Macron și populiștii

13 noiembrie 2018
Macron și populiștii jpeg

Trebuie să admit că președintele Emmanuel Macron este un politician aparte. Elegant și curtenitor cum îi stă bine unui francez, are sub învelișul flexibil al atitudinii exterioare un nucleu de convingeri pe care nu le tîrguiește. S-a văzut în discursul său din weekend despre naționalism. Era gazdă și îi avea ca oaspeți pe Trump, Putin și Erdogan, dar nu s-a ferit să le adreseze un mesaj voalat privind intoleranța care le caracterizează regimurile. Trump nu a părut în stare să îi dea replica; pur și simplu, a întors spatele și a plecat de la forumul organizat de președintele francez.

Macron nu e însă la prima ispravă de acest fel. La început a fost strînsul mîinii – a reușit să îl dezvețe pe Trump de această tentativă ieftină de dominare. Apoi a fost discursul din aprilie din fața camerelor reunite ale Congresului american. Membrii congresului s-au ridicat de zeci de ori să îl aplaude atunci, cînd s-a referit tot la izolaționismul în care Trump împinge America. O vizită la Washington pînă atunci bonomă și drăgălașă, s-a transformat deodată într-o torpilă anti-Trump. „Izolaționismul, închistarea și naționalismul”, a spus atunci Macron, „pot fi tentante pentru temerile noastre. Dar închizîndu-i ușa-n față, lumea va continua să evolueze, cu sau fără noi. Iar temerile cetățenilor noștri se vor inflama și mai mult”. O critică aproape deschisă la adresa agendei izolaționiste de tip „America First” declarată de Trump.

Macron pare să articuleze cel mai bine mesajele democrației occidentale la adresa unor lideri politici tentați sau cuprinși deja de tentaculele populismului. De pildă, cînd s-a referit la situația din Ungaria. „Am o relaţie bună cu premierul Viktor Orban, pe care îl respect personal şi ca prim-ministru ales de poporul ungar. Dar o Europă care sfidează diversitatea de idei şi de credinţe, independenţa justiţiei şi a presei, primirea refugiaţilor care fug de persecuţii politice – acest lucru este o trădare a ceea ce sîntem”, declara el.

Profesorul Jan-Werner Müller a descris două mari caracteristici ale liderilor politici populiști. Una este antielitismul. Populiștii critică clasa politică de la conducere, de cele mai multe ori în numele corupției, a lipsei de voință și de dedicare, a unei presupuse abandonări a interesului public. Elitele politice de pînă acum nu mai sînt bune, trebuie să plece, sînt corupte și nu își urmăresc decît propriul interes, argumentează discursul populist. În al doilea rînd, populiștii sînt antipluraliști, adaugă Jan-Werner Müller. Adică, doar ei pot reprezenta poporul. Celelalte forțe politice nu sînt legitime pentru că nu pot reprezenta poporul. Și chiar dacă strîng voturi, ele nu sînt de la poporul adevărat, cu care populistul are o legătură directă și exclusivă. De obicei, mai remarcă profesorul de la Princeton, antielitismul e al populiștilor care aspiră la putere dar încă nu au cucerit-o, pe cîtă vreme antipluralismul e accentuat și mai mult la populiștii care au acaparat deja conducerea.

Dacă ne uităm atent, cele două caracteristici sînt prezente la cei menționați deja pînă acum,  Donald Trump, Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdoğan, Viktor Orban, dar și la alții ca ei, cum a fost fostul lider venezuelean Hugo Chávez. Trump a ținut încă dinainte de a fi ales nenumărate discursuri și a postat nenumărate tweet-uri la adresa „establishment-ului” politic de la Washington, în care include și presa. Iar acum pozează în apărătorul americanului pur amenințat de caravanele de imigranți din America Latină. Putin apără și el rusul pravoslavnic, pus în pericol de influențele occidentului putred, homofil. Orban se crede în continuare pavăza creștinătății occidentale față de hoardele din est. Pînă și revoluția maghiară anti-sovietică din 1956 e interpretată de el în acest sens. Erdoğan a trecut direct la epurări politice, este deja cu o etapă mai departe față de stadiul pretenției privind monopolul relației cu poporul. Nu e de mirare apropierea dintre liderii cu acest profil. Cu toții se recunosc în modelul prin care au ajuns și au rămas la putere.

România a avut și ea un episod populist, dar care s-a dovedit pasager. Este vorba de regimul Băsescu. Fostul președinte, exact ca în teoria lui Jan-Werner Müller, s-a afirmat printr-o aprinsă contestare a establishment-ului politic. Campania cu ardeiul roșu și iute, menit să „îi ardă” pe politicienii profund corupți, este emblematică. Apoi, ajuns la putere, Băsescu invoca în mod constant „întoarcerea la popor”, mai exact la poporul pe care el îi reprezenta complet și corect, nu precum cei 322 de parlamentari greșit aleși, care nu erau legitimi și care „și-au luat mandatul de la oligarhi”. Erodarea produsă de acumularea de asemănări cu politicienii pe care îi critica, dar și influența și opoziția reale ale oligarhilor, au scurtat cariera populistă a lui Traian Băsescu. Iar experiența oarecum avant la lettre a populismului i-a împiedicat probabil pe alți politiceni români să o apuce într-o asemenea direcție. Dar asta nu înseamnă că pericolul a trecut. În lumea noastră interdependentă, contagiunile sînt mereu posibile.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: adevarul.ro

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Aurora Boreală în Laponia Foto Eturia
Laponia, destinația externă cea mai căutată în luna decembrie. Oferte la prețuri reduse pentru 2025
Laponia continuă să fie una dintre cele mai populare atracții de Crăciun. Pentru sezonul 2025, au fost deja anunțate primele oferte pentru excursii în această destinație, care oferă oportunitatea de a experimenta magia Crăciunului în regiunile nordice.
image png
Mihaela Bilic, despre alimentul care ne distrugem organismul. Este consumat în timpul postului: „Postul nu face bine și nu ajută organismul decât atunci când...”
Românii care țin post se axează mai mult pe eliminarea produselor lactate, însă uită că un aliment consumat în exces le poate afecta sănătatea. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat în detaliu despre ce este vorba.
muzeul FOTO Ionica Nechifor jpg
Instituția publică din România care face profit 3.5 milioane de lei. Cum reușește un institut de cercetare să concureze cu mediul privat
În nordul extrem al României se află probabil singura instituție publică din România care face profit. Ba mai mult, asemeni unei societăți comerciale îl investește în dezvoltare. A încheiat anul cu 3.5 milioane de lei în conturi și a derulat investiții de peste 4 milioane de euro.
Condiții precare la Spitalul pentru Copii din Cluj Napoca Foto Mănici din Cluj Napoca jpg
Condiții deplorabile la Spitalul pentru Copii din Cluj-Napoca. Reacția unei mame: „O experiență îngrozitoare, am rămas traumatizată”
O mămică, care a fost internată împreună cu bebelușul său de doar două luni în secția Pediatrie 1, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, a povestit despre condițiile precare din unitatea medicală.
image png
Motivul neașteptat pentru care Ozana Barabancea nu va avea brad de Crăciun în acest an: „Nu sunt foarte fericită, dar ce să fac? Asta e!”
În timp ce vedetele autohtone din showbiz își etalează brazii de Crăciun pe rețelele de socializare, la polul opus se află Ozana Barabancea care a decis că anul acesta nu va împodobi pomul. Soprana a venit cu o explicație în acest sens.
Adrian Bejan   prof  univ  Duke University USA   Foto arhiva personală jpeg
INTERVIU Prof. univ. Adrian Bejan: „Societatea este un organism viu, iar dacă îi împiedici procesul natural de evoluție, te îndepărtează“
Dincolo de revoluționarea modului în care înțelegem lumea și universul, descoperirile despre legile naturii oglindesc și dinamica societăților, oferindu-ne instrumentele necesare pentru a o înțelege mai bine și a modela viitorul în avantajul nostru.
ger ninsoare zapada iarna termometru shutterstock 743819602 jpg
Județele care intră sub Cod galben de ninsori și vânt puternic. Până la ce oră este valabil
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de ninsoare și vânt puternic pentru trei județe.
Politie Franta FOTO Shutterstock
Atac sângeros în apropierea unei tabere de migranți din Franța. Cinci persoane au fost ucise
Un bărbat înarmat a împuşcat mortal cinci persoane sâmbătă în apropierea unei tabere de migranţi în zona oraşului Dunkerque, în nordul Franţei, au anunţat autorităţile franceze.
Bashar al-Assad FOTO EPA-EFE
Țara care i-a ajutat pe rebelii sirieni să-l îndepărteze de la putere pe fostul președinte Bashar al-Assad
Președintele sirian Bashar al-Assad s-a plâns ministrului iranian de Externe, în ultimele zile care au dus la înlăturarea sa, că o țară îi sprijină activ pe rebeli.