Majoritatea tăcută. Şi mulţumită?

16 decembrie 2016
Şcoala produce analfabeţi? jpeg

Au fost alegeri şi a ieşit cum a ieşit. Acum, atenţia e îndreptată spre manevrele pentru alcătuirea noului guvern. Se speculează, să dă cu presupusul, în stilul cunoscut. Dar poate n-ar fi rău să reflectăm ceva mai mult asupra unui fapt important: 60% dintre alegători n-au votat. Majoritatea tace.

Aritmetic, aşa stau lucrurile: viitorul guvern ar trebui să ţină seama că a ajuns la putere prin votul a mai puţin de un sfert din totalul alegătorilor. Atît. Şi că mai mult de jumătate din electorat nu s-a deranjat de acasă pentru a-şi exprima opţiunile. De ce? E o discuţie lungă. Unii sînt nemulţumiţi de „clasa politică” în ansamblu, alţii nu se regăsesc în nici una dintre formaţiunile politice de pe scenă (deşi ar vrea să voteze), alţii pur şi simplu nu sînt interesaţi de politică ş.a.m.d. Las pe seama politologilor şi sociologilor interpretările, ei ştiu mai bine. Mă întreb însă dacă această absenţă masivă de la vot nu are cauze mai profunde. Şi de durată. Şi care au legătură şi cu alte forme de „absenţă”.

Mă tem că nu este vorba doar despre dezinteresul faţă de politică, ci de un fel de obişnuinţă cu daraverile tranziţiei. Obişnuinţa de a repeta „ăsta-i sistemu’!”. Nu vreau să speculez asupra fatalismului mioritic şi să cad în generalizările curente („c-aşa-i românu’”), doar observ că mulţi oameni s-au obişnuit să înghită şi să tacă.

Au apărut recent, în urma unei anchete jurnalistice, dezvăluiri despre un director de spital (nici nu mai contează cum îl cheamă) care făcea cheltuieli aberante din banii publici, îşi înjura şi umilea angajaţii (şi folosea des cuvîntul care desemnează organul sexual masculin – ceea ce e psihanalizabil şi confirmă frustrările personajului), se purta ca un mic tiran obsedat de sine însuşi şi de importanţa propriei persoane. Cum de-a rezistat el atîta timp în funcţie? Unii zic că datorită sprijinului politic. Aşa este. Dar tăcerea celor din jurul lui nu l-a sprijinit? Frica de a-l reclama a asistentelor pe care le umilea n-a contribuit şi ea la menţinerea lui în funcţie? O altă anchetă jurnalistică a arătat că un medic pediatru făcea experimente pe copii şi lua şpăgi. După apariţia anchetei, au început mulţi părinţi să vorbească despre ce au păţit cu copiii lor ajunşi pe mîna doctorului cu pricina şi despre cîţi bani au dat. Nu se ştia despre toate astea? „Sistemul” nu e format din oameni care ştiau exact ce se întîmplă, cît şi cui trebuie dat? Ba da. Dar unora le e teamă, alţii s-au obişnuit, sînt blazaţi şi n-au speranţe că „sistemul” se poate schimba, aşa cum, înainte de 1989, cei mai mulţi credeau că nu vom ieşi niciodată din comunism.

Se întîmplă, cred, ceva asemănător în mai toate mediile sociale: oamenii „îşi văd de ale lor”, resemnaţi, şi consideră că oricum corupţia nu poate fi stăvilită, aşa încît nu merită să-şi bată capul. Se mulţumesc cu ce li se dă, cu realitatea tristă printre ale cărei furci se strecoară cu prudenţă. Aşa că ajung să nu mai fie deranjaţi nici de liderii politici corupţi, nici de plagiat, nici de administraţia ineficientă şi lipsită de respect faţă de cetăţeni, nici de altele. Majoritatea tace şi îşi vede de ale ei, fără să-şi dea seama că, în acest mod, lasă pe seama copiilor grija de a repara o societate care s-a stricat profund într-o tranziţie şuie. Ei, adulţii de azi, „îşi văd de ale lor” cu gîndul că au copii de crescut şi-atunci nu e cazul „să se pună cu sistemul”. Dar nu se gîndesc că îi obligă pe copii să repare mîine ce strică ei azi. 

Mi se pare de-a dreptul tragic. Pentru că la baza acestui soi de împăcare fatală stă neîncrederea aproape generalizată în societate, în ceilalţi, în propriile puteri. Şi în democraţie. 60 % dintre cetăţenii cu drept de vot nu participă, de fapt, la viaţa cetăţii. Şi o bună parte dintre cei care au votat participă doar din patru în patru ani, cînd votează. În rest, lumea românească aşteaptă mai totul de la „clasa politică”, pe care altminteri o dispreţuieşte. O fi majoritatea tăcută mulţumită cu situaţia asta? Se pare că da.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul

 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Copii la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg

Adevarul.ro

Soldati rusi in regiunea Herson FOTO Profimedia
1,5 milioane de uniforme militare rusești ar fi dispărut: „Nimeni nu poate să explice”
Parlamentarul rus al regiunii Zabaikalsk, generalul-locotenent Andrey Gurulev, a declarat că 1,5 milioane de seturi de uniforme militare au dispărut, relatează site-ul local Tayga.info.
Himars FOTO Shutterstock
Cum încearcă Ucraina să convingă SUA pentru a-i livra sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune
În efortul de convinge administrația Biden să-i livreze sisteme de rachete cu rază de acțiune mai lungă decât cele primite până acum, Guvernul ucrainean oferă acum părții americane o vizibilitate completă și continuă asupra listei lor de ținte rusești, scrie CNN.
tomate negre romanesti jpg
Locul din România unde crește tomata neagră, abia creată de americani. Pigmentul are proprietăți anticancerigene
Au apărut tomatele violet cu proprietăți în prevenirea cancerului. Cercetătorii americani tocmai au făcut acest anunț în publicațiile de specialitate. La noi crește de mulți ani un soi asemănător, la Buzău.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia