În apărarea tabloidelor

16 octombrie 2015
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

Săptămîna trecută bombăneam, în acest colţ de pagină, împotriva aroganţei cu care unii afirmă sus şi tare că televiziunea nu educă şi cultivă, ci treaba ei e să distreze, prin emisiuni “de tip tabloid”, cu pseudo-vedete, bîrfe şi cancanuri. Mă simt dator să “intru şi-n pantofii celuilalt” şi să spun cîteva lucruri despre ziarele populare.

De fapt, la începuturile presei moderne, în secolul al XIX-lea, tocmai ziarele populare au dat tonul schimbării. În oraşele americane, unde s-au dezvoltat cele dintîi ziare de “de masă”, presa era un amstec de bîrfe locale, articole serioase, încercări literare, ştiri utilitare – un fel de oglindă cu multe faţete a societăţii. Mai aproape de noi, în a doua jumătate a secolului XX, ziarele populare au atins tiraje de milioane de exemplare tocmai în ţările în care presa a fost şi rămîne o instituţie foarte serioasă şi un model pentru restul lumii, de exemplu în Marea Britanie şi în Germania. Asemenea ziare sînt citite de oameni care, în general, nu mai citesc şi altceva. Eventual mai citesc oarece reviste de acelaşi tip (despre vedete, sport, modă etc.). Cu alte cuvinte, cei mai mulţi dintre cititorii de tabloide îşi menţin funcţional exerciţiul cititului cu ajutorul acestor ziare. Fără ele, n-ar mai citi nimic, ar recădea într-o formă de analfabetism destul de extinsă printre adulţii din SUA şi aflată în creştere şi în unele ţări europene: oameni care au trecut prin şcoală, dar care, pentru că nu mai exersează deloc scrisul şi cititul, ajung pe la 40 de ani să citească şi să scrie cu dificultate şi cu greşeli.

Aşadar, cel dintîi lucru bun care se poate spune despre tabloide este că menţin un anume nivel de alfabetizare într-un strat numeros al populaţiei. Ziarele astea cu poze mari şi texte scurte reprezintă singura lectură pentru milioane şi milioane de oameni care – să nu ne amăgim – după ce ies din şcoală, nu mai citesc nimic altceva. Nu vor citi niciodată Tolstoi, Thomas Mann ori Proust. Cît despre vedete, bîrfe, scandaluri şi poze deocheate, lăsînd la o parte discuţia despre “natura umană” şi despre tentaţia de a privi “pe gaura cheii”, trebuie spus că nu ele sînt partea cea mai prizată din ziarele populare. Studii cît se poate de serioase făcute în Germania, Elveţia ori Marea Britanie au demonstrat că ochii cititorilor de tabloide trec destul de repede peste paginile cu bîrfe, poze şi scandaluri şi poposesc mai mult asupra aşa-numitelor “ştiri utilitare”: despre viaţa de toate zilele, despre preţuri, despre impozite, despre lucrări de interes public (drumuri, transport etc.) şi altele asemenea.

Cei care fac ziarele populare ştiu asta – măcar din instinct dacă nu pe bază de studii – şi au grijă să le ofere cititorilor astfel de subiecte care “îi însoţesc” în viaţa cotidiană şi pe care respectivii cititori nu le află din altă parte (nici măcar de la televizor, unde acest tip de public se uită mai mult la filme, sport şi divertisment, mai deloc la telejurnalele serioase). Acesta e al doilea lucru bun care trebuie spus despre tabloide: oferă informaţii utile unei mari categorii de public care nu ştie sau nu vrea să folosească alte surse de informare. Sigur că se pot spune şi multe lucruri rele despre ziarele populare. S-au spus deja, nu le reiau aici.

Numai că mi se pare cel puţin inadecvat să continuăm să ne lamentăm că acest gen de ziare “strică societatea”. N-o strică mai mult decît e deja stricată. Marea Britanie e bine mersi, cu The Sun cu tot. Germania se simte bine, iar marea cultură germană nu pare să sufere din cauza faptului că nişte milioane de oameni citesc Bild şi nimic altceva. Aşadar, depinde de societate cum tratează asemenea ziare. La noi, vestea proastă este că nici tabloidele nu mai sînt ce-au fost: vînzările au scăzut vertiginos faţă de acum cîţiva ani. Nici măcar ziarele populare nu se mai citesc (căci despre celelalte, ce să mai vorbim...). Vor dispărea şi ele, înghiţite de dezordinea internetului şi de zgomotele televiziunii. Dacă se ajunge acolo, s-ar putea să regretăm faptul că, pe vremea tabloidelor, măcar se citea... 

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

Fotografie de Marius Georgescu

chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist în marketing şi de câteva luni a început un experiment social. El a făcut o comparaţie „cosmetizată” a costului vieţii în paradisul din Bali, cu Bucureşti sau Cluj, iar concluziile acestul „clickbait” elaborat au fost surprinzătoare: oamenii au înghiţit „găluşca” şi au generat un trafic nebun postării.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, şi a spus că mirosul şi mâncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii să anexeze toată Dobrogea. Jafuri, crime şi bomboane otrăvite în Primul Război Mondial
După nici jumătate de veac de la ieşirea Dobrogei de sub stăpânirea otomană, provincia dintre Dunăre şi Marea Neagră a cunoscut din nou ororile ocupaţiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au încercat să anexeze toată provincia prin jefuirea şi omorârea populaţiei.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.