Iliberalismul răsăritean, o mutație politică

2 ianuarie 2018
Iliberalismul răsăritean, o mutație politică jpeg

Nu este pentru prima oară cînd pe scena dezbaterilor publice din România sînt menționate curentele iliberale (sau antiliberale). Astfel de curente au existat și în perioada interbelică. În aceste discuții, de acum și de atunci, termenul „liberal” nu se referă neapărat la doctrina politică și cu atît mai puțin la partidul liberal în sine; el e termenul generic care desemnează ansamblul orientărilor democratice de la un anumit moment istoric. Chiar dacă în cazul românesc partidul liberal e cel care a pus bazele instituțiilor democratice incipiente în prima jumătate a deceniului trei al secolului trecut, liberalismul e văzut aici ca opțiunea de guvernare de tip democratic, cea care s-a dovedit în timp a fi „răul cel mai mic” în materie de organizare a societății.

Pe atunci, în perioada interbelică, principalele curente iliberale erau extrema dreaptă și extrema stîngă, respectiv legionarismul și comunismul. Dar ceea ce susțineau ele abia se mai poate regăsi în ceea ce se înțelege azi prin iliberalism. De exemplu, comuniștii nu puneau preț pe suveranitate, exceptînd-o pe cea sovietică, se înțelege. Lumea pentru ei nu era împărțită pe națiuni, ci pe clase, care erau transnaționale. De aici rezulta doctrina antinațională, de „autodeterminare pînă la completa separare” a minorităților, atît de „iliberală” în epocă, și care era extrem de antipatică în România abia devenită Mare. Astăzi, suveranitatea este un cal de bătaie al celor ce trec drept iliberali. Ea se definește mai ales în raport cu apartenența la Uniunea Europeană, care ar avea tentative de erodare a suveranității statelor membre. Un alt exemplu este parlamentarismul; comuniștii (dar și legionarii) îl considerau o emblemă a guvernărilor burgheze corupte iar singura soluție pe care au găsit-o la această problemă a fost cea extremă, a desființării partidelor politice. (Viziunea le-a creat, în paranteză fie spus, o serie de dileme acolo unde comuniștii erau tolerați, cum ar fi în Marea Britanie: să participe la alegeri, și să valideze astfel parlamentarismul, sau să meargă pînă la capăt pe calea „revoluționară”, boicotînd ideea alegerilor – dilemă pe care iliberalii britanici de azi se pare că nu o mai au din moment ce Nigel Farage de exemplu vrea pensie de parlamentar din partea „burghezei” UE). Exponenții iliberalismului modern însă nu au nimic împotriva parlamentarismului, cel puțin atît timp cît au majorități confortabile în parlamente. Pentru ei, parlamentul este un instrument prin care își impun politicile, deseori în mod agresiv, dar și tribuna prin care se exprimă suveranitatea, o instituție prezentată drept opozabilă la „abuzurile” UE.

La același capitol al corupției generalizate a vechii lumi se înscrie și utopia legionară a „omului nou”, curat, cinstit și corect. „Politicianismul” și „corupția” erau înfierate din plin de iliberalii interbelici, care profitau simultan și de criza economică. Discursul anticorupție nu era un monopol iliberal, e drept, dar caracteriza iliberalismul pe deplin. Astăzi însă, iliberalii nu au nici pe departe același patos anticorupție; dimpotrivă, judecînd după modificările legislative pe care le propun în România și Polonia, ei par să dorească mai degrabă atenuarea campaniei, tocmai în numele unor valori tradiționale, cum ar fi „dreptul la un proces echitabil”, sau postulatul că „nimeni nu e mai presus de lege”, inclusiv judecătorii, adaugă ei. Ar mai fi și antisemitismul, o marcă a extremei drepte interbelice, necaracteristică iliberalilor de după Război, în parte și datorită apariției supapei reprezentate de statul Israel. La fel, iliberalii de azi prezintă și o evidentă sfiiciune în a recurge la cultul personalității conducătorului, puternic compromis în timpul comunismului dar intens folosit în vremea legionarilor.

Pe unele teme majore așadar, genealogia iliberalismului prezintă fracturi. Sînt, e drept, și elemente de continuitate. Dacă iliberalii de ieri ar fi avut ocazia să facă o problemă din chestiunea emigranților sirieni probabil că ar fi procedat precum iliberalii de azi. Demonizarea străinului în paralel cu fetișizarea tradiției țărănești și religioase i-au caracterizat pe legionari și îi inspiră pe iliberalii de azi. Dar trăgînd linia, deosebirile sînt mai accentuate decît asemănările. Iar printre cele mai frapante deosebiri este că iliberalii de ieri erau marginali, pe cînd cei de azi sînt la putere, și în România, și în Polonia și în Ungaria, probabil și în Cehia. De unde mutația? Explicația rezidă în chiar înșiruirea țărilor care experimentează fenomenul. Toate sînt țări foste comuniste, adică țări în care marginalii iliberali de altădată au ajuns la putere și s-au menținut acolo timp de cîteva decenii. Contradicția „marginalilor la putere” a distrus polaritățile politice naturale, iar efectele se văd și acum, în anomalia iliberală de azi. În țările europene occidentale, iliberalii au rămas marginali după experimentul fascist, care a fost depășit. În estul Europei, valorile politice sînt încă volatile iar marginea și centrul politic încă sînt confundate.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Clădirea Parlamentului României, construită sub numele de Casa Poporului la inițiativa ultimului președinte comunist al țării, Nicolae Ceaușescu. Sursa: senat.ro.

chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
În Primul Război Mondial, Mihalache se înscrie voluntar ca ofiţer în rezervă și se remarcă prin curaj și prin vitejie peste tot, dar mai cu seamă la Mărășești. Regele Ferdinand însuși îi prinde în piept ordinul „Mihai Viteazul“ pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele „dacă...” și „poate că...”. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, că „dacă...” (sunteţi liberi să completaţi Dumneavoastră aici), soarta României ar fi fost alta, mai bună sau mai rea. Cert este că ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 și deciziile conducătorilor români luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar și pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenită simbol al Revoluției de la 1848 din Țara Românească
„România revoluționară”, creația pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale românilor, simbol al Revoluției de la 1848. Românca surprinsă în tabloul care a făcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaică pe nume Mary Grant.