Nimic nou în Europa

18 septembrie 2015
Refugiați? Să fie la ei, acolo    jpeg

Sigur că e o problemă serioasă. Dar nu e una nouă. Sunt zeci de mii de refugiaţi care au intrat deja în spaţiul Uniunii Europene. Alţii sînt la porţile UE. Şi mai sînt sute de mii pe drum. Dar acest fenomen se întîmplă de multă vreme. Acum, lumea e impresionată de numărul mare de imigranţi veniţi în acelaşi timp. Mai bine s-ar gîndi la ce va urma.

Urmăresc în ultima vreme cum e comentată “criza refugiaţilor” şi mă străduiesc – nu întotdeauna cu succes – să înţeleg ce va urma. Observ cum foarte multă lume – firesc – e emoţionată de dimensiunea tragică a acestei fugi de război, de mizerie şi de nesiguranţă. De partea cealaltă, observ – şi asta mi se pare problema – că liderii politici din Uniunea Europeană nu prea ştiu pe unde să scoată cămaşa, luînd decizii şi făcînd declaraţii contradictorii. Sigur, toată lumea pare de acord cu principiile nobile şi umaniste europene, dar cînd e vorba să le aplice în viaţa concretă, nu prea iese mare lucru. Şi nu e vorba despre Viktor Orban şi de gardul lui, ci de liderii importanţi în UE. Inclusiv doamna Merkel, care mai întîi se arată generoasă şi primitoare, apoi decide controale la graniţă.

Oricîte interpretări în cheie politică s-ar putea face, mi se pare că problema refugiaţilor arată că instituţiile europene şi ţările europene sînt, în primul rînd, depăşite administrativ. Desigur, e complicat să organizezi, în cîteva zile, primirea a zeci de mii de oameni cărora trebuie să le asiguri un minimum de trai şi de siguranţă. Dar nu se ştia (sau măcar presupunea) de atîta timp că asta se va întîmpla? Că problemele din Siria şi din alte ţări îi vor face pe tot mai mulţi oameni să fugă? Şi unde ar putea să se refugieze, dacă nu în Uniunea Europeană, tocmai pentru că e un teritoriu primitor şi respectuos faţă de oameni şi faţă de drepturile lor?

Se puteau şti toate acestea din timp. Chiar dacă UE nu are un serviciu secret propriu, primeşte informări de la serviciile statelor membre. Şi apoi, fluxul de imigranţi tot vine, de multă vreme, spre Europa. Bărci scufundate şi victime au mai fost şi de fiecare dată s-a întîmplat la fel: cîteva zile a vuit presa, emoţia s-a răspîndit intens pe Facebook, după care s-a uitat totul. Mica insulă Lampedusa de lîngă Sicilia este, de multă vreme, poarta de intrare a mii şi mii de imigranţi şi refugiaţi, care depăşesc numărul locuitorilor ei. De ani întregi, oamenii de pe insulă şi autorităţile italiene solicită o soluţie europeană pentru problema imigranţilor, tocmai în numele solidarităţii europene despre care vorbesc acum oficialii germani şi ai altor state. Şi? Şi decizia s-a amînat, chestiunea a fost sucită pe toate părţile şi lăsată aşa. Abia cînd a ajuns cuţitul la os şi-au adus aminte mulţi de solidaritatea europeană. Fără succes. Cîteva ţări din Est nu sînt de acord cu cotele obligatorii, aşa că Germania le ameninţă cu tăierea fondurilor structurale (ceea ce arată un semn de slăbiciune din partea Germaniei). În acest timp, presiunea mediatică asupra liderilor europeni creşte, dezbaterea asupra problemei refugiaţilor şi imigranţilor se înteţeşte (uneori cu argumente aiuritoare), dar soluţiile nu prea se văd. Iar pe drum, pe traseele traficului de persoane, se află încă mulţi disperaţi şi amărîţi. E o chestiune de timp pînă vor ajunge şi ei la porţile UE.

Aşa încît, dacă înţeleg eu bine, problema e veche. Uniunea Europeană are lideri slabi şi lipsiţi de viziune, care într-o situaţie complicată precum aceasta se încurcă în proceduri, ritualuri de negociere, sensibilităţi naţionale şi politichie ineficientă. De ani întregi, de pildă, Viktor Orban alunecă pe lîngă principiile şi valorile europene, dar UE n-a reuşit să-l oprească. Acum face garduri. De ani întregi, chestiunea migraţiei şi a refugiaţilor e pe agendă, e considerată arzătoare. Şi? Şi atît.

Articol apărut pe

Fotografie de Marius Georgescu

WhatsApp Image 2023 06 02 at 16 31 57 jpeg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Anul acesta, organizatorii extind concursul la patru zile de competiții și show-uri ecvestre.
kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.

Adevarul.ro

image
Alimentul banal care face minuni în grădină. Soluția nu poluează, vă scapă de insecte și este foarte ieftină
Otetul alb are multiple întrebuințări. Pe lângă utilizarea în bucătărie, cu ajutorul acestuia se pot curăța și lustrui diverse obiecte, sau poate fi folosit ca erbicid în grădină. Mai mult decât atât, nu poluează mediul înconjurător și nu are efecte negative asupra organismului uman.
image
Turistă dezgustată de ce a văzut pe o celebră insulă celebră din Grecia: „Te simți ca în lumea a treia” VIDEO
Turista a povestit pe TikTok experiența sa în timpul vacanței pe care a petrecut-o în insula Corfu, una dintre cele mai mari din Grecia.
image
Supervulcanii, bomba cu ceas a planetei. O erupție uriașă poate arunca omenirea în Evul Mediu sau să-i provoace extincția
Catastrofele naturale nu au ocolit Terra și au provocat mai multe extincții de-a lungul a sute de mii și milioane de ani. Vlad Manea, doctor în științele pământului cu studii postdoctorale la Caltech, Laboratorul de seismologie, explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, unde poate duce o erupție.

HIstoria.ro

image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.
image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit