Mai facem literatură în şcoală?

28 octombrie 2016
Cum mi am făcut prieteni muncind jpeg

Transcriu aici din caietul unui elev de clasa a VII-a: „Arta poetică este un concept cu un caracter normativ specific esteticii ce desemnează un ansamblu de reguli/norme privind «naşterea» sau facerea poeziei ori în general tehnica literaturii.” Aţi înţeles, dragi cititori? Vă place cum sună? Aţi vrea să faceţi din nou clasa a VII-a? Că mai am exemple.

Sînt, de-o viaţă, profesor de română. Am predat la toate nivelurile, de la clasa a V-a pînă la facultate. Dar de la o vreme simt că-mi ies din fire de cîte ori vine vorba despre tema „tinerii de azi nu mai citesc” şi îmi pun întrebarea firească: „Oare de ce nu mai citesc?” Mă rog, de fapt, ei citesc. Pe plan mondial, generaţia tînără de azi – arată nişte studii serioase – citeşte mai mult decît cele de dinainte, inclusiv datorită faptului că Internetul şi tehnologia modernă au sporit accesul la lectură. Şi la noi lucrurile stau cam la fel, dacă ne referim strict la cantitatea de texte citite, de orice fel ar fi ele. Adevărata problemă este că tinerii, s-ar părea, citesc mai puţină literatură. Sau alt fel de literatură decît cea cu care s-au format generaţiile mai vechi.

De ce? Una dintre explicaţii, după părerea mea, este aceasta: sistemul şcolar nu le cultivă plăcerea de a citi, ci mai degrabă le-o strică. De ce, bunăoară, un copil trebuie să afle atît de devreme ce este arta poetică, ce înseamnă „caracter normativ”, ce înseamnă estetică, norme, reguli, tehnica literaturii? Exemplul de la începutul articolului este doar unul dintre multele care se pot da. E plin de termeni complicaţi, greu de explicat unor copii de 12-13 ani. Şi, mai ales, e o chestiune „tehnică”, teoretică. Programa şcolară şi manualele de gimnaziu sînt pline de asemenea noţiuni, pentru că, în ansamblu, aceasta a fost „viziunea” care le-a produs: multă informaţie, multă teorie, multe teme de „tehnică a literaturii”. (La care se adaugă lecţiile de gramatică – descriptive şi greoaie, care invită la tocit; dar asta e altă discuţie, în care nu mă amestec.) Faţă de ceea ce conţin manualele, mulţi profesori simt nevoia să le dea elevilor „în plus”, panicaţi că nu vor avea rezultate bune la evaluările naţionale. Mulţi părinţi presează în aceeaşi direcţie: „Daţi-le în plus, ca să fie mai bine pregătiţi decît alţii, că e competiţia mare şi vrem să prindă un liceu bun.”

Chinuiala continuă la liceu: şi mai multă teorie, şi mai multe chestiuni tehnice, şi mai mult stres (din cauza bacalaureatului, desigur; de parcă bacalaureatul ar fi un sfîrşit, nu un început). Şi foarte, foarte puţină literatură universală, şi aceea alungată la „lecturi suplimentare.” (Dar cine mai are timp de lecturi suplimentare cînd un elev de gimnaziu are 6-7 ore zilnic?) Aşa că elevii noştri termină şcoala fără să fi auzit măcar numele unor scriitori importanţi din lumea de azi. Or, mi se pare că în era globalizării nici o cultură nu se mai poate închide în ograda proprie. Multe dintre textele literare prezente în manualele de gimnaziu sînt neadecvate pentru vîrsta de 11-14 ani şi plicticoase. Şi, mai ales, sînt vechi, aparţin unor autori canonici, „reprezentativi pentru cultura naţională”. Ceea ce, într-un fel, e bine, dar în alt fel e greşit: există o sumedenie de texte literare mult mai simpatice şi prietenoase, scrise de autori „mai puţin reprezentativi”, dar mult mai atrăgătoare pentru copii. În plus, tratarea foarte rece şi analitică a literaturii (cu multe noţiuni tehnice şi abstracte), care în principiu ar trebui să le creeze elevilor anumite competenţe în înţelegerea textului literar, are un efect pervers: strică plăcerea de a citi, de a descoperi lumea şi valorile ei prin intermediul literaturii. Nu spun că nu e nevoie de noţiuni care să formeze anumite competenţe, dar mi se pare că în şcoala noastră literatura se predă, în ansamblu, cam sec şi frigid.

N-aţi auzit niciodată elevi (inclusiv dintre cei mai buni) care după ce termină şcoala spun că nu mai vor să audă de „română” şi în special de materia obligatorie pentru bac? Nu-i păcat? Cititul e o plăcere şi-o bucurie. Cum se întîmplă că mulţi absolvenţi de liceu (şi de facultate) rămîn cu senzaţia că literatura e ceva greu, iar cititul e o obligaţie şcolară plicticoasă de care trebuie să scapi şi să uiţi cît mai repede? Întreb doar. N-am un răspuns. Dar tot aud şi citesc comentarii, tot văd indignări în faţa unor studii (precum Barometrul cultural) care arată că mulţi tineri nu mai citesc nici o carte după ce termină şcoala. N-ar fi sănătos să pornim de undeva ca să găsim o soluţie la această problemă, în loc să ne indignăm fatalist? De aceea întreb.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

traian basescu jpeg
Fostul președinte Traian Băsescu emite un mesaj Ro-Alert. „Guvernul inundat de incompetenţă”
Fostul șef al statului spune că dacă sistemul de avertizare RO-ALERT ar fi fost declanșat în localitățile grav afectate de inundații numărul victimelor ar fi fost mai mic.
Un bărbat a intrat cu briceagul în mână în sediul Primăriei Curtea de Argeş IPJ AG jpeg
Un bărbat a intrat cu briceagul în mână în sediul Primăriei Curtea de Argeş şi a ameninţat personalul instituţiei
Un tânăr din judeţul Argeş ce a intrat în sediul Primăriei Curtea de Argeş şi a început să ameninţe personalul din instituţie. Bărbatul fost reţinut de poliţişti.
Andrei Ursu și Vlad la Asia Express   Antena  1
Care este adevăratul motiv pentru care Andrei Ursu și Vlad Condurache au fost eliminați din „Asia Express”
Perechea Andrei Ursu și Vlad Condurache a fost una dintre echipele favorite ale fanilor competiției „Asia Express”. Din păcate, însă, parcursul lor a luat sfârșit în ediția de miercuri, 18 septembrie 2024. Care este, de fapt, adevăratul motiv pentru care echipa lor a fost eliminată?
mario iorgulescu jpg
De ce a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani de închisoare. Judecători: „Omorul e o acțiune, accidentul, un eveniment imprevizibil”
Faptul că Mario Iorgulescu a condus cu 143 km/oră în localitate, sub influența alcoolului și a cocainei, producând un accident mortal nu este omor, a decis Inalta Curte de Justiție.
politist amenda
Greșeala de calcul a unui polițist din Ploiești. O simplă adunare l-a pus în dificultate: 1000 + 1500 de lei
O simplă adunare i-a dat bătăi de cap unui agent de poliție din Ploiești. Totul s-a întâmplat la sfârșitul lunii august când oamenii legii au intervenit într-un cartier ploieștean pentru a calma spiritele.
Consiliul Europei blog unteanu
Amestecul Rusiei în alegerile din Republica Moldova provoacă îngrijorarea Consiliului Europei
Consiliul Europei s-a declarat joi îngrijorat de un amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale din 20 octombrie din Republica Moldova şi referendumul din aceeaşi zi referitor la aderarea ţării la Uniunea Europeană.
Regina Margrethe escortată spre Palatul Christianborg unde va abdica Foto EPA EFE
Regina Margrethe a II-a, internată în spital. Incidentul prin care a trecut fosta suverană a Danemarcei
Regina Margrethe a II-a a Danemarcei, în vârstă de 84 de ani, este spitalizată, a declarat o purtătoare de cuvânt a palatului regal pentru agenţia de presă Ritzau.
Haferland 2024 jpg
Haferland, cel mai mare festival al saşilor din Transilvania, la a XII-a ediţie
Festivalul Haferland, ediţia a XII-a, s-a desfăşurat în perioada 8-11 august, în zece localităţi, Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criț, Roadeș, Meșendorf, Cloașterf, Bunești și Viscri, estimându-se o participare de 10.000 de oameni din ţară
dovleac istock jpg
Ți-au rămas coji de dovleac? Nu le mai arunca! Nu ai habar cât de utile pot fi în casă
Dovleacul deja a devenit sinonim cu toamna, iar indiferent de modul în care îl vom pregăti, la final tot ne vor rămâne o mulțime de coji, de care vom dori să scăpăm. Cei mai mulți dintre noi, desigur, vor merge cu ele la coșul de gunoi, însă acest lucru este o greșeală pe care o vom regreta!