Miticilor, v-ați ars!

22 noiembrie 2014
Refugiați? Să fie la ei, acolo    jpeg

Pentru mine, va rămâne declaraţia cea mai simpatică a întregului mandat al preşedintelui ales, Klaus Iohannis. E un detaliu care nu interesează aproape pe nimeni, dar mi se pare că este exact acel detaliu de care aveam nevoie pentru a înţelege că începe (ar trebui să înceapă!) un nou stil în politica românească.

Bineînţeles, nici cuvântul stil nu impresionează prea multă lume. Poate doar câţiva profesori de română şi câţiva absolvenţi de bac tocilari vor căsca bine ochii la vederea cuvântului „stil”. Totuşi, e important.

Aţi observat formula prin care preşedintele ales Klaus Iohannis i-a solicitat Guvernului să pregătească bugetul pe 2015? „Invit Guvernul să poftească în Parlament cu bugetul pe 2015”. Să poftească. Ce să fie asta? – m-am întrebat. Tic de fost profesor? („Cutărescu, pofteşte la tablă!”). Posibil. Plus politeţe. Dar o politeţe fermă. Şi dublă: Guvernul este invitat să poftească. Pe la noi, prin sud, s-ar adăuga imediat citatul din Caragiale: „să poftească, dacă le dă mâna”. Doar că, pe ardeleneşte, nu mai e de adăugat nimic la formula lui Klaus Iohannis. Miticilor, v-aţi ars! Noul preşedinte are o fermitate politicoasă căreia nu-i poţi răspunde cu băşcălii dâmboviţene. Sau poţi, dar e inutil, te faci de râs. 

Replica lui Klaus Iohannis din campania electorală – „decât să fiu mârlan, mai bine pierd” – a intrat deja în folclor şi cu siguranţă multor oameni le-a plăcut această atitudine relaxată şi civilizată. Nu ştim, deocamdată, cât de bun preşedinte va fi, dar dacă reuşeşte să impună decenţa în limbajul politic deja e foarte mult.

Pentru asta, însă, n-ar trebui lăsat singur. Deocamdată, o bună parte din societatea românească s-a obişnuit cu mârlănia politică. Şi o bună parte a presei s-a obişnuit cu asta: cum naiba să faci audienţă fără „să-mi numere ouăle”, fără „ţigancă împuţită” şi alte declaraţii „tari”?... Uitaţi-vă la răcnetele, înjurăturile şi blasfemiile care se autoalimentează pe forumurile ziarelor, în comentariile de pe bloguri ori de pe Facebook. Uitaţi-vă la glumele de autobază pe care, în desăvârşita lor incultură, mulţi politicieni le consideră „ironii fine” şi se mândresc cu ele ca nişte caraghioşi. Uitaţi-vă la mesajele puse pe Facebook de baronetul local al PSD: după ce, cum spunea Cristian Tudor Popescu, Victor Ponta şi-a îndeplinit sloganul („Un preşedinte care uneşte”) fără să devină preşedinte, unind diaspora cu ţara, tot felul de inşi din PSD s-au apucat să-i beştelească pe românii din diaspora, pe linia cunoscută şi veche a partidului. Cu de-alde ăştia n-ai ce face: decenţa le e cu totul străină, democraţia le stă în gât. Pentru ei, românii din străinătate sunt în continuare nişte trădători de ţară, care „nu mănâncă salam cu soia”.

Aşa încât, după formula „invit Guvernul să poftească”, ar trebui să vină ceva şi dinspre partea cealaltă. După alegeri, multă lume s-a repezit să ceară demisia lui Victor Ponta. Eu zic s-o luăm pe rând. Înainte de toate, ar fi neapărat necesare nişte scuze publice. Gabriela Vrânceanu-Firea ar trebui, bunăoară, să-şi ceară scuze pentru atacurile josnice la adresa familiei Iohannis pentru că n-are copii (ca şi pentru alte ţopenii pe care le-a rostit în calitate de purtătoare de cuvânt a lui Victor Ponta). Dacă madam Firea n-o face (şi n-o va face, nici nu e cazul să ne aşteptăm la asta), Victor Ponta însuşi ar trebui s-o facă. Şi să-şi ceară scuze şi pentru atacul prostesc la adresa lui Klaus Iohannis că nu e ortodox (şi deci, nu e bun român). Şi pentru că i-a considerat pe românii din diaspora „provocatori”. Şi pentru alte măgării spuse în campanie. N-o va face nici el, căci n-are destul curaj pentru asta. În plus, i-a intrat în cap neghiobia că „aşa e în campania electorală, e permis orice”.

Totuşi, Victor Ponta a spus (după gustul meu) primul lucru inteligent şi articulat din carieră: „Să avem înţelepciunea de a tăcea toţi, o vreme”. Foarte corect. Să tacă şi să facă. Bunăoară, să poftească urgent cu bugetul în Parlament.

ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.

Adevarul.ro

image
Un bărbat din Cluj care visa să construiască o cabană a rămas fără bani: Cu ce sumă au dispărut meseriașii
Indivizii i-ar fi promis bărbatului că pot să-i construiască o cabană. După ce au primit banii, aceștia s-au făcut nevăzuți.
image
Victoria lui Putin pare posibilă pentru prima dată de când a declanșat războiul în Ucraina
Pentru prima dată de când Vladimir Putin a invadat Ucraina, la 24 februarie 2022, pare că e posibil să obțină o victorie, scrie The Economist.
image
Ce efecte pot avea suplimentele cu magneziu asupra somnului
Magneziul este un mineral care se găsește în mod natural în organism și susține diverse funcții vitale, cum ar fi sistemul cardiovascular, regenerarea musculară și producerea de energie. Magneziul susține, de asemenea, procesul de relaxare.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic