Înapoi spre Evul Mediu?

21 aprilie 2016
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

Leacuri băbeşti, supremaţia dacilor, extratereştri, ocultism, pseudo-astrologie, masoni, conspiraţii, false descoperiri ştiinţifice: pe unde întorci capul pe internet, dai peste asemenea subiecte. Iar răspîndirea Facebook (care are 8.500.000 de utilizatori români, cam 95% dintre cei conectaţi la internet) a sporit interesul pentru astfel de preocupări. S-ar părea că, la români, iraţionalul de duzină şi misticismul mărunt au în continuare succes.

Zelist, compania care monitorizează blogurile şi social media, a publicat un raport care măsoară prezenţa unor astfel de subiecte pe internet, cu date şi cifre (“Industria 3.0: Şarlatania şi nebunia în epoca online”). Despre astrologie, magie şi ocultism, bunăoară, au apărut în 2015 peste 23.000 de articole (cu 23% mai multe decît în 2014); despre extratereştri – peste 17.000; despre “dacomanie, tracomanie şi românii ca inventatori a orice” (adică ceea ce, în anii ’80, se numea “protocronism”) au apărut 1815 articole, cu 32% mai multe decît în 2014; despre “masonerie, templieri, conspiraţii şi alte lucruri care ne ţin pe loc” – 7329 de articole. Creşterea cea mai spectaculoasă faţă de anul anterior (153%) o are categoria “noua medicină germană şi alţi gărgăuni pseudomedicali”.

În total pe aceste subiecte, Zelist estimează cam 165 de milioane de “impresii” (adică, simplu spus, reacţii de un fel sau altul ale cititorilor). De unde provine acest val de interes faţă de asemenea teme? Greu de spus. Dar răspîndirea lor tot mai mare arată că “există cerere pe piaţă”. Drept pentru care articole de acest fel găsim mai peste tot. Nu doar pe site-urile amuzante, populare, de tipul “efemeride”, dar şi pe site-urile ziarelor şi televiziunilor care, altminteri, se ocupă cu lucruri serioase. Goana după click-uri şi like-uri (şi, prin urmare, după încasări din publicitate) îi face pe mulţi să apeleze la aceste soluţii uşurele pentru a spori audienţa.

Aşa că, pe lîngă domeniile serioase (politică, economie, societate etc.), fac loc şi trăznăilor de acest fel, pentru că asta vrea publicul. Sau o bună parte a lui. Asta e hrana “intelectuală” cea de toate zilele a multor concetăţeni de-ai noştri: nişte texte în general prost scrise, care repun în circulaţie la nesfîrşit clişee ieftine despre centrul energetic mondial care s-ar afla în Bucegi, despre leacuri-minune împotriva cancerului, despre obiecte misterioase găsite pe teritoriul României (semn că, desigur, ţărişoara noastră e un spaţiu “ales”) etc. De ce vrea publicul aşa ceva? Greu de spus, ar fi nevoie de o analiză riguroasă. Mi se pare însă că succesul acestor trăsnăi (pe care Zelist le adună sub numele de “industria şarlataniei”) arată o medie intelectuală scăzută şi o educaţie ştiinţifică precară. Sigur, în şcoală se studiază materii ştiinţifice, dar s-ar părea că fără mari rezultate în viaţa reală.

Nu e interesant că, în România, revistele de popularizare a ştiinţei (precum Nature, Science et Vie şi altele) n-au prins? Iar ziarele noastre n-au avut niciodată – nici măcar în vremurile bune, cînd vindeau sute de mii de exemplare – pagini sau rubrici de ştiinţă, aşa cum au suratele lor din Germania, Franţa ori Marea Britanie? Şi nici la televiziunile noastre cele atît de impetuoase n-au existat şi nu există emisiuni despre ştiinţă, care în alte ţări europene sînt programate în prime time şi fac o audienţă bunicică. Regretatul Solomon Marcus spunea, de cîte ori avea ocazia, că la noi, cînd se vorbeşte despre “cultură”, se neglijează cu totul cultura ştiinţifică, atît de importantă în era noilor tehnologii. În schimb, explicaţiile fantasmagorice şi conspiraţioniste ale unor fenomene sînt la mare căutare, iar superstiţiile de tot felul “iau faţa” credinţei religioase. Pînă şi figura lui Arsenie Boca e utilizată/manipulată în tot felul de contexte care, din personaj important al religiei, îl transformă în tămăduitor, vraci, amuletă, apărător de duhuri rele ş.a.m.d.

Peste spiritualitatea creştină se aşterne un văl de păgînism mic şi zglobiu, cu care oameni ignoranţi încearcă să-şi panseze rănile, neîmplinirile şi tristeţile de toate zilele. Căci, dincolo de orice posibile explicaţii, succesul acestor subiecte arată, o dată în plus, o societate dezorientată, stresată, bîntuită de neîncredere şi scepticism, uşor de prins în plasa acestei “industrii a şarlataniei”. E trist că atîţia semeni de-ai noştri, cu telefon inteligent şi laptop, fac atît de uşor pasul înapoi spre Evul Mediu.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

Fotografie de Marius Georgescu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Parizer prăjit la un hotel din Bulgaria FOTO: FB-Forum Bulgaria
„Ca-n taberele comuniste”. Vacanța de coșmar a unor români la un hotel din stațiunea Nisipurile de Aur: „Produsul de bază era parizer prăjit”
Un român a povestit în mediul online experiența de coșmar pe care a trăit-o în vacanță în Bulgaria, într-un hotel din staţiunea Nisipurile de Aur.
Ruinele Apeductului lui Hadrian, în cartierul Nea Ionia, din Atena (© Carole Raddato / Wikimedia Commons)
Atena, forțată să redeschidă un apeduct roman, din cauza secetei
Atena restaurează un apeduct roman, vechi de aproape 2.000 de ani, pentru a lupta împotriva penuriei de apă, cauzată de secetă și caniculă.
Viturile au făcut prăpăd în Suceava FOTO: CJ Suceava
„Au lovit cu o forță nemaiîntâlnită”. Dezastrul produs de viiturile din Moldova: trei oameni morți, 2000 de persoane evacuate, case și mașini luate de puhoaie
Peste 2.000 de oameni afectați. Trei persoane decedate, altele dispărute. Aproape 100 de oameni evacuați cu cinci elicoptere. Case și mașini luate de ape. Drumuri și poduri distruse. Sunt o parte din dezastrul lăsat în urmă de viituri în județul Suceava. „
Steagul rosu arborat pe plajă în Mamaia FOTO Shutterstock
Steagul roșu, arborat pe mai multe plaje din țară. Valurile depășesc chiar și doi metri înălțime
A fost arborat steagul roșu pe mai multe plaje din Mamaia, întrucât valurile depășesc la țărm chiar și doi metri înălțime.
image png
Universitatea din Edinburgh, acuzată că a beneficiat financiar de pe urma sclaviei
Universitatea din Edinburgh a beneficiat financiar de pe urma sclaviei transatlantice şi a servit drept refugiu pentru savanţii care au dezvoltat teorii rasiste în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, potrivit unei noi analize.
par alb istock jpg
Metoda care te scapă de părul alb. Închide la culoare firele de păr gri și le întărește de la rădăcină
Indiferent de cât de sănătos mâncăm și de cât de mult timp petrecem în sala de sport, în cele din urmă tot ne vom confrunta cu apariția părului alb. Din fericire, există o metodă naturală și simplă care ne poate scăpa de acesta, fără să fie nevoie să apelăm la vopselele scumpe din comerț!
aquapark roman facebook jpg
Orașul sărac din România ce va avea un super aquapark. Va dispune de un centru all-season de sănătate și recreere, cu bazine tematice, spații verzi, locuri de joacă, mobilier urban modern și pistă de biciclete
Municipiul Roman, cunoscut ca un oraș cu resurse limitate și oportunități reduse de dezvoltare turistică, face un pas important spre modernizare. Autoritățile locale au anunțat oficial depunerea unui proiect de amploare pentru construirea unui aquapark modern, ce promite să devină un punct de atracț
Motiune de cenzura guvernul Bolojan  Foto Inquam Photos  George Calin (9) jpg
„Să încurajăm munca”. Pachetul de măsuri pregătit de Bolojan pentru pensiile speciale, inclusiv cele militare. Decizii și în privința ajutorului de șomaj
Premierul Ilie Bolojan anunțat că va veni cu un pachet legislativ care să reformeze pensiile speciale, inclusiv cele militare în toamnă. De asemenea, durata ajutorului de șomaj ar putea fi redusă de la un an la șase luni.
chinezi pe strada jpeg
Copiii din China ar putea primi alocații anuale de aproximativ 420 de euro, ca măsură pentru stimularea natalității
Guvernul Chinez anunţă plata unei alocaţii anuale de aproximativ 420 de euro pentru un copil, pe o perioadă de trei ani, cu scopul de a relansa natalitatea. Numărul locuitorilor Chinei a scăzut al treilea an la rând în 2024.