Invitații refuzate

13 februarie 2017
Invitații refuzate jpeg

La Teheran a început campionatul mondial feminin la șah. Favorită este chinezoaica Ju Wenjun, care a avut recent o prestație excelentă în open-ul din Gibraltar. Dar din cauza sistemului de joc eliminatoriu, surprize pot apărea oricînd. O rundă are trei zile. În primele două se joacă două partide de șah clasic, cu 90 de minute timp de gîndire pentru primele 40 de mutări și 30 de secunde adiționale la fiecare mutare. Dacă scorul e egal, în a treia zi se joacă două partide de șah rapid (25’+10’’); la egalitate, urmează două de șah alert (10’+10’’), apoi două de blitz (5’+3’’) și în ultimă instanță, o partidă Armageddon, în care negrul are patru minute de gîndire iar albul are cinci, însă e obligat să cîștige. Surprizele pot apărea la orice stadiu, o greșeală într-o partidă putînd fi uneori mai greu de recuperat imediat în partida următoare. Așa s-a întîmplat acum cîțiva ani, cînd campioana Hou Yifan (China) a gafat, a pierdut partida și nu a mai putut reveni în partida următoare, fiind astfel eliminată.

Hou Yifan nu mai e prezentă la Teheran deoarece a declarat că nu îi convine acest sistem eliminatoriu. Dar sînt și alte absențe notabile din turneu: fosta campioană mondială Maria Muziciuk, campioana SUA Nazi Paikidze, compatrioata sa Irina Krush sau campioana argentiniancă Carolina Lujan. Ultimele au spus că boicotează concursul din cauza felului în care sînt tratate femeile în Iran. Între timp, călătoria în Iran pentru americani a devenit și mai complicată după ordonanța de urgență a președintelui Trump de a impune restricții de călătorie în SUA cetățenilor iranieni și răspunsul Teheranului la această decizie dar cu toate acestea, trei jucătoare americance au făcut deplasarea. Printre ele, și șahista de origine română Sabina Foișor. Din păcate, mama ei, maestra internațională Cristina Foișor, singura reprezentantă a României înscrisă în concurs, a încetat din viață luna trecută, la vîrsta de doar 49 de ani.

Tot luna aceasta, de vineri, la Sharjah (Emiratele Arabe Unite), se joacă și primul turneu din seria Grand Prix organizată de Federația Internațională de șah. În serie însă au refuzat să participe mai mulți șahiști importanți, printre care și șase din primii nouă jucători de top ai lumii: Magnus Carlsen, Fabiano Caruana, Wesley So, Vladimir Kramnik, Viswanathan Anand și Serghei Karjakin. Unii dintre cei ce au refuzat invitația federației au preferat să dea mai multă importanță seriei Grand Chess Tour, sponsorizată în mare parte de magnatul american Rex Sinquefield, care pune la bătaie premii mai mari. Alții boicotează federația (cum e bulgarul Veselin Topalov), alții au un program competițional încărcat în 2017 și nu pot face față la solicitările Grand Prix. Pe lîngă turneul de la Sharjah, seria mai cuprinde un turneu la Moscova, în luna mai, altul la Geneva, în iulie, și încă unul în noiembrie, la Palma de Mallorca. Ca să poată emite pretenții la premiul cel mare de 20.000 de euro, participantul la Grand Prix Series trebuie să joace în trei din cele patru turnee menționate. Ca și termen de comparație, cîștigătorul în Grand Chess Tour ridică un premiu de 75.000 de dolari. Însă primii doi plasați în Grand Prix se califică în Turneul Candidaților, concursul programat anul viitor pentru desemnarea șalangerului la titlul mondial deținut de norvegianul Magnus Carlsen.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 46 va fi publicată săptămîna viitoare în cadrul rubricii online „În alb și negru“.

Soluția diagramei 45: 1… Dxf3! și dacă 2. gxf3, atunci 2… Tg6#.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: tehran2017.fide.com – Festivitatea de deschidere a turneului de la Teheran. Șahistele sînt obligate să poarte în public, dar și la masa de joc, hijab-ul tradițional iranian.

diagram46 png png
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Copii la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg

Adevarul.ro

regele charles jpg
Regele Charles nu va fi prezent summitul pentru schimbările climatice, după obiecția premierului Truss
Regele Charles al Marii Britanii nu va participa la summitul internaţional COP27 privind schimbările climatice care va avea loc luna viitoare în Egipt în ciuda angajamentului suveranului în ceea ce priveşte problemele de mediu, informează duminică DPA şi PA Media.
Volodimir Zelenski FOTO Profimedia
Zelenski, mesaj către militarii ruși: „Veţi fi ucişi unul câte unul”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat în timpul discursului adresat naţiunii că Rusia pierde bătălia, iar lumea nu va încuviința o întoarcere la vremurile de cuceriri coloniale.
tineret ppe jpg
Peste 130 de tineri politicieni din Europa, la București, la 25 de ani de la înfiinţarea Tineretului PPE
Peste 130 de lideri politici de tineret din Europa, reprezentând 63 de organizaţii din 39 de ţări, au participat la evenimentul care a marcat 25 de ani de la înfiinţarea Tineretului Popular European.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.