Negustoria cu doctorate

14 octombrie 2016
Cum mi am făcut prieteni muncind jpeg

„Nicăieri titlul de doctor nu este acordat de o instanţă de deasupra universităţii”. Asta pare să fie cea mai recentă revelaţie a doamnei Ecaterina Andronescu, după ce Senatul a decis că titlurile de doctor se acordă şi se retrag doar de către universităţi. Are perfectă dreptate. Dar nu-i foloseşte la nimic.

Într-adevăr, în SUA nu există un fel de CNATDCU american care „să se bage” peste ce-au decis comisiile de doctorat de la Harvard ori Princeton. Nici nu se numesc comisii şi paracomisii ministeriale care să analizeze vreo teză plagiată. Universităţile decid, universităţile răspund pentru ce au decis. Ar trebui să ne bucurăm că, în sfîrşit, s-a hotărît şi în România că universităţile sînt singurele foruri care acordă, în mod autonom, titlul ştiinţific de doctor, fără să mai fie nevoie de avizări suplimentare din partea vreunui consiliu numit de minister, pe care politicienii îl schimbă cînd şi cum au chef. Dar nu ne putem bucura, pentru că există nişte diferenţe enorme între universităţile noastre şi „ale lor”.

Universităţile americane (ori franceze, japoneze, germane, britanice etc.) sînt serioase. Doctoratul este, prin părţile acelea, o instituţie adevărată, cu reguli, vechime şi prestigiu. La noi, doctoratul a devenit, în ultimii ani, o negustorie jenantă. Nu numai pentru că politicienii şi primarii s-au năpustit să-şi acopere frustrările personale cu diplome de doctori, ci şi pentru că există - după estimarea unor oameni care au studiat fenomenul - mii de teze de doctorat plagiate ori făcute de mîntuială de diverse persoane care s-au apucat să-şi dea doctoratul doar ca să ia 15% în plus la salariu ori ca să capete o avansare „peste rînd”. Este vorba, aşadar, de un fenomen larg răspîndit, iar vîrfurile care au ieşit la suprafaţă - precum plagiatele lui Ponta, Oprea şi altele - reprezintă doar cîteva „cazuri de presă”, cîteva scandaluri care iau ochii. Aşadar, problema e mult mai gravă.

S-o simplificăm: de vreo patru ani, o ţară întreagă îşi bate capul cu plagiatul lui Victor Ponta, care încă se încurcă în chichiţe avocăţeşti, contestaţii şi proceduri, deşi e limpede ca lumina zilei. Între timp, au apărut alte cîteva cazuri de demnitari plagiatori, iar lumea s-a concentrat asupra lor. Numai că, „la bază”, există mii de oameni care şi-au dat doctoratul nu pentru că voiau să facă o cercetare ştiinţifică şi să obţină un titlu ştiinţific (aşa cum se întîmplă la Harvard, Princeton, Sorbona, Oxford etc., etc.), ci pentru că voiau o leafă mai mare sau un post mai bun. Sau pur şi simplu voiau să se dea mari la vecini şi la prieteni că sînt „doctori”. Prin urmare, de ani buni, în România doctoratul nu mai e, pentru foarte mulţi, un titlu ştiinţific, ci un obiect de tranzacţie, o sursă de avantaje materiale sau (măcar) simbolice. Iar asta s-a întîmplat cu participarea şi complicitatea unor universităţi, unor profesori, unor comisii. S-au înfiinţat „şcoli doctorale” te miri pe unde, la repezeală şi din interes, pentru a-i „servi” cu titluri pe unii şi pe alţii. În paralel, sînt şi oameni care şi-au dat doctoratul de-adevăratelea şi au obţinut titlul pe merit. Dar ei sînt, practic, umiliţi de acest uriaş scandal al doctoratelor plagiate care nu se mai termină.

Am auzit-o pe doamna Ecaterina Andronescu la RFI mirîndu-se de „ecourile din presă” stîrnite de decizia Senatului. E o mirare ipocrită: ştie foarte bine că, după atîtea manevre făcute din 2012 încoace pentru a-i scoate basma curată pe falşii doctori, nu se poate aştepta la altfel de comentarii. Şi presa, şi publicul au căpătat o mare suspiciune faţă de „măsurile” legate de tema doctoratelor. CNATDCU este, în aceste condiţii, necesar. Pentru că, mai mult decît de analiza unor teze şi retragerea unor titluri, e nevoie de o evaluare serioasă a şcolilor doctorale.

E nevoie de o reformă substanţială şi adevărată a sistemului. Trebuie să revenim în rîndul lumii, căci ajunge cît ne-am făcut de rîs. Trebuie făcută curăţenie generală, pentru ca titlul de doctor să redevină, în România, ceea ce trebuie să fie de fapt. Şi asta va dura ani întregi de-acum înainte. Cu condiţia să înceapă.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

V1 (5) png
Ratele la creditele ipotecare scad din ianuarie 2025: Ce trebuie să știi despre noul IRCC și impactul său
Începând cu 1 ianuarie 2025, ratele la creditele ipotecare cu dobânzi variabile vor scădea, odată cu actualizarea Indicelui de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC).
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
Se termină cu aglomerația pe Valea Prahovei! Ce proiect se demarează la primăvară
Începând din primăvara acestui an, traficul pe Valea Prahovei va deveni mult mai fluid, datorită unui proiect de infrastructură important, care promite să schimbe complet peisajul rutier din zonă.
Președintele Donald Trump, la depunerea jurământului în primul mandat, la 20 ianuarie 2017 (© Facebook / The Trump White House Archived)
Cine participă și cine boicotează ceremonia de învestire a președintelui Donald Trump
Elon Musk, Jeff Bezos şi Mark Zuckerberg, fondatorii Tesla, Amazon şi Meta, trei giganţi din domeniul tehnologiei, vor participa luni la ceremonia de învestire a preşedintelui ales al SUA, Donald Trump
politia nu treceti
O femeie a născut pe trotuar, lângă Spitalul Polizu. Bebelușul a murit. Poliția face cercetări
O femeie a născut pe trotuar, în apropierea Spitalului Polizu din București, poliția demarând deja o anchetă cu privire la împrejurările în care s-a produs acest eveniment, cu atât mai mult cu cât bebelușul a murit.
Mers pe jos plimbare FOTO Shutterstock jpg
Un bărbat a mers 250.000 de pași într-o săptămână pentru a vedea efectele asupra corpului său. Rezultatele l-au șocat
Un bărbat, de 28 de ani, a povestit cum și-a „micșorat” grăsimea de pe burtă și brațe, dezvoltându-și în același timp mușchii picioarelor, printr-o provocare extremă de mers pe jos. El s-a confruntat, însă, și cu câteva probleme.
Florian Coldea Foto INQUAM Photos Malina Norocea jpg
Foștii generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, citați la DNA. Ordonanțele celor doi privind controlul judiciar au expirat SURSE
Generalii SRI în rezervă, Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, au fost citați miercuri, 15 ianuarie, la DNA.
pahar cu apa jpg
Când trebuie să bei apă și ce cantitate daca vrei să slăbești și să te țină la distanță de numeroase boli
Deși apa este esențială pentru viață, mulți dintre noi nu o consumăm în cantitățile necesare, ceea ce poate duce la o serie de probleme de sănătate.
Sofia Vergara, Lewis Hamilton  sursa foto   Shutterstock jpg
A pus ochii pe un tinerel? Sofia Vergara, toată numai un zâmbet lângă pilotul de F1 Lewis Hamilton
Ea, o actriță cunoscută, cu mult sex apeal. El, un sportiv de renume, cu mult farmec și… un trup desăvârșit. Nu-i așa că fac o pereche frumoasă împreună?
image png
România, peste SUA în topul celor mai puternice pașapoarte, după ce a intrat în Programul Visa Waiver
Institutul Diplomatic Român (IDR) a anunțat miercuri faptul că locul României în topul celor mai puternice pașapoarte din lume a crescut semnificativ, după acceptarea în Programul Visa Waiver.