În puncte de pensie să ne măsurăm...

29 august 2017
În puncte de pensie să ne măsurăm    jpeg

Scenariul s-a respectat şi de această dată: subalternii au anunţat mai multe schimbări şi după ce tensiunea a ajuns la maximum, a intervenit la televizor domnul Dragnea. Acesta a clarificat lucrurile şi a liniştit parţial lumea: fondul de pensii administrat privat nu se va desfiinţa, ci doar comisionul de administrare. Ceva de genul: nu vi se va lua maşina, ci vi se va da o bicicletă. Este pentru a patra oară în ultimele patru luni cînd preşedintele PSD dă asigurări că pilonul II de pensii nu e în pericol. Prima oară a fost în aprilie, cînd cel mai mare asigurător de pe piaţă a fost pus la punct pentru că ar fi colportat zvonuri legate de intenţia Guvernului de a modifica sistemul de pensii. A urmat al doilea semnal, în iunie, cînd ministrul propus la finanţe după căderea Guvernului Grindeanu a zis că pilonul II se va desfiinţa. Ulterior, şi-a retras declaraţia şi a trecut înapoi în bancă. A treia oară a fost în august, cînd o publicaţie online conectată la surse guvernamentale a scris din nou de reanalizarea pilonului, pentru ca după mai puţin de o săptămînă, însuşi prim-ministrul Mihai Tudose să vorbească de „randamentul” mai modest al fondului de pensii administrat privat faţă de cel al fondului de stat.

De la înfiinţare, în 2008, nici o guvernare nu s-a legat atît de des de sistemul de pensii administrat privat. Chiar şi în timpul crizei economice din 2010, discuţia despre o naţionalizare a fondului a fost subţire în România, dacă e să comparăm cu ceea ce s-a întîmplat în Ungaria, de exemplu. În schimb, mai multe guverne au amînat majorarea contribuţiei obligatorii la fondul administrat privat. La sfîrşitul lui 2015, în loc de o majorare a contribuţiei cu 0,5 puncte procentuale, cum prevedea calendarul, Guvernul Cioloş a decis o majorare cu 0,1%. În prezent, pînă la plafonul maxim prevăzut pentru contribuţie, de 6% din salariu, mai sînt 0,9 procente, care ar trebui să fie acoperite anul viitor. Ceea ce, după discuţiile făcute acum, s-ar putea să nu se mai întîmple.

Toate cele trei sau patru sondări recente ale PSD-ului privind trăinicia pilonului II de pensii au avut în ele ceva stîngaci. Nu poţi vorbi de exemplu de la nivelul ministrului de finanţe de o desfiinţare a pilonului pentru ca a doua zi să spui că a fost vorba de o neînţelegere. De altfel, „neînţelegerile” au fost invocate de fiecare dată. Era ca şi cum undeva într-un conclav al PSD-ului, pilonul ar fi fost desfiinţat în uralele asistenţei, s-ar fi stabilit şi cine şi cum va face anunţul public, pentru ca apoi preşedintele partidului să se răzgîndească şi să schimbe direcţia cu 180 de grade. Dar dacă în cazul tînărului ministru de Finanţe, cu o greutate politică modestă, o astfel de tactică nu produce avarii, în cazul premierului reculul e mult mai sever.

Premierul Tudose pare să fi reuşit pînă acum să îşi promoveze o imagine de politician reţinut, care nu lansează declaraţii hazardate fie şi pentru că a înţeles să le facă rar şi pe teme deja clarificate. A fost prudent şi s-a ferit de o expunere prea mare, mai ales după experienţa de premier a lui Sorin Grindeanu, care s-a trezit de multe ori cu covorul tras de sub picioare. Dar în ultima dispută a pensiilor, tot efortul lui Mihai Tudose s-a năruit. Premierul a fost lăsat în ofsaid de către Liviu Dragnea. Nu poate spune că a confundat desfiinţarea sau „randamentul” pilonului II cu o simplă resetare a comisionului de administrare. Diferenţa dintre cele două variante este enormă. Aşa că premierul a apărut public ca fiind plasat în afara cercului de decizie al PSD-ului, fie şi dacă din acesta face parte de cele mai multe ori doar Liviu Dragnea.

Dar nu e vorba numai de lecţia pe care i-a dat-o şeful său de partid. Argumentul „randamentului” are şi el un potenţial consistent de torpilare a imaginii de economist de această dată a premierului. O mulţime de comentatori au ridiculizat compararea „randamentului” fondului de stat cu cel al fondului administrat privat. Ei au spus că într-un caz e vorba de un „randament” stabilit prin decizie administrativă guvernamentală iar în celălalt e vorba de „randamentul” unei investiţii. Chiar dacă ambele unităţi ale celor două fonduri se numesc la fel, „punct de pensie”, ele semnifică lucruri complet diferite. Contribuţia la pensia de stat este de fapt o cotizaţie din care se plăteşte o parte din pensiile de azi (restul completîndu-se de la buget), pe cînd cea la fondul administrat privat e o achiziţie de acţiuni la un fond de investiţii din care se va putea răscumpăra la maturizare pensia individuală a contributorului.

Într-adevăr, despre cît de eficiente sînt investiţiile fondurilor administrate privat se poate discuta. Dovadă că unele fonduri sînt mai profitabile, altele mai puţin. Dar despre cît de coerent este „randamentul” fondului de stat o spune chiar controversa pensiilor speciale, care nu sînt plătite din fondul administrat privat, ci din cel administrat de stat. În logica „randamentului”, e clar că pensiile speciale sînt foarte bune dacă au generat un aşa profit pentru beneficiari. Numai că ele sînt de fapt plătite de contribuabili, la ai căror bani statul-administrator are acces privilegiat. Cei doi administratori de fonduri de pensii – statul şi privatul – sînt ca doi jucători la aceeaşi masă. Însă primul are posibilitatea să trişeze apelînd la sume suplimentare de la buget – ceea ce de multe ori nu se sfieşte să o facă.

Foto: adevarul.ro

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Un oraș din România se află în topul celor mai ieftine orașe din Europa de vizitat în 2024. Pe ce poziție s-a clasat
De la Lisabona până în capitala Lituaniei, în urma unei analize făcută de specialiștii englezi, a reieșit o listă cu cele mai accesibile orașe europene pentru turism de weekend, printre care se află și unul din România.
image
Păţania de groază a unor nemți. Au rămas suspendaţi cu autorulota deasupra unei prăpăstii. „Dacă făceau asta românii în Germania...“
Salvamontiştii din Neamţ, care acţionează în zona masivului Ceahlău, au dat detalii despre o misiune care i-a avut în prim-plan pe membrii unei familii germane.
image
Turist speriat de prețurile din centrul unui mare oraș din România: „E prea mult“
Restaurantele, terasele și barurile reprezintă, fără îndoială, puncte importante de atracție pentru foarte mulți turiști. Cu toate acestea, mulți dintre ei se lovesc de prețurile piperate din marile orașe ale României.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.