Inflația meciurilor de top

26 noiembrie 2019
Inflația meciurilor de top jpeg

Șah. La Calcuta s-au jucat azi ultimele partide. Carlsen a stabilit un nou record, după cele cinci zile de rapid și blitz el adunînd 27 de puncte (din 36 posibile). În clasament, norvegianul a fost urmat de Nakamura (23), Giri și So (cîte 18,5).

Anand a încheiat primul din plutonul indian format și de Vidit și Harikrishna, dar ce folos, au fost penultimele trei locuri. Aceasta înseamnă că peste două săptămîni, la selectul turneu final de la Londra, campionul local nu s-a calificat. Va merge în locul lui, în schimb, francezul Vachier-Lagrave, care l-a depășit ca număr total de puncte adunate în cursul anului, în cadrul seriei Grand Chess Tour. Cei patru jucători de la Londra vor fi așadar Carlsen, Ding (China), Aronian (Armenia) și Vachier-Lagrave.

Un cronicar șahist nota recent „viteza” cu care se desfășoară azi turneele de șah. Și nu se referea la faptul că se joacă mult rapid și blitz, ci la frecvența cu care șahiștii mari se întîlnesc. Dacă nu aveau cumva un meci între ei, marii campioni din perioada clasică - un Capablanca, Lasker sau Alehin, de exemplu - jucau între ei două, trei, maximum patru partide pe an, în funcție de numărul de turnee majore la care puteau participa. Azi, nu se termină bine un turneu mare, că jucătorii sînt deja în avion către turneul următor. Și joacă, se înțelege, tot între ei, pentru că intrarea în Olimpul șahist e dificilă și sînt rare numele noi care pătrund aici. La vîrful șahului e inflație de partide. Și, nu știu de ce, mă tem că sîntem abia la început, că s-ar putea să urmeze și o epocă a turneelor „grele” organizate online. Să vezi atunci ritm, cînd oamenii nu trebuie nici să se mai suie în avion pentru a juca într-un campionat mondial la șah.

Sumo. Aici e mai dificil cu partidele online. În schimb, tot e inflație, numai că una veche de aproximativ 100 de ani, de cînd durează sistemul celor șase Cupe anuale ale Împăratului. În sumo, an de an, la fiecare două luni începe un turneu major care durează 15 zile. La el participă în general rikishi din turneul precedent, cu cîteva excepții furnizate de sistemul de retrogradări și promovări din turneele inferioare. Carlsen al sumo-ului contemporan este Hakuho, luptător de origine mongolă, devenit recent japonez. Yokozuna Hakuho a cîștigat cu 14-1 turneul Kyushu Grand Sumo din Fukuoka Kokusai Centre. Între el și următorii clasați, Asanoyama și Shodai, au fost trei victorii distanță - cam tot atîta cît a fost între Carlsen și Nakamura la Calcuta.

diagram183 png png

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 183 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 182 de data trecută: 1… Dxf4+ 2. Rc1 De4+ 3. Ra1 Txd7 cu cîștig.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Șahul e foarte popular în India. Nu e nevoie să explic de ce, probabil e suficientă această imagine din timpul turneului de la Calcuta, noiembrie 2019. Sursa: grandchesstour.org

pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.