Majoritatea tăcută. Şi mulţumită?

16 decembrie 2016
Şcoala produce analfabeţi? jpeg

Au fost alegeri şi a ieşit cum a ieşit. Acum, atenţia e îndreptată spre manevrele pentru alcătuirea noului guvern. Se speculează, să dă cu presupusul, în stilul cunoscut. Dar poate n-ar fi rău să reflectăm ceva mai mult asupra unui fapt important: 60% dintre alegători n-au votat. Majoritatea tace.

Aritmetic, aşa stau lucrurile: viitorul guvern ar trebui să ţină seama că a ajuns la putere prin votul a mai puţin de un sfert din totalul alegătorilor. Atît. Şi că mai mult de jumătate din electorat nu s-a deranjat de acasă pentru a-şi exprima opţiunile. De ce? E o discuţie lungă. Unii sînt nemulţumiţi de „clasa politică” în ansamblu, alţii nu se regăsesc în nici una dintre formaţiunile politice de pe scenă (deşi ar vrea să voteze), alţii pur şi simplu nu sînt interesaţi de politică ş.a.m.d. Las pe seama politologilor şi sociologilor interpretările, ei ştiu mai bine. Mă întreb însă dacă această absenţă masivă de la vot nu are cauze mai profunde. Şi de durată. Şi care au legătură şi cu alte forme de „absenţă”.

Mă tem că nu este vorba doar despre dezinteresul faţă de politică, ci de un fel de obişnuinţă cu daraverile tranziţiei. Obişnuinţa de a repeta „ăsta-i sistemu’!”. Nu vreau să speculez asupra fatalismului mioritic şi să cad în generalizările curente („c-aşa-i românu’”), doar observ că mulţi oameni s-au obişnuit să înghită şi să tacă.

Au apărut recent, în urma unei anchete jurnalistice, dezvăluiri despre un director de spital (nici nu mai contează cum îl cheamă) care făcea cheltuieli aberante din banii publici, îşi înjura şi umilea angajaţii (şi folosea des cuvîntul care desemnează organul sexual masculin – ceea ce e psihanalizabil şi confirmă frustrările personajului), se purta ca un mic tiran obsedat de sine însuşi şi de importanţa propriei persoane. Cum de-a rezistat el atîta timp în funcţie? Unii zic că datorită sprijinului politic. Aşa este. Dar tăcerea celor din jurul lui nu l-a sprijinit? Frica de a-l reclama a asistentelor pe care le umilea n-a contribuit şi ea la menţinerea lui în funcţie? O altă anchetă jurnalistică a arătat că un medic pediatru făcea experimente pe copii şi lua şpăgi. După apariţia anchetei, au început mulţi părinţi să vorbească despre ce au păţit cu copiii lor ajunşi pe mîna doctorului cu pricina şi despre cîţi bani au dat. Nu se ştia despre toate astea? „Sistemul” nu e format din oameni care ştiau exact ce se întîmplă, cît şi cui trebuie dat? Ba da. Dar unora le e teamă, alţii s-au obişnuit, sînt blazaţi şi n-au speranţe că „sistemul” se poate schimba, aşa cum, înainte de 1989, cei mai mulţi credeau că nu vom ieşi niciodată din comunism.

Se întîmplă, cred, ceva asemănător în mai toate mediile sociale: oamenii „îşi văd de ale lor”, resemnaţi, şi consideră că oricum corupţia nu poate fi stăvilită, aşa încît nu merită să-şi bată capul. Se mulţumesc cu ce li se dă, cu realitatea tristă printre ale cărei furci se strecoară cu prudenţă. Aşa că ajung să nu mai fie deranjaţi nici de liderii politici corupţi, nici de plagiat, nici de administraţia ineficientă şi lipsită de respect faţă de cetăţeni, nici de altele. Majoritatea tace şi îşi vede de ale ei, fără să-şi dea seama că, în acest mod, lasă pe seama copiilor grija de a repara o societate care s-a stricat profund într-o tranziţie şuie. Ei, adulţii de azi, „îşi văd de ale lor” cu gîndul că au copii de crescut şi-atunci nu e cazul „să se pună cu sistemul”. Dar nu se gîndesc că îi obligă pe copii să repare mîine ce strică ei azi. 

Mi se pare de-a dreptul tragic. Pentru că la baza acestui soi de împăcare fatală stă neîncrederea aproape generalizată în societate, în ceilalţi, în propriile puteri. Şi în democraţie. 60 % dintre cetăţenii cu drept de vot nu participă, de fapt, la viaţa cetăţii. Şi o bună parte dintre cei care au votat participă doar din patru în patru ani, cînd votează. În rest, lumea românească aşteaptă mai totul de la „clasa politică”, pe care altminteri o dispreţuieşte. O fi majoritatea tăcută mulţumită cu situaţia asta? Se pare că da.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.