La aviară

6 octombrie 2010
La aviară jpeg

(Apărut în Dilema veche, nr. 91, 14 octombrie 2005)

N. red.: Se împlinesc 5 ani de la gripa aviară…

Cînd ministrul Flutur a anunţat că au apărut cazuri de gripă aviară în Tulcea părea că ştie ce vorbeşte. Era înconjurat de specialişti care şi ei păreau că ştiu ce spun, deşi vorbeau o păsărească tehnică, iar ministrul mai intervenea din cînd în cînd să traducă. Apoi am urmărit şi conferinţa de presă a ministrului Nicolăescu. Părea enervat de tevatură, pornită chiar de colegul său, spunea că nu e cazul să facem din ţînţar armăsar. Avem deci doi miniştri care dau mesaje diferite. Şi nu faptul că nu se vorbesc între ei e cel mai grav, ci că nu e clar ce politică adoptă statul român, iar ţăranii care ar trebui să suporte efectele înţeleg ce le convine.

Mesajul lui Flutur spunea că e nevoie de măsuri speciale, că nu a fost izolat virusul, dar au fost găsiţi anticorpi. Ceea ce înseamnă că nu se ştie care e virulenţa virusului. Dacă laboratorul din Londra va dovedi că este forma cea mai gravă, peste cam două săptămîni de la anunţ, atunci va fi deja prea tîrziu pentru ca focarul din Ceamurlia de Jos să fie izolat. Găsesc că logica ministrului Flutur e impecabilă: acţionăm ca şi cum am fi în cea mai rea situaţie, sacrificăm păsările din zonă, urmînd ca ulterior să fim acoperiţi dacă verdictul final este prost sau să răsuflăm uşuraţi dacă e bun. Deşi "bun" e ceva relativ, chiar într-o formă mai puţin contagioasă gripa aviară tot poate provoca pierderi apreciabile.

Ministrul Sănătăţii a spus însă răspicat că nu e confirmată gripa aviară în România. Dar dacă există anticorpii, aproape sigur există şi virusul, după umilele mele cunoştinţe medicale. Nicolăescu a vrut să spună că nu sîntem siguri dacă tulpina cea mai agresivă a virusului este cea care a ajuns în România. Dar lansînd acest mesaj dubitativ, ministrul Nicolăescu a aruncat în aer politica colegului său. Dacă nu sîntem siguri, atunci să mai aşteptăm cu măsurile. Că n-o fi dracu' aşa de negru. Dar dacă este? Îşi va asuma ministrul Nicolăescu responsabilitatea pentru zilele pierdute?

Am văzut la Ceamurlia un poliţist care apăra bariera, cu chipiul pe ceafă, destul de necovins de misiunea sa şi lăsîndu-i pe unii să treacă, oprindu-i pe alţii, după ochi. Nu spun că doar ministrul Sănătăţii e de vină pentru lipsa de convingere cu care autorităţile impun carantina sau pentru vehemenţa localnicilor, spun că mesajul său a venit cum nu se poate mai prost în context.

Cealaltă Românie, cea care îşi ascunde acum găinile în pod, face din nou furori la televizor. Şi e foarte supărată că se atentează la păsările sale. Totuşi, ministrul Agriculturii spune că vor primi despăgubiri. Atunci de ce sînt supăraţi? La urma urmei, e un calcul simplu: dacă ai vinde la piaţă găina, ai primi aceiaşi bani. Lucian Mîndruţă ar răspunde: pentru că sînt proşti. Dar e ceva mai complicat.

Ţăranii nu au încredere în autorităţi şi nu ar lăsa găina din mînă pe banii de pe gard. De la ministru pînă la ei funcţionează un şir de zvonuri, unele catastrofale, altele cumsecade. Se sperie de primele, se agaţă de celelalte. Am urmărit ce spuneau oamenii în prag de revoltă. Dovedindu-se mai bine informaţi decît se crede de obicei, ziceau că nici nu se ştie sigur dacă e gripă aviară. Semn că dubiile ministrului Sănătăţii au picat peste aşteptările lor.

Iar experienţa, păţanii de care doar au auzit şi obiceiurile lor de viaţă vin contra strădaniilor ministrului Flutur. Îmi cer scuze că mă voi referi la experienţele familiei mele pe jumătate rurală, dar nu am altele la îndemînă. Bunica mea încă aşteaptă 500.000 de lei din partea statului pentru doi porci pe care i-a ars şi îngropat acum şapte ani. Veterinarul i-a dat o chitanţă pentru despăgubire, dar i-a spus că va primi banii la Sfîntu' Aşteaptă, că de mult nu a mai primit fonduri pentru asta. Era vorba despre o boală uneori mortală la om, dar mulţi dintre vecini nici nu au făcut controlul cărnii în acel an, au mîncat şi nu au păţit nimic. Au ieşit în avantaj: şi-au mîncat porcii. Oricum, dacă o da Domnu'...

În acelaşi sat, cam la cîţiva ani (ultima oară acum vreo patru) se întîmplă ca păsările să moară în masă. Începe dintr-un colţ de sat şi se întinde în cîteva săptămîni, în vaietele babelor. Dacă te duci la veterinar, ridică din umeri şi spune că nu are ce face. Presupune că e pesta găinilor, deşi nu sînt sigur că ăsta e un termen medical corect, vă spun şi eu ce am auzit. Prin sat circulă mai multe soiuri de vaccinuri cu efecte cam neconvingătoare, oricum, puţini dau bani pe ele. Mai sînt şi un fel de pastile micuţe pe care gospodina le îndeasă pe gîtul puilor, în timp ce plînge şi îi alintă: hai, mămică, să nu te îmbolnăveşti şi tu, mînca-ţi-aş sufleţelul!

Cînd o găină pare tristă e tăiată. Cei mai mulţi le mănîncă şi, cum nimeni nu a murit pentru că a mîncat găini ameţite, nici nu ar concepe altfel. Aud la televizor un ziarist spunînd că în Germania găinile au fost închise şi izolate de păsările sălbatice. Ziaristul solicită autorităţilor să ceară ţăranilor români să facă la fel. Cu părere de rău îl anunţ că ar trebui ca mai întîi statul să le dea ţăranilor coteţe. În satul meu, găinile dorm în mod tradiţional prin pomi, bot în bot cu ciorile. Doar puii mici stau în nişte coteţe, de obicei încropite din cîteva scînduri, pentru a nu fi mîncaţi de dihori sau şobolani.

Acestea fiind zise - şi nu cred că satul meu e diferit de altele din cîmpia de sud - îi întreb pe oamenii deştepţi de la oraşe: dvs. pe care ministru l-aţi crede? Pe ăla rău de la Agricultură sau pe ăsta bun şi frumuşel de la Sănătate, care nu vrea să ne panicheze inutil? Iar dacă ăia de la Londra or zice că e de rău, asta este, le vom tăia în toată ţara şi poate că ne vom mai rări unii dintre noi. Dacă o da Domnu'...

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.