Hitler, Stalin sau Mao?

9 februarie 2018
Hitler, Stalin sau Mao? png

În cartea sa Tărîmul morţii. Europa între Hitler şi Stalin (Humanitas, 2012), istoricul american Timothy Snyder face murdara, dar necesara socoteală a crimelor făcute de Stalin şi Hitler. Şi, în contradicţie cu ce se credea în mod curent, măcelarul-şef al Europei secolului XX a ieşit Hitler, cu 11-12 milioane de non-combatanţi omorîţi, faţă de cei 6 pînă la 9 milioane ai lui Stalin. Pînă atunci, opinia comună – bazată mai mult pe presupuneri cu o aparentă logică, cum ar fi că regimul stalinist a durat mai mult decît cel nazist – era că Stalin ucisese milioane şi milioane în Gulag, manifestînd o paletă largă de motivaţii ale sentinţelor: ideologice, etnice, politice, în vreme ce crimele lui Hitler au fost aproape exclusiv rasiale, executate pe o durată concentrată şi îndreptate mai ales împotriva evreilor. Între timp însă, argumentează Snyder, arhivele din estul Europei s-au deschis şi istoricii au putut vedea mai clar dincolo de Cortina de fier şi ce au făcut sovieticii, dar şi ce au făcut naziştii cînd au intrat în URSS. Grosul crimelor a rămas acelaşi, de o parte şi de alta: Holocaustul şi foametea indusă din Ucraina şi Kazahstan. Însă numărul total al celor ce au murit în Gulag s-a dovedit a fi de 2-3 milioane („cu excepţia anilor de război, o largă majoritate de oameni intraţi în Gulag îl părăseau în viaţă”, scrie Snyder), similar cu cel al morţilor din rîndul prizonierilor de război sovietici, lăsaţi deliberat să moară de foame de către nazişti. La aceştia, se adaugă milionul de civili sovietici morţi la blocada Leningradului şi alte 700.000 de execuţii ca „represalii”, făcute de nazişti mai ales în rîndul bieloruşilor şi polonezilor.

Dar în cursa morbidă a criminalilor secolului XX mai este un personaj în general ignorat, pe considerente probabil de proximitate: Mao Zedong. Într-o apariţie recentă din The New York Review of Books, jurnalistul Ian Johnson îi face dreptate în nedorita dispută. Mao a fost unul dintre emulii necondiţionaţi ai lui Stalin, de unde şi marea lui dezamăgire atunci cînd Hruşciov i-a clătinat piedestalul. La dezamăgire s-a adăugat, scrie Johnson, şi ambiţia de a face din China cea mai puternică ţară comunistă, ceea ce s-a materializat în infamul „Mare Salt Înainte”. Moştenirea lăsată atunci e aşa de controversată, încît după moartea lui comuniştii chinezi au admis că infailibilul Mao a făcut şi greşeli, „în 30 la sută din deciziile luate”, însă în restul de 70 la sută a fost corect. Johnson spune că o dărîmare completă a lui Mao nu era şi nu e posibilă; sovieticilor, cu Stalin scos din mausoleu, tot le rămînea Lenin, pe cînd chinezilor nu le rămînea nimeni.

„Marele Salt Înainte” (1958-1962) a fost versiunea chineză a cooperativizării şi industrializării forţate din URSS şi estul comunist al Europei. Reţeta era asemănătoare: pămîntul, animalele şi uneltele erau puse la comun, partidul impunea norme, recolta revenea statului. Contribuţia proprie a chinezilor a constat în faptul că în traiul la comun a intrat şi hrana, ţăranii luînd masa la cantinele de stat. Pentru mărirea productivităţii, soluţia a fost simplă, răsadurile au fost mai dese, plantele mai înghesuite. Dezastrul a venit cînd recolta s-a dovedit mult mai mică decît planul, care oricum era umflat. Ca şi în Ucraina sovietică, spre compensare au fost luate pînă  şi seminţele pentru anul următor. Iar pentru că şi pe partea cealaltă, a industrializării, producţia stagna, ţăranii au fost obligaţi să predea la topit sapele şi furcile, pentru realizarea normei de oţel. Rezultatul a fost că în scurt timp oamenii nu au mai avut nici ce însămînţa, nici cu ce însămînţa, şi în final nici cu ce se hrăni. A izbucnit foametea. Şi tot ca şi în Ucraina, oraşele s-au închis pentru ca țărănimea flămîndă să nu intre în ele. Tentativele se pedepseau cu bătăi crunte, care au îngroşat numărul celor morţi de foame. Estimările celor mai mulţi istorici independenți se plasează în medie la 35 de milioane de victime, aproximativ dublu în comparaţie cu cel al stalinismului şi al Germaniei naziste la un loc. Pe de altă parte, scrie Johnson, a fost cea mai mare foamete din istorie, şi încă una creată de om ci nu de catastrofe naturale sau de efectele războiului sau epidemiilor.

Cine se uită pe datele demografice oficiale din acea perioadă remarcă o scădere a populaţiei dar şi a ratei naşterilor, ceea ce constituie un semn al foametei. Sînt greşeli statistice ale celor ce au prelucrat atunci datele, spun apologeţii lui Mao, printre care şi Sun Jingxian, matematician la Universitatea Shandong. Citat de Johnson, acesta susţine că de fapt foametea din timpul „Marelui Salt Înainte” a dus la moartea a 3,66 de milioane de oameni (oricum, aparent mai mult decît în Holodomor, cînd Snyder estimează că au murit 3,3 milioane de ucraineni). Alţii au invocat seceta şi inundaţiile ca şi cauze ale crizei de alimente, dar la proporţiile Chinei e greu să vorbeşti de secete şi inundaţii naţionale. Ian Johnson îi menţionează şi pe cercetătorii care au alte perspective, considerate mai realiste în pofida faptului că arhivele chinezeşti nu sînt deschise: Judith Banister, care în 1987, folosind datele demografice statistice a propus o estimare de 30 de milioane, linie pe care a mers şi Jasper Becker, un jurnalist care a scris în 1996 o carte remarcabilă despre foametea din China, Hungry Ghosts (în traducere aproximativă Năluci înfometate), alt jurnalist, Yang Jisheng, care în lucrarea Tombstone: The Great Chinese Famine, 1958–1962, Straus and Giroux, (2012, 629 pp.) a estimat la 35 de milioane numărul morţilor şi pe Frank Dikötter de la Universitatea din Hong Kong (Mao's Great Famine: The History of China's Most Devastating Catastrophe, 1958–1962, Walker, 2011, pp. 420), cu 45 de milioane. Mai sînt şi alţi populizatori ai subiectului care fac un salt şi mai înainte, probabil dincolo de ceea ce e rezonabil de luat în seamă, pînă la 77 de milioane (Rudolph Rummel) sau 70 de milioane (Jung Chang).

Şi Snyder, şi Johnson nu omit să menţioneze că sînt conştienţi de cît de cinică poate părea o dispută teoretică despre cine a omorît mai mult şi cu cît. Lucrul cu astfel de numere te poate transforma într-un ciudat de laborator care pare să îşi fi pierdut simţul realităţii. De altfel, cînd a scris Tărîmul morţii..., Snyder a mărturisit că mergea la psiholog. „Discuţia despre numere ne poate toci simţul pentru oribilul fiecărei crime şi pentru irepresibila tragedie a fiecărei morţi. La fel cum cel ce a pierdut pe cineva drag cunoaşte că diferenţa dintre zero şi unu reprezintă o infinitate”, a scris el într-un articol tot din The New York Review of Books. Întîmplător, se ştie că la Treblinka au fost omorîţi fie 780.862 de oameni, fie 780.863 de oameni. Exact diferenţa infinită a lui Snyder. 

Ionuţ Iamandi este jurnalist Radio România Actualităţi.

Foto: Mao Zedong în vizită în împrejurimile oraşului Guangzhou, în primul an al „Marelui Salt Înainte”. Pictură de Chen Yanning, 1972/ Sigg Collection

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

shutterstock 2444444423 jpg
Oamenii de știință au descoperit un nou vinovat pentru încălzirea accelerată a Planetei
Anul trecut a fost cel mai fierbinte din istorie, oceanele au clocotit, ghețarii s-au topit în ritmuri alarmante, iar oamenii de știință nu au reușit să identifice cauza, relatează CNN.
Legionari FOTO Facebook
Legea antifascistă, bună doar pe hârtie. Expert: „Procurorii fug de astfel de dosare”. Care ar fi soluția
Extremismul câștigă tot mai mult teren în Europa, iar România ar putea avea un președinte cu simpatii legionare, cu toate că, din 2002, promovarea fascismului este interzisă prin lege.
Mudava Maitreya și Bivolaru, guru din România Foto Wikipedia, MISA jpg
Isprăvile celor mai controversați guru din România anilor '90. Românii-fenomen cu mii de adepți fanatici
Anii ‘90 au marcat în România o adevărată revoluție „spirituală”, iar câțiva români cu un trecut controversat au devenit, în scurt timp, noii maeștri spirituali („guru”) ai românilor. Constantin Mudava, Gregorian Bivolaru și Francisc Maitreya au reușit să captiveze mulțimile.
Religia manipulată politic jpg
Religia, între reconciliere și dezbinare: cum putem distinge credința de propagandă
Un fundament al iubirii și compasiunii, care ne îndeamnă să fim mai buni, mai empatici și mai deschiși față de ceilalți, dogma creștină este la rându-i folosită în mod abuziv pentru diverse scopuri politice sau sociale.
hacker profimedia jpg
„Calul Troian” de mâine: la ce riscuri cibernetice vă expuneți când convertiți un PDF în Word
Utilizatorii individuali și corporativi care se ocupă cu conversia fișierelor în mod regulat le folosesc adesea în grabă și pot trece cu vederea unele riscuri asociate cu aceste instrumente „gratuite”
vot alegeri romania foto shutterstock
România la răscruce: adevărul, propaganda și viitorul democrației
Alegerile nu sunt doar despre a decide cine ne va conduce, ci sunt şi un punct de cotitură – putem merge pe calea dezbinării sau pe cea a unității –, iar viitorul nostru depinde de cum folosim această șansă.
bursa foto pixabay
„Lebăda neagră” a platformelor social media a atins profituri peste așteptări
A existat un anumit scepticism cu privire la oferta publică inițială a Reddit de la începutul acestui an, pentru că o parte dintre investitori nu erau convinși că o companie de social media cu o vechime de 19 ani, neprofitabilă, ar putea ieși în evidență.
duckadam profimedia 0942060455 jpeg
IN MEMORIAM Duckadam, portarul cel voinic și mănușile de aur
Patru penalty-uri consecutive apărate într-o finală și Duckadam ne învăța că nimic nu este imposibil. Peste ani, într-o zi de 2 decembrie, portarul înalt, îmbrăcat în verde, cu mustață stufoasă și plete de Beatles ne mai dădea încă o lecție: eroii nu mor niciodată, însă oamenii sunt trecători.
john lennon foto profimedia
8 decembrie: 44 de ani de la asasinarea lui John Lennon. „A fost pentru gloria mea“, mărturisea criminalul
Pe 8 octombrie, în 1832, apărea primul periodic românesc oficial, în 1860 se năștea generalul Ion Dragalina, iar în 1920 avea loc un atentat cu bombă din Senatul României. În 1943 venea pe lume Jim Morrison, în 1957, Ștefan Hrușcă, iar în 1980 era ucis John Lennon.