„Întreabă cineva de vorbă”

17 aprilie 2014
„Întreabă cineva de vorbă” jpeg

„Ce este societatea civilă?”; „Avem societate civilă?”; „Ce fac ONG-urile din România?” – sînt doar cîteva întrebări la care rubrica de faţă, o rubrică realizată în parteneriat cu Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, va căuta, săptămînal să dea răspunsuri.

Cu o ţinută dreaptă, sprijinindu-se uşor de un stîlp, Viorica Jecu mă întîmpină în colţul străzii. Este opt seara. Deşi merge greu şi nu vede prea bine, a insistat să mă aştepte în stradă. Să fie „mai uşor de găsit” cînd intru pe strada lor. Împreună cu soţul ei, Ştefan, locuiesc în Bucureşti, într-o casă veche, foarte aproape de staţia de metrou Eroii Revoluţiei. Folosesc doar una dintre camerele casei, mică, de maximum opt - nouă metri pătraţi. Se încălzeşte mai uşor cu soba cu lemne de teracotă.

Viorica Jecu are 75 de ani, iar Ştefan 70. Amîndoi sînt hipertensivi şi au semipareză. Viorica are cataractă la ambii ochi iar Ştefan este diabetic.

Acum patru ani, în sîmbăta Paştelui, după ce a terminat de „roşit” ouăle, Vioricăi Jecu i s-a făcut rău. Şi-a pierdut cunoştinţa şi a căzut în mijlocul camerei. A ajuns internată la Spitalul Obregia. Suferise un atac cerebral. După trei zile de tratament intensiv, deşi de-abia se mişca şi nu putea vorbi aproape deloc, i-a cerut doctorului să o externeze. „E bărbatul meu singur şi e paralizat....Domnul doctor, mai bine mă simt eu acasă, mai bine mă recuperez” - a insistat.

Au urmat multe luni de recuperare, în care se trezea singură la cinci dimineaţa şi mergea în sus şi în jos pe strada pe care locuiesc, ca să îşi pună muşchii în mişcare. La scurt timp, au cunoscut-o pe Irina, o tînără care a început să îi viziteze din cînd în cînd. Le făcea cumpărăturile şi îi ajuta cu diverse lucruri prin casă. În schimb le-a cerut să o ajute să îşi scoată buletin de Bucureşti. Irina i-a vizitat aproape doi ani, pînă cînd s-a mutat din ţară, la sora ei în Italia.

Următorii doi i-au petrecut iar singuri. „Ne-am descurcat aşa cum am putut”, spune Viorica Jecu. Cel mult odată la două săptămîni se suia într-un taxi şi mergea să cumpere de mîncare din puţinii bani care le rămîneau. Din cei nouă sute de lei cît au pensie împreună, plătesc mai mult medicamente şi facturi. În rest, îşi petrec zilele fără să iasă prea mult din casă.

Acum două luni, Anca, o tînără din Bucureşti, a decis că vrea să ajute o familie de bătrîni. A întrebat la biserica din cartier dacă ştiu pe cineva aflat în nevoie şi a fost orientată către familia Jecu. Anca mi-a povestit că atunci cînd i-a găsit, „doamna Jecu” avea o rană gravă la picior. Vasele de sînge se spărseseră şi făcuse o infecţie. După cum arăta, o avea de ceva timp. Anca a  făcut cerere la primăria de sector ca să primească îngrijire la domiciliu. Acum vine o asistentă medicală în fiecare zi ca să le ia tensiunea şi să-i schimbe pansamentul doamnei Jecu.

„- Dar nu v-a zis nimeni de aici, din zonă, că poate să vă ajute cineva la domiciliu? întreb eu.
- N-au ştiut. Nimeni nu ştia. Nici medicul de familie nu mi-a zis. Cînd m-am dus la el acum patru ani, nici nu puteam să vorbesc. Acum 2 luni mi-a zis prima oară, cînd m-am dus cu doamna Anca.
- N-o fi ştiut nici el...
- Ştii cum se zice, mai bine mai tîrziu decît niciodată!”

Mi-a zîmbit larg. În spatele ochelarilor, ochii ei devin mici de tot cînd zîmbeşte.

Anca îi ajută în continuare pe cei doi bătrîni. A iniţiat împreună cu o prietenă o mini campanie de strîngere de fonduri prin care îşi propune să strîngă cei două mii de ron necesari pentru operaţia de cataractă a Vioricăi. (mai multe detalii aici)

În România sînt mulţi bătrîni în situaţia celor doi. „În România vîrstnicii reprezintă 15% din populaţia ţării şi estimăm că în anul 2050 procentul va ajunge la 30%. Aproape o jumătate de milion de vîrstnici trăieşte în sărăcie, peste 750.000 nu îşi pot desfăşura minimul activităţilor zilnice. Cel puţin 20% dintre vîrstnici au nevoie de îngrijire la domiciliu şi doar 0.23% beneficiază de aşa ceva” îmi spune Doina Crîngaşu, Director Executiv al Confederaţiei Caritas, România. Marea parte nu ştiu că este dreptul lor să fie ingrijiţi la domiciliu.

Doina Crîngaşu mai spune că este nevoie de un „sistem de management”, de o „interfaţă între asistenţa spitalicească şi asistenţa la domiciliu”. Iar îngrijirea la domiciliu trebuie acordată printr-un „mediu concurenţial corect şi a unei pieţe libere funcţionale care să ofere şanse egale pentru furnizorii privaţi şi publici din domeniu”. Vorbim despre o piaţă, într-adevăr, deoarece bună parte dintre aceste servicii (peste 60%, mai exact) sînt realizate de fundaţii şi asociaţii. Şi totuşi nu este de ajuns. Ca să ajungă mai bine la nevoile bătrînilor este nevoie de politici publice coerente. Dincolo de asistenţă medicală, e necesar să oferim şi alte tipuri de asistenţă.

Împreună cu încă 40 de organizaţii, Federaţia Caritas împreună cu Fundaţia Crucea Alb Galbenă, Asociaţia Habilitas, Asociaţia ADAM şi Asociaţia Four Change au înfiinţat, în cadrul unui proiect finanţat prin Programul de Cooperare Elveţiano- Român, reţeaua Seniori Net (www.seniorinet.ro).  În prezent, din reţea fac parte 35 de organizaţii furnizoare de servicii la domiciliu. Împreună vor să sprijine implementarea şi dezvoltarea acestor servicii în România.

Viorica şi Ştefan spun că nu au nevoie de bani şi ajutoare. Dacă se vindecă rana de la piciorul Vioricăi, „pe urmă se descurcă”. Se bucură însă că asistenta medicală îi vizitează zilnic. Rana arată mai bine şi, în fiecare zi, îi „întreabă cineva de vorbă”.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

diabet jpg
Un semn precoce prin care se poate depista diabetului. Rezultatul unei cerecetări recente
Oamenii de știință britanici au descoperit un semn precoce privind diabetul care ne are legătură cu nivelul zahărului din sânge.
Banner Carmen Harra
Carmen Harra, premoniții cutremurătoare despre alegerile prezidențiale și soarta României: „Anul 2025 decalează totul pentru 2026”
Carmen Harra, cunoscută pentru afirmațiile sale controversate și premonițiile despre evenimente importante, a lansat recent un set de declarații surprinzătoare pe TikTok, care oferă o perspectivă inedită asupra alegerilor prezidențiale din România și a contextului global al anului 2025.
Elon Musk la un miting de campanie al lui Donald Trump FOTO EPA-EFE
Cum îl „acoperă” viitoarea administrație SUA pe Elon Musk. Tesla ar putea scăpa de cerința de raportare a accidentelor
Echipa de tranziție a lui Trump dorește ca noua administrație să renunțe la cerința de raportare a accidentelor auto, contestată de Tesla, o măsură care ar putea slăbi capacitatea guvernului de a investiga și reglementa siguranța vehiculelor cu tehnologii de conducere automată.
danemarca euro 2024 ehf webp
profimedia 0946536202 jpg
Assad a mințit armata că ajutorul rus e pe drum. Mărturii despre încercările disperate ale fostului dictator sirian de a se salva
Liderul sirian Bashar al-Assad nu a informat pe nimeni despre planurile sale de a ieşi din Siria, în timp ce regimul său se prăbuşea. Consilieri, oficiali, chiar şi rude nu au ştiut nimic sau au fost induși în eroare. Șefii armatei au fost minţiţi că ajutorul din partea ruşilor e pe drum.
Halep facebook jpg
panouri solare risc hackeri jpg
Pericolul ascuns al panourilor solare inteligente: o vulnerabilitate care îngrozește Europa
Instalarea accelerată a panourilor fotovoltaice inteligente pe acoperișurile din Europa vine cu riscuri neașteptate. Un consultant în securitate cibernetică din Grecia a demonstrat cum vulnerabilitățile acestor dispozitive pot fi exploatate pentru a destabiliza întreaga rețea
tulburare bipolara jpg
Cum se manifestă tulburarea bipolară? Specialistul explică
„Tulburarea afectivă bipolară (TAB) este o afecțiune psihică ce se caracterizează prin alternarea episoadelor de manie (dispoziție euforică, energie excesivă, impulsivitate, necesar scăzut de somn” și a episoadelor de depresie (dispoziție depresivă, energie scăzută, lipsă de interes pentru activităț
ceai freepik jpg
Ceaiul delicios care scade riscul de infarct! Are multe beneficii pentru sănătate pe care puțini români le știu
Ceaiul este cea mai populară băutură de pe glob, după apă. Este o performanță de invidiat, însă nu trebuie să uităm că ceaiul rămâne alegerea favorită a multor oameni nu doar datorită gustului bun, ci și pentru beneficiile pe care le aduce organismului.