Joaca de-a cuvintele

27 ianuarie 2017
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

Observ tot mai des că, în spaţiul nostru public, cuvinte şi noţiuni importante pentru o democraţie sînt folosite cu o mare lejeritate. Cetăţeni şi demnitari, persoane publice cu notorietate sau iluştri anonimi care scriu pe site-uri ascunşi după un nickname vorbesc despre lovitură de stat, dictatură, democraţie ori vot ca şi cum ar ronţăi seminţe de dovleac.

Dacă ies în stradă nişte oameni să spună/strige ce cred şi ce gîndesc, e „lovitură de stat”. Un ins ajuns naiba ştie cum vicepreşedinte de partid zice despre oamenii din piaţă că sînt „nazişti” şi le vrea moartea. Un alt ins scrie într-un ziar judeţean că în piaţă au ieşit „cretinii de corporatişti” şi invită la contramanifestaţii, încîntat că a găsit şi un slogan potrivit: „A ieşit poporul şi v-a dat omorul!” (Trec peste detaliul că un ziar, fie şi judeţean, n-ar trebui, într-o lume civilizată, să publice aşa ceva.) Ce să înţelegem de-aici? Că binele comun e atunci cînd „poporul le dă omorul” altora, care „nu sînt poporul”? Cine decide cine/ce este poporul? Ce mai e, de fapt, poporul? Vreun trib care se luptă pentru un loc de parcare în spatele blocului?

Reprezentanţii majorităţii parlamentare spun că cine e împotriva guvernului „nu respectă votul popular” şi se comportă „nedemocratic”. Ba chiar că manifestanţii din piaţă ar reprezenta o „mineriadă”. Şi că nu e constituţional să faci manifestaţii împotriva guvernului. (Dar – mă întreb – împotriva cui? A opoziţiei? Nu că n-ar merita şi ea aşa ceva, că doarme-n papuci...) Aud sau citesc destul de des: „Lăsaţi guvernul să lucreze, că a fost votat de popor, are majoritatea. Iar în democraţie – nu-i aşa? – majoritatea e sfîntă, ea decide”. Ceea ce, în principiu, e corect. Dar asta nu înseamnă că majoritatea face ce are chef, iar cetăţenii stau şi înghit. Şi democraţia înseamnă mai mult decît ieşitul la vot din patru-n patru ani, iar între alegeri – linişte mormîntală, ca să nu deranjăm guvernul care lucrează. Mă tem însă că mulţi politicieni şi cetăţeni români doar atît au înţeles despre democraţie: poporul e convocat să aleagă, după care să stea în banca lui patru ani.

Despre suspendarea preşedintelui se vorbeşte lejer, ca şi cum preşedinţii s-ar găsi de cumpărat la supermarket – dacă nu-ţi convine, în şapte zile poţi să restitui marfa fără explicaţii. Sau poţi să faci reclamaţie la Protecţia Consumatorului. Căci preşedinţii sînt, în România, un fel de consumabile – precum cartuşul de toner de la imprimantă: cînd se usucă cerneala în el, îl schimbi. În acest caz, nu mai funcţionează chestia cu „respectul faţă de votul popular”? N-o fi bun de preşedinte, dar a fost votat de popor. Şi Franţa are un preşedinte slab, dar acolo nu se vorbeşte săptămînal despre suspendarea lui.

Din partea cealaltă, să etichetezi, în ansamblu, PSD ca un „partid al corupţilor”, să vezi la tot pasul semne că „se instaurează dictatura”, să arunci cu adjectivul „penali” în toate direcţiile nu e un mod de a lămuri ceva şi nu arată nişte reflexe democratice bine dezvoltate.

Joaca asta cu vorbele e riscantă. Să aduci vorba toată ziua bună ziua de o chestiune gravă (cum ar fi suspendarea preşedintelui), să baţi apa-n piuă despre lovituri de stat şi acţiuni neconstituţionale de cîte ori nu găseşti altceva de spus, să arunci în dreapta şi în stînga cu categorisiri şi etichetări fără nici o bază, stabilind că o parte a cetăţenilor reprezintă poporul, iar altă parte e formată din „duşmani ai poporului”, că „noi şi-ai noştri” sîntem buni, iar „ei şi-ai lor” sînt răi – toate astea sînt jocuri inconştiente.

Le-am mai trăit, la începutul anilor ’90, cînd s-a produs o divizare a societăţii din care n-am reuşit să ieşim. Ba chiar ne afundăm şi mai tare, căci cuvintele generează acţiuni. Cuvintele schimbă felul oamenilor de a gîndi şi de a acţiona, produc atitudini şi comportamente. Iar cînd este vorba despre asemenea noţiuni importante – democraţie, Constituţie, lovitură de stat, justiţie şi altele – ori despre cele mai înalte funcţii publice, poate că s-ar cuveni să le tratăm cu oarecare respect şi să le pronunţăm doar cînd chiar avem ceva de spus. Mă tem însă că respectul a fost tocit de permanenta hîrjoană verbală din societatea noastră. Iar cuvintele mari şi importante s-au golit de sens. După ce se vor uza de tot, n-o să mai înţeleagă nimeni nimic din ele. Şi-atunci n-o să ne mai înţelegem deloc unii cu alţii. Or, de asta au profitat întotdeauna duşmanii democraţiei.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

selly colaj instagram jpg
Selly, îndemn pentru românii care își aleg conducătorul următorilor 10 ani: „Nu vă lăsați manipulați. Nu există candidați perfecți”
Andrei Șelaru, unul dintre cei mai cunoscuți creatori de conținut din mediul online, îndeamnă românii să meargă la vot. Tânărul susține exercițiul democratic de a vota, indiferent de părerea pe care o au despre candidații care se luptă pentru funcția de șef al României.
Cristian Tudor Popescu CTP FOTO Inquam Photos  Bogdan Ioan Buda jpg
CTP, mesaj usturător pentru Klaus Iohannis, după ce a refuzat să vorbească cu jurnaliștii: „Prăpădiților, m-am folosit de voi 10 ani”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a lansat o critică severă la adresa președintelui României, Klaus Iohannis, referindu-se la comportamentul acestuia la ieșirea din secția de votare din București. Popescu s-a concentrat asupra refuzului președintelui de a răspunde la întrebările presei, descriindu-
profimedia 0938090835 jpg
Acord la COP29. Țările în curs de dezvoltare primesc 300 de miliarde de dolari anual pentru combaterea schimbărilor climatice. Reacții amestecate
Azerbaidjan, care deține președinția COP29, a anunţat duminică acordul asupra Obiectivului de finanţare de la Baku (BFG), constând într-un angajament de a direcţiona 1,3 trilioane de dolari din finanţarea combaterii schimbărilor climatice către ţările în curs de dezvoltare în fiecare an.
general rus jpg
Cad capete în armata lui Putin. Un important general rus a fost demis după eșecuri multiple pe frontul ucrainean
Trupele ruse care luptă în Ucraina pe direcția Seversk au rămas fără comandant, după ce generalul colonel Ghenadi Anișkin a fost demis.
Artistul a murit sâmbătă, pe data de 23 noiembrie, la Spitalul Universitar de Urgență din București din cauza problemelor de sănătate
Gabriel Cotabiță a venit cu greu pe lume. Ce s-a întâmplat la naștere artistului: „Frica de moarte a dispărut…”
Vestea trecerii în neființă a lui Gabriel Cotabiță, care a plecat ieri din această lume, la vârsta de 69 de ani, i-a șocat pe mulți, în primul rând familia, apoi rudele, prietenii apropiați și mulți colegi de breaslă.
pistol jpg
Un polițist de 22 de ani a fost găsit împușcat în cap, în mașină. Urma să asigure paza la o secție de vot
Un poliţist de frontieră, în vârstă de 22 de ani, a fost găsit într-o mașină împușcat în cap. Agentul a fost transportat la spital inconștient, dar cu semne vitale.
Procesul electoral după deschiderea urnelor în București și Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Tentativă de fraudă la Ploiești. Un bărbat a încercat să voteze de două ori la alegerile prezidențiale, în secții diferite
Un bărbat din Ploieşti a încercat să voteze, duminică, 24 noiembrie, la două secţii din oraș. Reprezentanţii celei de-a doua secţii l-au denunțat la Poliţie. Autoritățile au deschis un dosar penal pentru tentativă de fraudă la vot.
radu dragusin haaland goal com webp
Laude pentru Radu Drăgușin de la idolul său, Giorgio Chiellini. Mesajul transmis și de Mircea Lucescu
Fundașul, erou în victoria lui Tottenham, 4-0 cu Manchester City.
profimedia 0911951459 jpg
Europa nu este pregătită pentru un război prelungit cu Rusia, spune fostul șef al armatei ucrainene. Argumentele sale
Valeri Zalujnîi, fostul comandant-șef al armatei ucrainene, în prezent ambasador al acestei țări Marea Britanie, a explicat într-un interviu pentru Ukrainska Pravda de ce are convingerea că Europa nu este pregătită pentru un război prelungit cu Rusia.