Legea bastonului sau cînd a murit definitiv Primăvara de la Praga

26 august 2019
Legea bastonului sau cînd a murit definitiv Primăvara de la Praga jpeg

Multă lume știe că Primăvara de la Praga s-a încheiat în 1968, după intervenția tancurilor Pactului de la Varșovia. Dar de fapt, la un an după intervenție, cehii și slovacii încă mai credeau în reversibilitatea, fie și parțială, a măsurilor de contra-reformă impuse de Moscova. Speranțele lor au fost spulberate în august 1969, acum 50 de ani, cînd prima și ultima manifestare publică de comemorare a înăbușirii Primăverii de la Praga din timpul regimului comunist cehoslovac a fost și ea înecată în sînge.

Mai precis, în august 1969 locuitorii din Praga și alte cîteva orașe mari din Cehoslovacia au ieșit în stradă pentru a cere retragerea din țară a trupelor Pactului de la Varșovia și continuarea unor reforme susținute prin programul mișcării promovate de liderul comunist slovac Alexander Dubček. A fost vorba de mii de oameni care au participat la proteste, în special în capitala Praga. Ei cereau și reabilitarea reformiștilor din partid, care după 1968 fuseseră marginalizați și eliminați din funcțiile de decizie.

Reacția autorităților a fost una violentă. Pe lîngă forțele de ordine polițienești obișnuite, conducerea partidului comunist agreată de Moscova a mobilizat și așa-numitele miliții populare, formate din muncitori cărora li se ceruse să apere regimul. Forțele sovietice aflate în țară nu au mai intervenit de această dată, ci au supravegheat din cazărmi desfășurarea evenimentelor. Mai puțin antrenați decît poliția, și speriați de atacurile cu pietre ale protestatarilor, muncitorii au deschis focul asupra manifestanților. Au murit cinci oameni, trei în Praga și doi în Brno, al doilea oraș ca mărime din Cehia. Cei care au tras nu au fost identificați niciodată, deși ulterior a fost deschisă o anchetă. Aproximativ 2500 de protestatari au fost arestați.

Abia atunci cehoslovacii au realizat că Primăvara de la Praga era defintiv încheiată. Ca și în cazul revoltei de la Budapesta din 1956, cei care crezuseră în maleabilitatea sistemului s-au adaptat cum au putut la perspectiva unei conviețuiri nenegociabile cu aparatul de stat comunist. Procesul a avut un nume, s-a chemat „normalizare”, dar o normalizare în sensul dorit de Moscova, de control permanent, centralizat, a ceea ce era permis și ce nu în societatea comunistă cehoslovacă.

Efectul imediat al lui august 1969 a fost includerea în legislație a „legii bastonului”. Pe scurt, potrivit ei, cine viola „ordinea socialistă” putea fi sancționat imediat, mai ales prin pierderea locului de muncă. Pedepsirea nemulțumiților a devenit mai eficientă. Arbitrariul situațiilor vizate de lege a fost imediat remarcat. Un banc, o ironie sau un simplu protest la serviciu puteau fi declarate de judecător sau chiar de directorul de întreprindere drept „încălcare a ordinii socialiste”, iar delicventul își pierdea slujba și odată cu ea, în marea majoritate a cazurilor, și singura sursă de venit. O lecție dură, care urma în mare măsură să fie predată în Cehoslovacia pentru încă 20 de ani de atunci înainte, pînă la eliberarea din 1989.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: August 1969 în Praga. Sursa: Police Museum ČR.

ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic