Muta bîjbîială după ideologii

1 ianuarie 2017
Muta bîjbîială după ideologii jpeg

Am numărat în ultima vreme nu mai puțin de trei polemici consistente și pe alocuri violente pe tema extremei drepte. A fost controversa iscată de legea de interzicere a organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, care a readus în discuție, printre altele, cazul Vintilă Horia sau pe cel al luptătorilor anti-comuniști ai deceniilor 5 și 6. A fost apoi polemica privind ipotetica legătură dintre refugiați și atacurile teroriste din Europa, pe parcursul căreia Mircea Toma ajunsese să-i asocieze pe Ana Blandiana și pe Gabriel Liiceanu cu “sfînta bătrîneţe legionară”. Și a fost desigur și efemera candidatură liberală a lui Marian Munteanu, care abia a apucat, în zilele scurte și numărate cît a stat în luminile camerelor de filmat, să explice de ce el și colegii săi din Piața Universității au devenit interesați de fenomen: îl auziseră pe Ion Iliescu făcîndu-i legionari, iar asta “nu putea fi decît de bine”.

Nu am o explicație pentru aderența din prezent a acestui subiect la spațiul public de dezbateri. Nu aș vrea să mă aventurez în aprecieri privind feluritele recrudescențe, fie ele naționaliste, mistice sau combinate. Dar nu mă miră că sînt îndeplinite condițiile pentru ca disputele pe teme ideologice să înceapă să ocupe teren. Nu putem reduce la nesfîrșit preocuparea pentru direcția în care mergem și opțiunile pe care le facem la lupta anti-corupție. Tema majoră a ultimilor ani, de cînd DNA a devenit una dintre cele mai dezinhibate instituții publice, a fost anti-corupția și subsecvent primenirea clasei politice. Dar ce fel de primenire? Pot admite că va deveni mai puțin coruptă, dar ce fel clasă politică în sine va fi ea? Ce conținut va avea? Sîntem probabil la un început de perioadă în care termenii de formă își caută fondul, acomodarea la specificul locului. Și probabil că disputele despre opțiunile exotice, cu rezonanță istorică, de tipul legionarismului, sînt cele care fac safteaua, dar după ele ar trebui să urmeze, pe măsură ce eventual ne maturizăm civic, și cele care vizează curentele politice majore, socialismul, conservatorismul, liberalismul.

Un fost coleg de redacție are aici o teorie foarte interesantă. Admiterea în UE a însemnat pentru partide ștampilarea lor conform clasificărilor consacrate în occident. Deci, dacă PSD însemna Partidul Social Democrat, pesediștii au mers la socialiști. Dacă PNL se chema Partidul Național Liberal, atunci hai cu el la liberalii europeni. Și exemplele pot continua. Ulterior însă, hainele nu s-au mai potrivit cu personajul și sub privirile consternate ale europenilor, a apărut și traseismul politic în bloc, adică nu al politicienilor individuali, cum îl știm din experiența electorală internă, ci al partidelor cu totul: liberali trecuți la populari sau socialiști transferați la populari și de acolo la liberali. Conform teoriei, s-a întîmplat astfel și probabil se va mai întîmpla pentru că partidele românești nu au apucat să își decanteze opțiunile, au fost înregimentate european înainte ca ele însele să se fi definit complet între ele și în interiorul societății. Au lipsit alți zece-douăzeci de ani de politică de capul nostru, înafara UE, pentru a ne da seama după ce falii ne împărțim. Partidele nu ar fi apucat să ajungă la maturitate ca să afle cine sînt și ce vor, ci au fost înscrise la facultate direct de mama și tata Europa. În peisajul acesta tulbure, politicieni-cameleon precum Traian Băsescu, cu tot cu partidele sale, au putut face viraje ideologice spectaculoase, pentru că oricum jaloanele erau formale și nu contau în jocul politic real. “Îmi cer scuze că am fost împotriva retrocedărilor, de azi sînt pentru”. Așa rezolva el, pe la începutul anilor 2000, un junghi ideologic de care a vrut să scape. În fine, dacă tot nu e suficient, teoria aduce și argumentul comparației: Ungaria sau Polonia de exemplu nu au acest gen de confuzii doctrinare, pentru că, se știe, ele au început decantarea încă de prin deceniul 9 al secolului trecut, pe cînd comunismul încă mai sufla.

În această logică, revizuirea ipotetică a sorgintei ideologice a partidelor ar putea produce constatări suprinzătoare. PSD de exemplu ar trebui să ajungă de fapt la populari, pentru că acoperă spectrul cel mai conservator din piața ideilor politice. Pesediștii par politicienii cei mai rezonanți cu cei cuprinși de nostalgia după părțile bune ale orînduirii precedente. Sînt anti-clericalii cei mai soft, dacă tot nu mai e la modă să sprijini pe față biserica. Și sînt susținătorii cei mai vocali ai primatului elementului românesc în fața importurilor capitaliste. “Tradiție, ordine, morală”, o definiție de dreapta care pare a li se potrivi mănușă. Cu liberalii e ceva mai complicat, la ei există și raportarea formală la moștenirea istorică pe care se cred datori să o mai ia în considerare. Dar practic pot fi văzuți drept cei mai deschiși față de noi experimente, au un grad de toleranță față de elementul alogen superior altor politicieni, sînt pentru reușita și răsplata omului cu inițiativă, indiferent de unde ar proveni el. Pe scurt, ar putea ajunge niște socialiști respectabili. Și atunci cum rămîne cu liberalismul nostru propriu-zis? Rămîne poate să îl inventăm, dar deocamdată, zice teoria, nu i-ar fi venit sorocul.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: wikimedia commons

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Artistul Mihai Mărgineanu, mesaj pentru părinți: „Băi, voi știți ce fac copiii voștri în Vama Veche?”
Prezent pe litoral pentru un concert, dar și pentru a-și însoți copiii adolescenți, care și-au dorit să-și petreacă mini-vacanța pe litoral, Mihai Mărgineanu s-a declarat șocat de ce a văzut în Vama Veche
image
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut până acum” VIDEO
La o aruncătură de băţ de Galaţi şi Brăila - zona Munţilor Măcin - a reintrat în circuitul turistic din România, după construcția podului peste Dunăre. Mii de turiștii vizitează în această perioadă pădurile pline cu bujori, care oferă un peisaj absolut mirific.
image
Cine nu ar trebui să mănânce carne de miel și ce „ne paște” dacă o combinăm cu multe ouă și alcool
Nelipsită de Paște, de masa românilor, carnea de miel este bogată în fier și proteine, acizi grași Omega 3, însă nu este recomandată tuturor. „Nu trebuie să combinăm această carne cu un consum mare de ouă sau alcool, așa cum se întâmplă la noi”, avertizează medicii.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.