episoade cu o încărcătură emoţională puternică.

Tocmai din cauza emoţiilor, în abundenţa de comentarii şi opinii se strecoară multe teme care scapă din vedere esenţialul. Aşa este, de exemplu, discuţia despre calitatea caricaturilor din Charlie Hebdo. Au fost mulţi cei care au simţit nevoia să spună că nu le plac. Şi chiar au argumentat de ce calitatea lor e îndoielnică. Alţii consideră că, în contextul actual, cînd au fost ucişi nişte oameni pentru că făceau caricaturi, e cinic să dezbatem fineţuri estetice. În sofisticatele societăţi occidentale, e normal să apară tot felul de puncte de vedere, iar farmecul vieţii şi dezbaterii libere constă şi în felul în care, chiar şi în faţa unei tragedii, oamenii simt nevoia să exprime ce cred şi ce gîndesc, asumîndu-şi riscul de a părea cel puţin neadecvaţi.

Mi se pare însă că, în cazul atentatului de la Paris, nu despre caricaturi şi caricaturişti este vorba. Desigur, ţinta aleasă de terorişti a fost o revistă satirică. Dar nu faptul că cei doi fraţi criminali s-au simţit ofensaţi de caricaturi explică atentatul. În spatele celor doi atentatori stă un întreg sistem, care alege ţintele în funcţie de impactul potenţial şi de efectele dorite. În cazul de faţă, cine a planificat acţiunea ştia sigur căva genera nu numai emoţii puternice, dar şi discuţii despre una dintre valorile fundamentale ale democraţiei: libertatea de exprimare. Or, asta e cel mai important. Dacă era vorba doar de pedepsirea “punctuală” a unor caricaturişti ofensatori, ei puteau fi ucişi de mult, individual, şi gata. Dar atentatul de la Charlie Hebdo e doar o etapă dintr-un război lung şi sistematic împotriva valorilor occidentale.

Dincolo de victimele atentatelor (de la New York, Madrid, Londra, Paris), acest război se străduieşte să pună în dificultate societăţile occidentale în ansamblu şi valorile lor. Fiecare atentat generează îndoiala şi neîncrederea: în autorităţi, în guverne, în serviciile secrete, în legile şi instituţiile care au datoria de a asigura siguranţa cetăţenilor. Ba chiar şi în valorile ca atare: sînt destui care se întreabă dacă n-ar trebui puse limite libertăţii de exprimare. Ba chiar şi în democraţie: în Franţa, Frontul Naţional cîştigă şi mai mult teren, iar în Marea Britanie UKIP devine o forţă tot mai importantă. Ambele formaţiuni politice au o problemă cu imigranţii, cu străinii în general şi propun, de fapt, un fel de nou tribalism: închiderea frontierelor, limitarea imigraţiei şi alte asemenea măsuri care par convingătoare pentru mulţi cetăţeni înfricoşaţi de ce-i aşteaptă mîine. Frica asta e inseminată sistematic de organizaţiile islamiste care au declanşat “Războiul Sfînt”. Iar în aceste organizaţii nu sînt doar disperaţi dispuşi să omoare sau să pună bombe pentru că sînt spălaţi pe creier şi convinşi că vor ajunge martiri; nu sînt doar brute înarmate. sînt şi – chiar dacă nu la vedere – creiere sofisticate, care cunosc foarte bine pe ce se întemeiază societăţile occidentale, cum funcţionează ele şi care le sînt punctele slabe.

“Cu cît o societate este mai democratică şi mai deschisă, cu atît e mai expusă la terorism” – scria celebra jurnalistă Oriana Fallaci după atentatele din 11 septembrie. Or, pe termen lung – iar cine crede într-un Război Sfînt ştie să aibă răbdare – atentatele şi ţintele lor atent alese îi pot face pe mulţi cetăţeni să dorească (din frică, din nesiguranţă, din neîncredere) tot mai multă închidere. Da, e adevărat că libertatea de circulaţie este cel mai mare cîştig al Uniunii Europene (consideră 52% dintre cetăţenii europeni, conform unui recent Eurobarometru), dar, la o adică, am putea renunţa la el, nu? Măcar un pic. Şi de ce n-am limita, apoi, şi alte libertăţi, ca să ne putem apăra mai bine de terorişti? Mai ales sub impactul emoţiilor, mă tem că sînt destui cetăţeni cumsecade care nu-şi vor da seama că a renunţa “un pic” şi a limita “parţial” înseamnă începutul sfîrşitului.

Aşa încît nu despre caricaturi este vorba. Cîtuşi de puţin. Redacţia Charlie Hebdo şi magazinul evreiesc (de ce nu unul african, chinezesc, vietnamez sau de altă naţionalitate?) sînt doar puncte tragice de pe un traseu pe care creierele din umbră ale organizaţiilor teroriste l-au gîndit strategic. Cu asta are Occidentul de luptat. Căci atentate vor mai fi, cu siguranţă.  

Articol apărut pe

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
Întâlnire între Klaus Iohannis și Călin Georgescu, pe vremea când președintele era primarul Sibiului. În ce context s-au cunoscut cei doi
Un articol din 2003, scos recent la lumină, arată că președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Călin Georgescu pe vremea când era primar al Sibiului. La vremea respectivă, cei doi au discutat despre implementarea așa-zisei Agenda 21.
1733923409 RcsX jpg
Constipația: Cauze la Adulți, Remedii și Rolul Probioticelor
Constipația este o problemă des întâlnită și care afectează mulți adulți, având un impact negativ semnificativ asupra calității vieții.
poligon goranu valcea foto Facebook jpg
Un ofițer și patru elevi, răniți într-un poligon din Vâlcea, după o explozie a unei capse detonate electric
Patru elevi și un instructor, toți din Centrul de instruire sprijin de luptă Râmnicu Vâlcea, au fost răniți joi, 12 decembrie, în jurul prânzului, în poligonul Goranu, județul Vâlcea, pe timpul executării unei ședințe de confecționare a dispozitivelor de aprindere pirotehnică cu exploziv real.
fiica lui maricel pacuraru captura Realitatea png
Fiica lui Maricel Păcuraru plânge, în direct la Realitatea Plus, după ce instanța a anulat condamnarea tatălui său: „A făcut pușcărie degeaba”
Ana Maria Păcuraru, fiica proprietarului grupului Realitatea, a izbucnit în plâns, miercuri, în direct, după ce a aflat că Tribunalul București a anulat condamnarea la închisoare lui Maricel Păcuraru în dosarul Poșta Română.
tezaur bnr jpeg
Pentru restabilirea bunelor relații și a adevărului istoric, ar trebui ca Rusia să-și ia la Moscova „aurarii” și să ne trimită înapoi Tezaurul României
Ce se mai știe despre Tezaurul Băncii Naționale a României trimis la Moscova și nerecuperat – o creanță mai veche de un secol.
Ionut Moşteanu/ Facebook
Ionuț Moșteanu (USR), despre negocierile pentru formarea guvernului: „Nu a fost nicio discuție despre împărțirea ministerelor”
Ionuț Moșteanu, unul dintre negociatorii USR pentru formarea viitorului guvern, a oferit detalii despre stadiul negocierilor și despre măsurile care vor urma pentru stabilizarea economiei României.
ELENA UDREA jpg
Elena Udrea rămâne în închisoare, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins apelul. Decizia este definitivă
Magistrații de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au respins apelul făcut de fostul ministru al turismului Elena Udrea și au decis că aceasta va rămâne în închisoare.
padure tropicala jpg
Cel mai mortal animal din lume nu este cel la care te gândești
Este considerat, pe bună dreptate, cel mai mare prădător al lumii. Și dacă v-ați dus imediat cu gândul la un rechin alb, un urs grizzly sau o altă bestie similară, este de înțeles, doar că numărul victimelor umane
„Reflecții asupra Revoluției: 35 de ani de istorie”, expoziție cu imagini de arhivă AGERPRES
„Reflecții asupra Revoluției: 35 de ani de istorie”, expoziție cu imagini de arhivă AGERPRES
Expoziția „Reflecții asupra Revoluției: 35 de ani de istorie”, cuprinzând imagini din arhiva Agenției Naționale de Presă AGERPRES, va fi vernisată, joi, la Biblioteca Metropolitană București.