Lunga noapte a muzeelor românești

27 martie 2015
Refugiați? Să fie la ei, acolo    jpeg

Se apropie Noaptea muzeelor, un eveniment care în ultimii ani a avut un succes tot mai mare: public numeros, promovare bună, mediatizare intensă, evenimente pline de creativitate. Dacă ne luăm după acea noapte, am fi tentaţi să zicem că, în România, lumea moare de dragul muzeelor. Nu e aşa.

În restul zilelor de peste an, muzeele sînt printre cele mai oropsite şi triste instituţii din România. Unele sînt pustii zile întregi, altele au cîţiva vizitatori rătăciţi.

arată că 56% dintre bucureşteni nu au vizitat nici un muzeu anul trecut, 9% au mers la muzeu o dată, 7% au mers de două ori. Iar asta

unde e o concentrare mare de muzee şi case memoriale.

La nivel naţional, situaţia e mai complicată şi mai amestecată. Cîteva muzee mari din afara Capitalei –Bruckenthal, Astra din Sibiu, alte cîteva din marile oraşe – au parte de mai mulţi vizitatori, pentru că oraşele în care se află sînt, în ansamblu, mai dinamice, dar şi pentru că îşi fac o promovare mai bună. Există însă multe muzee – inclusiv în oraşe mici ori comune – care n-au parte nici măcar de vreun panou ori vreun indicator mai acătării pus la vedere. Există şi multe muzee săteşti – peste o mie – care adună la un loc un patrimoniu cultural enorm şi care au farmecul recuperării tradiţiei “la scară umană”: aşezate de cele mai multe ori în case vechi, expun obiecte de tot felul şi reconstituie sau măcar sugerează viaţa şi civilizaţia de odinioară. Cine umblă prin ţară poate avea norocul să dea peste ele şi să petreacă un ceas de contemplaţie nostalgică. Dar numai dacă are noroc, căci nu există vreo strategie coerentă pentru a le pune în valoare. Ele funcţionează după principiul strămoşesc “omul sfinţeşte locul”.

În Barometrul cultural, 44% dintre cei întrebaţi spun că ar merge la muzeu dacă ar avea mai mult timp (dar asta e scuza curentă pentru orice nereuşită), 32% vor ofertă de bilete promoţionale, 26% cer extinderea programului de vizitare, iar 17% o promovare mai bună. Bilete promoţionale? Păi biletele la muzeu sînt oricum foarte ieftine. Şi, din cîte ştiu, Ministerul Culturii se cam opune scumpirii lor. Iar legile fiscale din România sînt atît de sucite şi birocraţia atît de complicată şi centralizată, încît dacă vreun manager de muzeu vrea să aplice oarece tehnici promoţionale (reduceri de preţ, abonamente, combinaţii pentru grupuri), mai bine îşi ia gîndul: n-are niciun fel de autonomie de mişcare. Extinderea programului de vizitare şi o promovare mai bună? Sigur că da, dar pentru asta e nevoie de resurse (financiare şi umane). Reuşesc să-şi facă promovare doar cîteva muzee mari, şi acelea prin inventivitate, nu prin reclamă plătită. Căci banii de la buget abia ajung pentru cheltuielile curente. Un tînăr angajat la un muzeu are salariul minim pe economie (şi are în grijă obiecte de patrimoniu foarte valoroase), iar un muzeograf cu vechime abia îşi duce traiul.

Şi atunci, cum ieşim din această dilemă? Ar trebui făcut – ca şi pentru alte tipuri de instituţii culturale – un plan coerent de revitalizare. N-avem. În schimb, am avut parte în ultimii ani de tot felul de aiureli şi scandaluri: încercarea de a comasa Muzeul Satului cu Muzeul Ţăranului Român, depozitarea Muzeului Naţional al Literaturii la Casa Scînteii şi altele asemenea. Plus schimbări de directori te miri pe unde şi de ce, ambalate în formule pompoase care decurg din inutil de complicata Lege privind managementul instituţiilor culturale. Mai nou, am aflat că dl Virgil Ştefan Niţulescu, director la Muzeul Ţăranului Român (unul dintre cele mai bune, mai active şi mai vizitate) şi preşedintele Reţelei naţionale a muzeelor,

. De ce? Nu mi-e clar, dar manevrele astea oricum se ambalează în proceduri bine mimate, aşa cum s-a întîmplat şi în alte cazuri: se evaluează directorul de către o comisie bine aleasă, i se dă o notă mai mică decît cea permisă de lege şi apoi e schimbat. La de-astea, Ministerul e foarte bun. La croit planuri şi politici culturale pentru a stimula activitatea muzeelor, nu-i bun deloc.

Muzeele româneşti ar putea deveni cu adevărat nişte spaţii culturale vii şi active, atrăgătoare pentru public. Dar nepăsarea, incompetenţa, manevrele care-i îndepărtează pe bunii profesionişti menţin aceste instituţii esenţiale pentru patrimoniul nostru cultural într-o noapte lungă şi tristă. Ar merita ieşit în stradă pentru muzee. Dar precis că cetăţenii n-au timp.

Articol apărut pe

Fotografie de Marius Georgescu.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
BBC: Unanimitate în guvernul israelian privind răspunsul la atacul iranian
Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian.
image
Topul țărilor europene cu cei mai educați locuitori. Pe ce loc e România
Ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare.
image
Televiziunea iraniană, fake news grosolan despre atacul asupra Israelului. Ce video a arătat populației ca fiind „lovitura de succes” VIDEO
Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică, în mod repetat, o înregistrare video cu un incendiu în Chile, susținând că este vorba de imagini cu rachete care au lovit cu succes ținte din Israel.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.