Ipocrizia fake news

23 iulie 2018
Ipocrizia fake news jpeg

Cineva îmi spune despre un deţinut politic din Rusia că a murit. Nu auzisem, fac ochii mari, încep să caut, dar nu găsesc nimic convingător. Îi spun colegului, care îmi răspunde senin şi edificat: „A, deci a fost fake news!” Subtilitatea de care nu m-am prins pe loc era probabil că la mijloc se afla Rusia, deci e clar că „a fost fake news intenţionat”.

Pentru unii, viaţa s-a simplificat în mod miraculos. Dacă au fost înşelaţi, responsabilitatea că au răspîndit şi ei minciuna nu le mai aparţine. E din cauza fake news-ului care mişună ca bacteriile, nevăzut, dar omniprezent, şi pe care îl dai mai departe fără să ştii, doar strîngîndu-i mîna cunoscutului întîlnit pe stradă.

Am fost tentat o vreme să risc să par radical, şi să afirm că fake news nu există. Există doar ştiri verificate, ca la carte, cu surse citate, atribuiri, ghilimele şi tot tacîmul, şi informaţii neconfirmate, care se aruncă la gunoi. O ştire ori este, ori nu este, nu există ştiri false. Am înţeles apoi de la oameni care au studiat mai îndeaproape fenomenul că totuşi există un reţetar complet al fake news-ului. Sînt ştiri construite la propriu, care inventează surse şi citate pentru a da o aparenţă de realitate informaţiei. Cam ce face în mic şi ironic timesnewroman.ro. Sau ce face în mare un stat totalitar, care nu îţi permite să verifici sursa, ea rămîne îngropată undeva unde nu ai acces.

Însă lăsînd la o parte acest înţeles major al fake news, şi anume propaganda şi dezinformarea care ne duc de nas orice am face (cam cum spun teoriile conspiraţioniste despre cei ce conduc lumea din umbră) nu înţeleg de ce nu ne facem curat în propria ogradă şi preferăm să dăm vina pe fake news pentru ceea ce de fapt este comoditate şi nepricepere în meserie. De ce numim fake news toate „știrile” care de fapt sînt prost făcute, prost gîndite sau cu spin, adică au tenta personală pentru că știu eu că așa-i corect, sau dă mai bine la public sau la șef.

De exemplu, zilele acestea am văzut ştirea că ultimul membru al unui trib „necontactat vreodată de alţi oameni” a fost filmat în Amazonia. Circulă şi un video, cu un om filmat din spate, de departe, tăind parcă un copac. Problema este că folosea un topor ca de Hornbach, şi cu toată filmarea tremurată, se vedea clar acest lucru. Cum de ultimul om din tribul necontactat vreodată de civilizaţie are un topor de oţel – asta nu s-au mai întrebat redacţiile care au dat „ştirea” într-o veselie. Sau fake news-ul inofensiv politic, drăguț, care aduce click-uri şi audienţă e scutit de întrebări şi verificări?

Sînt două filtre care au slăbit în jurnalismul de azi. Redacţiile nu verifică întotdeauna informaţiile, sau, culmea, au ajuns să le verifice numai dacă „miros” ele că au de-a face cu un fake news. E profund greşit, de fapt ar trebui ca toate informaţiile să fie verificate, nici o informaţie nu e credibilă în sine, chiar dacă e spusă de o autoritate sau de o somitate. După cum, tot așa, nici o informație nu e falsă dacă e spusă de politicienii care nu ne plac. În al doilea rînd, jurnalismul de redacţie însuşi a fost depreciat. „Ce nevoie mai am să iau un ziar, cînd mă pot informa singur de pe net?” – este atitudinea exemplară în acest sens. Da, dar „netul” nu face munca de curator al informaţiei pe care o face jurnalistul. Şi apoi „userul” se mai şi miră că a fost păcălit de fake news. „Am citit pe Internet” e echivalentul expresiei de altădată „am auzit la radio”, sau al celei şi mai vechi, „am citit eu la gazetă”. Cînd de fapt veridicitatea nu are nici o legătură cu difuzarea.

Multă vreme am crezut că rezolvarea problemei de credibilitate a jurnalismului românesc, vizibilă oricum am trage peste ea plapuma fake news-ului, nu începe de la jurnalişti, ci de la public. El trebuie învăţat să „citească” o ştire, să vadă dacă jurnalistul citează sursa şi pune ghilimelele cuvenite. Ca la vot: dacă ziaristul respectiv nu face aşa, să nu îl mai cumpere a doua oară. Cînd publicul va proceda astfel, şi jurnalismul va evolua – credeam eu în urmă cu cîtva timp. Azi însă, mai iau un aspect în considerare. Cred că publicul autohton are un mod aparte de a se informa. A devenit imun la minciuna jurnalistică şi pentru el nu e o prioritate ca jurnalistul să nu mai producă venin. Şi este parțial şi explicabil. După ce a înghiţit ani la rînd gogomănii de presă comunistă, bineînţeles că nu îl mai deranjează fake news-ul de azi. Şi nu îl mai deranjează pentru că nu aşa ceva îl intoxică. Publicul nostru poate fi mai subtil decît îl credem. A schimbat un fake news cu altul, dar măcar la cel de azi are de unde alege fake news-ul care-i place. Și pare-se că îi convine așa.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: flickr

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.
TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock
Android și Apple trebuie să elimine TikTok din toate magazinele de aplicații din SUA. Avertismentul a doi parlamentari
Gigantul american în domeniul tehonologiei, Alphabet, trebuie să fie gata de a elimina TikTok din magazinele mobile de pe Android și Apple din SUA pe 19 noiembrie, au declarat doi parlamentari americani într-o scrisoare adresată directorilor executivi ai companiilor.
junjun1 jpeg
Ursulețul care a cucerit inimile tuturor! Are 11 luni și jucăria lui preferată este o anvelopă
Are numai 11 luni, însă deja a devenit faimos de-a lungul întregii lumi! Este vorba despre noua vedetă de la Zoo Shanghai, ursulețul Junjun! Oameni din toate colțurile Chinei merg în vizită la grădina zoologică a orașului Shanghai pentru a-l admira pe ursulețul Junjun!