Mai dispare o librărie. Şi?

15 ianuarie 2016
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

Un comunicat anunţa, zilele trecute, că Librăria “Mihail Sadoveanu” din Bucureşti nu va mai funcţiona în sediul de pînă acum. Clădirea a fost retrocedată. Ca de obicei, au apărut cîteva reacţii, cîteva exageraţiuni, ba chiar şi-un „apel către bucureşteni”. De ce?

În comunicat se zice – iar cîteva ziare au preluat de-a gata formula – că librăria era “kilometrul zero al culturii române”. Să nu exagerăm. Dacă ne lăsăm pradă retoricii de acest tip, ajungem la concluzia că există mai mulţi “kilometri zero ai culturii române”, ba chiar putem inventa un soi de “kilometru zero mobil”, pe care să-l mutăm de colo-colo, după împrejurări şi emoţii. Nu. Pe vremea comunismului, Librăria “Sadoveanu” era, într-adevăr, un loc unde se lansau cărţi; dar nu numai cărţile unor scriitori importanţi, ci şi tot felul de alte producţii – inclusiv ideologice şi “oficiale” – ale tristului regim. După 1990, cum bine a observat un scriitor, a rămas multă vreme “un spaţiu mare, prăfuit, întunecos, fără să dea cititorilor acces la rafturi”. Şi – adaug – cu cărţile puse alandala pe tejghele, amestecînd poezia cu geografia ori eseul cu ghidurile practice. Nu s-a reformat la timp, aşa că multe alte librării i-au luat-o înainte.

Problema e însă alta. Restituirea clădirii – deci repunerea în drepturi a ideii de proprietate – naşte, la noi, cereri de “intervenţie a statului”: se face apel la Primărie, la Ministerul Culturii, la Parlament şi la Preşedinţie pentru “a găsi o soluţie”. Ce soluţie? Nu e clar, deşi în mod normal ar trebui să fie una singură: librăria ar trebui să plătească proprietarilor chirie şi să funcţioneze mai departe în acel sediu (dacă, desigur, şi proprietarii doresc asta). S-a întîmplat ceva asemănător cu Muzeul Literaturii Române (poveste uitată acum): clădirea s-a restituit, proprietarul a avut răbdare cîţiva ani, n-a mărit chiria, dar tot la evacuare s-a ajuns, pentru că Statul român (adică Primăria) n-a fost în stare nici să plătească mai departe chiria, nici să găsească alt sediu. Şi-atunci de ce tot apelăm la Stat? Şi de ce o facem, emoţionaţi, pe cîte-un caz particular, fără să vedem ansamblul? Căci, în ansamblu, situaţia arată aşa: au dispărut, în ultimele decenii, multe librării din oraşele patriei (există oraşe măricele în care nu mai există niciuna). Între timp au apărut librăriile online, care merg tot mai bine. Iar acesta e un “trend” mondial: şi în ţări mai pricopsite ca a noastră s-a întîmplat acelaşi lucru, reţele mari de librării din Franţa, SUA ori Italia şi-au închis unele sedii pentru că, pur şi simplu, nu mai merg.

Vînzările de carte online cresc peste tot, chiar şi în România. Deci accesul la carte e mai uşor, în zilele noastre, decît era acum cîţiva ani. Iar asta nu se întîmplă datorită Statului, ci datorită iniţiativei private: poţi cumpăra cărţi direct de pe site-urile editurilor ori de la librăriile online. Numai că, la noi, predomină încă tipul de gîndire à la Conu Leonida: “Treaba statului, domnule, pe el de ce-l avem?” Treaba statului ar fi, într-adevăr, să elaboreze politici culturale pe termen lung, să favorizeze accesul la cultură al cetăţenilor. Nu de dragul culturii în sine, nici din nostalgia pentru vreun “kilometru zero”, real sau imaginar, al culturii româneşti. Ci pentru că accesul la cultură îmbunătăţeşte calitatea vieţii şi e o resursă pentru dezvoltarea generală a societăţii. Dar – cu părere de rău o spun – nici cetăţenii, nici condeiele comentatorilor nu s-au străduit prea mult să-i ceară statului aşa ceva. Am avut parte mai degrabă de asemenea îngrijorări şi lamentări “punctuale”, fără nici un succes. Prin urmare, dispare încă o librărie, pentru că sediul a fost restituit proprietarilor. Statul n-are ce căuta în chestiunea asta. Au apărut între timp alte librării (tot) mai bune şi mai frumoase.

Dacă ar vrea să facă într-adevăr ceva, Statul ar putea cugeta, în înţelepciunea lui, cum să-i stimuleze pe cei care vor să deschidă librării noi şi cum să stimuleze accesul la bunurile culturale pentru cît mai mulţi cetăţeni. Îi cere cineva asta?

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

Fotografie de Marius Georgescu

vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.

Adevarul.ro

image
Alina Pușcaș, internată în spital cu o afecțiune rară. „ Nu am știut că există așa ceva“ | adevarul.ro
Prezentatoarea emisiunii „Te cunosc de undeva“ are probleme de sănătate și se află în spital de câteva zile.
image
21 de ani de închisoare pentru unul dintre răpitorii câinilor cântăreţei Lady Gaga | adevarul.ro
Unul dintre cei trei indivizi acuzaţi că au împușcat un angajat al cântăreţei americane Lady Gaga pentru a răpi câinii vedetei a fost condamnat luni, la Los Angeles. Pedeapsa primită de individ este de 21 de ani de închisoare, relatează AFP

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.