În apărarea tabloidelor

16 octombrie 2015
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

Săptămîna trecută bombăneam, în acest colţ de pagină, împotriva aroganţei cu care unii afirmă sus şi tare că televiziunea nu educă şi cultivă, ci treaba ei e să distreze, prin emisiuni “de tip tabloid”, cu pseudo-vedete, bîrfe şi cancanuri. Mă simt dator să “intru şi-n pantofii celuilalt” şi să spun cîteva lucruri despre ziarele populare.

De fapt, la începuturile presei moderne, în secolul al XIX-lea, tocmai ziarele populare au dat tonul schimbării. În oraşele americane, unde s-au dezvoltat cele dintîi ziare de “de masă”, presa era un amstec de bîrfe locale, articole serioase, încercări literare, ştiri utilitare – un fel de oglindă cu multe faţete a societăţii. Mai aproape de noi, în a doua jumătate a secolului XX, ziarele populare au atins tiraje de milioane de exemplare tocmai în ţările în care presa a fost şi rămîne o instituţie foarte serioasă şi un model pentru restul lumii, de exemplu în Marea Britanie şi în Germania. Asemenea ziare sînt citite de oameni care, în general, nu mai citesc şi altceva. Eventual mai citesc oarece reviste de acelaşi tip (despre vedete, sport, modă etc.). Cu alte cuvinte, cei mai mulţi dintre cititorii de tabloide îşi menţin funcţional exerciţiul cititului cu ajutorul acestor ziare. Fără ele, n-ar mai citi nimic, ar recădea într-o formă de analfabetism destul de extinsă printre adulţii din SUA şi aflată în creştere şi în unele ţări europene: oameni care au trecut prin şcoală, dar care, pentru că nu mai exersează deloc scrisul şi cititul, ajung pe la 40 de ani să citească şi să scrie cu dificultate şi cu greşeli.

Aşadar, cel dintîi lucru bun care se poate spune despre tabloide este că menţin un anume nivel de alfabetizare într-un strat numeros al populaţiei. Ziarele astea cu poze mari şi texte scurte reprezintă singura lectură pentru milioane şi milioane de oameni care – să nu ne amăgim – după ce ies din şcoală, nu mai citesc nimic altceva. Nu vor citi niciodată Tolstoi, Thomas Mann ori Proust. Cît despre vedete, bîrfe, scandaluri şi poze deocheate, lăsînd la o parte discuţia despre “natura umană” şi despre tentaţia de a privi “pe gaura cheii”, trebuie spus că nu ele sînt partea cea mai prizată din ziarele populare. Studii cît se poate de serioase făcute în Germania, Elveţia ori Marea Britanie au demonstrat că ochii cititorilor de tabloide trec destul de repede peste paginile cu bîrfe, poze şi scandaluri şi poposesc mai mult asupra aşa-numitelor “ştiri utilitare”: despre viaţa de toate zilele, despre preţuri, despre impozite, despre lucrări de interes public (drumuri, transport etc.) şi altele asemenea.

Cei care fac ziarele populare ştiu asta – măcar din instinct dacă nu pe bază de studii – şi au grijă să le ofere cititorilor astfel de subiecte care “îi însoţesc” în viaţa cotidiană şi pe care respectivii cititori nu le află din altă parte (nici măcar de la televizor, unde acest tip de public se uită mai mult la filme, sport şi divertisment, mai deloc la telejurnalele serioase). Acesta e al doilea lucru bun care trebuie spus despre tabloide: oferă informaţii utile unei mari categorii de public care nu ştie sau nu vrea să folosească alte surse de informare. Sigur că se pot spune şi multe lucruri rele despre ziarele populare. S-au spus deja, nu le reiau aici.

Numai că mi se pare cel puţin inadecvat să continuăm să ne lamentăm că acest gen de ziare “strică societatea”. N-o strică mai mult decît e deja stricată. Marea Britanie e bine mersi, cu The Sun cu tot. Germania se simte bine, iar marea cultură germană nu pare să sufere din cauza faptului că nişte milioane de oameni citesc Bild şi nimic altceva. Aşadar, depinde de societate cum tratează asemenea ziare. La noi, vestea proastă este că nici tabloidele nu mai sînt ce-au fost: vînzările au scăzut vertiginos faţă de acum cîţiva ani. Nici măcar ziarele populare nu se mai citesc (căci despre celelalte, ce să mai vorbim...). Vor dispărea şi ele, înghiţite de dezordinea internetului şi de zgomotele televiziunii. Dacă se ajunge acolo, s-ar putea să regretăm faptul că, pe vremea tabloidelor, măcar se citea... 

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

Fotografie de Marius Georgescu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

lapte_shutterstock 2495423319 jpg
Alimentul care conține de 5 ori mai mult calciu decât laptele. Este foarte ușor de introdus în dietă
Este un aliment foarte sănătos, dar deși cei mai mulți români îl cunosc, nu foarte multă lume îl și consumă! Iar un detaliu extraordinar despre acest produs este faptul că în el vom găsi de cinci ori mai mult calciu decât în lapte!
Santier Campus Vulturesti foto BookLand (1) jpg
Au început selecțiile elevilor la primul campus pentru învățământ dual din mediul rural din România. Ce specializări se caută
De șase luni, în comuna Vulturești din Argeș se lucrează la primul campus preuniversitar profesional în sistem dual din România în mediul rural. Iar primele selecții ale elevilor pentru anul școlar 2025-2026 au început weekendul trecut.
Donald Trump FOTO AFP
Donald Trump, nemulțumit că Rusia „bombardează ca nebuna în acest moment în Ucraina”
Președintele american Donald Trump a precizat luni că se poartă discuţii pentru un acord de pace, dar nu este deloc mulţumit de faptul că Rusia „bombardează ca nebuna în acest moment în Ucraina”.
Tanczos Barna intalnire ACAROM, aprilie 2025, foto Facebook Tanczos Barna jpg
România pregătește măsuri de protecție pentru industria auto, în contextul taxelor vamale impuse de SUA
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a anunțat, luni, că se fac demersuri pentru protejarea industriei auto naționale, în contextul noilor taxe vamale anunțate de Statele Unite ale Americii pentru importurile de autoturisme din Uniunea Europeană.
Chioșc în Parcul Cișmigiu, la sfârșitul secolului al XIX-lea (© Wikimedia Commons)
Ce salarii aveau românii în 1900. Ce puteau cumpăra cu cât câștigau
Ce fel de salarii aveau românii în anul 1900? După Războiul de Independență din anii 1877-1878, România a trăit o vreme de dezvoltare economică fondată cu precădere pe producția agricolă și creșterea animalelor. Drept urmare, viața locuitorilor a fost din ce în ce mai bună, până către Marele Război.
mancare de post jpeg
Ce să mănânci în postul Paștelui ca să nu te îngrași. Cu ce înlocuim carnea, ouăle și lactatele
Ne aflăm în postul Paștelui, o perioadă în care, cel puțin teoretic, ar trebui să ne detoxifiem organismul consumând multe alimente sănătoase, precum fructe și legume. Fără carne, ouă și lactate am putea chiar să slăbim. Însă, spun nutriționiștii, la fel se bine am putea să ne îngrășăm.
Congres AUR - George Simion - 27 mar 2022 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Analiza candidaților, episodul 1. Revanșa lui George Simion. Cum ar schimba scena politică o victorie a liderului AUR
„Adevărul” analizează șansele principalilor candidați la alegerile prezidențiale și impactul asupra vieții politice. Actualul guvern are zilele numărate? Cine ar putea fi noul premier? Ce plan au suveraniștii pentru a prelua puterea? Sunt întrebări care vin la pachet cu alegerea noului președinte.
Carol Davila, portret de Theodor Mayerhofer (© Wikimedia Commons)
8 aprilie: Ziua în care s-a născut Carol Davila, considerat întemeietorul medicinei moderne româneşti
Născut în Parma, Italia, sub numele de Carlo Antonio Francesco d’Avila, Carol Davila avea să devină unul dintre cei mai importanți medici și farmaciști români din secolul al XIX-lea.
Shoshana Chatfield, captura video jpg
Viceamiralul american Shoshana Chatfield ar fi fost destituită dintr-o funcție înaltă în NATO
Viceamiralul Shoshana Chatfield, reprezentantul militar al Statelor Unite în Comitetul Militar al NATO, ar fi fost fost înlăturată din funcție, potrivit mai multor surse citate de agenţiile de presă.