Invitații refuzate
La Teheran a început campionatul mondial feminin la șah. Favorită este chinezoaica Ju Wenjun, care a avut recent o prestație excelentă în open-ul din Gibraltar. Dar din cauza sistemului de joc eliminatoriu, surprize pot apărea oricînd. O rundă are trei zile. În primele două se joacă două partide de șah clasic, cu 90 de minute timp de gîndire pentru primele 40 de mutări și 30 de secunde adiționale la fiecare mutare. Dacă scorul e egal, în a treia zi se joacă două partide de șah rapid (25’+10’’); la egalitate, urmează două de șah alert (10’+10’’), apoi două de blitz (5’+3’’) și în ultimă instanță, o partidă Armageddon, în care negrul are patru minute de gîndire iar albul are cinci, însă e obligat să cîștige. Surprizele pot apărea la orice stadiu, o greșeală într-o partidă putînd fi uneori mai greu de recuperat imediat în partida următoare. Așa s-a întîmplat acum cîțiva ani, cînd campioana Hou Yifan (China) a gafat, a pierdut partida și nu a mai putut reveni în partida următoare, fiind astfel eliminată.
Hou Yifan nu mai e prezentă la Teheran deoarece a declarat că nu îi convine acest sistem eliminatoriu. Dar sînt și alte absențe notabile din turneu: fosta campioană mondială Maria Muziciuk, campioana SUA Nazi Paikidze, compatrioata sa Irina Krush sau campioana argentiniancă Carolina Lujan. Ultimele au spus că boicotează concursul din cauza felului în care sînt tratate femeile în Iran. Între timp, călătoria în Iran pentru americani a devenit și mai complicată după ordonanța de urgență a președintelui Trump de a impune restricții de călătorie în SUA cetățenilor iranieni și răspunsul Teheranului la această decizie dar cu toate acestea, trei jucătoare americance au făcut deplasarea. Printre ele, și șahista de origine română Sabina Foișor. Din păcate, mama ei, maestra internațională Cristina Foișor, singura reprezentantă a României înscrisă în concurs, a încetat din viață luna trecută, la vîrsta de doar 49 de ani.
Tot luna aceasta, de vineri, la Sharjah (Emiratele Arabe Unite), se joacă și primul turneu din seria Grand Prix organizată de Federația Internațională de șah. În serie însă au refuzat să participe mai mulți șahiști importanți, printre care și șase din primii nouă jucători de top ai lumii: Magnus Carlsen, Fabiano Caruana, Wesley So, Vladimir Kramnik, Viswanathan Anand și Serghei Karjakin. Unii dintre cei ce au refuzat invitația federației au preferat să dea mai multă importanță seriei Grand Chess Tour, sponsorizată în mare parte de magnatul american Rex Sinquefield, care pune la bătaie premii mai mari. Alții boicotează federația (cum e bulgarul Veselin Topalov), alții au un program competițional încărcat în 2017 și nu pot face față la solicitările Grand Prix. Pe lîngă turneul de la Sharjah, seria mai cuprinde un turneu la Moscova, în luna mai, altul la Geneva, în iulie, și încă unul în noiembrie, la Palma de Mallorca. Ca să poată emite pretenții la premiul cel mare de 20.000 de euro, participantul la Grand Prix Series trebuie să joace în trei din cele patru turnee menționate. Ca și termen de comparație, cîștigătorul în Grand Chess Tour ridică un premiu de 75.000 de dolari. Însă primii doi plasați în Grand Prix se califică în Turneul Candidaților, concursul programat anul viitor pentru desemnarea șalangerului la titlul mondial deținut de norvegianul Magnus Carlsen.
Diagrama săptămînii
Soluția diagramei 46 va fi publicată săptămîna viitoare în cadrul rubricii online „În alb și negru“.
Soluția diagramei 45: 1… Dxf3! și dacă 2. gxf3, atunci 2… Tg6#.
Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.
Foto: tehran2017.fide.com – Festivitatea de deschidere a turneului de la Teheran. Șahistele sînt obligate să poarte în public, dar și la masa de joc, hijab-ul tradițional iranian.