Imaginarul domnului Oprea

1 ianuarie 2017
Imaginarul domnului Oprea jpeg

Citesc azi - pe surse, căci în lipsa transparenţei doar ele ne rămîn - că domnul Oprea a făcut anul acesta 1500 de deplasări cu coloana oficială. O publicaţie online a făcut imediat socoteala: cinci pe zi. Dar dacă luăm în calcul că omul a mai fost plecat şi în afară - unde, bănuiesc, nu a luat după el coloana oficială ca să o includem în evaluare - şi că în unele zile  poate a avut mai multă treabă la serviciu şi nu s-a mai deplasat de la birou, sau că în alte cazuri o fi stat acasă, sau în libere, înseamnă că de fapt domnul Oprea a dispus de mai mult de cinci coloane oficiale pe zi de deplasare. Poate însemna că domnul Oprea nu se deplasa de fapt decît în coloană oficială, ori de cîte ori avea de mers undeva.

Şi atunci apare firesc tentaţia de a spune că probabil domnia sa o fi avînd o slăbiciune specială pentru coloanele oficiale. Că era şi că este, probabil, dependent de coloanele oficiale. Că nu putea da randament fără ele. Şi la fel de firesc apare apoi întrebarea şi curiozitatea: domnule, dar ce o fi avînd coloana asta oficială aşa special de dă dependenţă? Ce se vede de pe bancheta din spate, din viteză? Cum s-o fi văzînd lumea prin geamul fumuriu al SUV-ului 4x4? Care este imaginarul de lume şi putere al domnului Oprea atunci cînd trece pe bulevarde, printre maşini şi pietoni încremeniţi, precum Moise prin apele despărţite ale Mării Roşii?

Am văzut zilele trecute un film în care apărea un tînăr secretar de stat britanic, aflat în plină ascensiune politică, care într-un moment de sinceritate dar şi de luciditate, s-a apucat să povestească ce era fascinant în toată activitatea sa: ocaziile, rare de altfel, în care premierul îl lua cu el în coloana lui oficială. Mersul în coloană, medita el atunci, prezenta însă în acelaşi timp şi cel mai mare risc de a te desprinde de lume, de realitate, din cauza vitezei cu care treceai pe lîngă ea, viteză de care te ataşai foarte uşor.

Aşa că nu e înţelept să luăm în derîdere faptul că mersul în coloană poate deveni idealul suprem, semnul evident al realizării, culmea reuşitei în viaţă. Aşa gîndesc unii oameni. Dar întrebarea e: cum ajung să gîndească astfel? Ce concepţie îi face să gîndească aşa?

Dacă ar avea în minte idealul omului politic scandinav, sau germanic, sigur domnul Oprea nu ar fi avut reverii cu coloana oficială. Politicianul nordic vine la birou pe bicicletă şi îşi face cumpărăturile de la supermarket, ca orice om obişnuit. Departe de domnul Oprea imaginarul de putere al politicianului nord-european; spre deosebire de alţi lideri de forţă români contemporani, nu am auzit de nicio relatare, dar de nici una, despre domnul Oprea la Carrefour, chiar şi numai pentru imagine, filmări şi fotografii.

Atunci poate că e vorba de imaginarul sud-american, cu dictatorii cruzi, tragici şi magici în acelaşi timp din romanele lui Marquez. Dar cine şi l-ar închipui pe domnul Oprea citindu-l pe Marquez?! Eu unul, nu.

Dar dacă domnul Oprea s-o fi lăsat pătruns de fascinaţia puterii vreunui lider absolut de care secolul XX european nu a dus deloc lipsă? Dacă l-au influenţat filmele cu naziştii eficienţi şi ordonaţi, care descindeau din jeepurile iuţi, treceau printre rîndurile încremenite în saluturi, rezolvau problema şi plecau val-vîrtej înapoi? Aici ar trebui probabil luată în calcul şi perioada de formare a domnului Oprea, şi nu cred că responsabilii comunişti ratau vreun prilej de a evidenţia şi reversul mult mai consistent de defecte al marilor lor duşmani. Atunci poate că domnul Oprea a fost fascinat de modelul autohton de leadership? Poate fi o explicaţie, dar despre coloana oficială a lui Ceauşescu nu pot spune că e printre cele mai fascinante lucruri pe care cineva ca domnul Oprea le-ar găsi la fostul preşedinte al RSR.

Aşa că, prin eliminare, imaginarul în care coloana oficială a domnului Oprea îşi găseşte locul pare a fi mai degrabă unul plămădit după 1989. Este vorba de un sistem în care “duşmanii mei” sînt umiliţi prin etalare de poziţii şi privilegii, în care posesia ostentativă de bunuri şi relaţii are rolul major. O posesie frustă, proaspătă, ivită după îndepărtarea establishmentului fostului regim. În jeepul sigur şi rapid din coloana cu girofar ocupantul începe să-şi vadă unicitatea şi începe să împartă lumea în buni şi răi, lui revenindu-i sarcina de lupta pentru dreptate. Mesianic şi maniheist: aşa probabil voia să-l descrie pe ocupantul coloanei oficiale personajul britanic din filmul de care am povestit.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).

Adevarul.ro

image
Ninsorile cuprind aproape toată România: masa de aer polar vine cu temperaturi de coșmar. Unde viscolește puternic
Ninsorile cuprind majoritatea zonelor, sâmbătă, iar în vest şi în sud se vor semnala ploi și lapoviţă. Pe crestele Carpaţilor este în continuare viscol, dar vântul se intensifică şi în jumătatea vestică a ţării.
image
Culmea absurdului. Șofer amendat pentru că a respectat legea. Poliția, învinsă cu propriile imagini
Un șofer din Timiș, amendat pentru că nu a respectat semnificaţia indicatorului ,,Oprire” la trecerea de nivel cu calea ferată, a obținut anularea sancțiunii în instanță demonstrând că a respectat legea „la virgulă”.
image
Medic ATI, despre „tradiția” șpăgilor din spitale: „O preocupare otrăvită, o idolatrie de Ev Mediu”
Cazul medicului oncolog din Suceava, care a fost prins în flagrant când lua mită de la pacienții bolnavi de cancer, este criticat de un medic. Doctorița Ecaterina Petrescu Botoncea este de părere că această practică ar trebui interzisă.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.