Invitații refuzate

13 februarie 2017
Invitații refuzate jpeg

La Teheran a început campionatul mondial feminin la șah. Favorită este chinezoaica Ju Wenjun, care a avut recent o prestație excelentă în open-ul din Gibraltar. Dar din cauza sistemului de joc eliminatoriu, surprize pot apărea oricînd. O rundă are trei zile. În primele două se joacă două partide de șah clasic, cu 90 de minute timp de gîndire pentru primele 40 de mutări și 30 de secunde adiționale la fiecare mutare. Dacă scorul e egal, în a treia zi se joacă două partide de șah rapid (25’+10’’); la egalitate, urmează două de șah alert (10’+10’’), apoi două de blitz (5’+3’’) și în ultimă instanță, o partidă Armageddon, în care negrul are patru minute de gîndire iar albul are cinci, însă e obligat să cîștige. Surprizele pot apărea la orice stadiu, o greșeală într-o partidă putînd fi uneori mai greu de recuperat imediat în partida următoare. Așa s-a întîmplat acum cîțiva ani, cînd campioana Hou Yifan (China) a gafat, a pierdut partida și nu a mai putut reveni în partida următoare, fiind astfel eliminată.

Hou Yifan nu mai e prezentă la Teheran deoarece a declarat că nu îi convine acest sistem eliminatoriu. Dar sînt și alte absențe notabile din turneu: fosta campioană mondială Maria Muziciuk, campioana SUA Nazi Paikidze, compatrioata sa Irina Krush sau campioana argentiniancă Carolina Lujan. Ultimele au spus că boicotează concursul din cauza felului în care sînt tratate femeile în Iran. Între timp, călătoria în Iran pentru americani a devenit și mai complicată după ordonanța de urgență a președintelui Trump de a impune restricții de călătorie în SUA cetățenilor iranieni și răspunsul Teheranului la această decizie dar cu toate acestea, trei jucătoare americance au făcut deplasarea. Printre ele, și șahista de origine română Sabina Foișor. Din păcate, mama ei, maestra internațională Cristina Foișor, singura reprezentantă a României înscrisă în concurs, a încetat din viață luna trecută, la vîrsta de doar 49 de ani.

Tot luna aceasta, de vineri, la Sharjah (Emiratele Arabe Unite), se joacă și primul turneu din seria Grand Prix organizată de Federația Internațională de șah. În serie însă au refuzat să participe mai mulți șahiști importanți, printre care și șase din primii nouă jucători de top ai lumii: Magnus Carlsen, Fabiano Caruana, Wesley So, Vladimir Kramnik, Viswanathan Anand și Serghei Karjakin. Unii dintre cei ce au refuzat invitația federației au preferat să dea mai multă importanță seriei Grand Chess Tour, sponsorizată în mare parte de magnatul american Rex Sinquefield, care pune la bătaie premii mai mari. Alții boicotează federația (cum e bulgarul Veselin Topalov), alții au un program competițional încărcat în 2017 și nu pot face față la solicitările Grand Prix. Pe lîngă turneul de la Sharjah, seria mai cuprinde un turneu la Moscova, în luna mai, altul la Geneva, în iulie, și încă unul în noiembrie, la Palma de Mallorca. Ca să poată emite pretenții la premiul cel mare de 20.000 de euro, participantul la Grand Prix Series trebuie să joace în trei din cele patru turnee menționate. Ca și termen de comparație, cîștigătorul în Grand Chess Tour ridică un premiu de 75.000 de dolari. Însă primii doi plasați în Grand Prix se califică în Turneul Candidaților, concursul programat anul viitor pentru desemnarea șalangerului la titlul mondial deținut de norvegianul Magnus Carlsen.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 46 va fi publicată săptămîna viitoare în cadrul rubricii online „În alb și negru“.

Soluția diagramei 45: 1… Dxf3! și dacă 2. gxf3, atunci 2… Tg6#.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: tehran2017.fide.com – Festivitatea de deschidere a turneului de la Teheran. Șahistele sînt obligate să poarte în public, dar și la masa de joc, hijab-ul tradițional iranian.

diagram46 png png
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.

Adevarul.ro

image
De ce s-a oprit slujba oficiată de ÎPS Teodosie la Ziua Marinei. Explicaţiile Forţelor Navale Române
Statul major al Forţelor Navale a oferit primele explicaţii cu privire la incidentul petrecut în timpul oficierii slujbei religioase de către ÎPS Teodosie.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau „după bine vine rău“. Cum se manifestă, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune faţă fericire, fără a avea un motiv raţional pentru acest lucru. În termeni de specialitate, această formă de anxietate se numeşte „cherofobie“, iar cei afectaţi fac tot posibilul să evite sentimentul de fericire.
image
Greşeala ce ar putea lăsa nepedepsită o bandă de tâlhari care a terorizat Ploieştiul
Trei hoţi din Prahova care au terorizat ploieştenii în perioada sărbătorilor de iarnă din anul 2020 sunt la un pas să rămână nepedepsiţi din cauza unei greşeli a instanţei.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.