Guvernarea inutilă

25 martie 2018
Guvernarea inutilă jpeg

Nu am mai trăit niciodată o asemenea senzație de bătut pasul pe loc. Amplă, liniștită, ritmică, imperturbabilă și implacabilă, senzația urcă și coboară egal, ca respirația unui animal fabulos, preistoric, mare cît Palatul Victoria. Și într-adevăr, de acolo vine; de la guvernarea de după alegerile din decembrie 2016, care reușește încontinuu să consume energii fără să producă de fapt nimic.

De exemplu, toată încolăceala cu mărirea salariilor și armonizarea buzunarelor românilor cu mult raportata creștere economică. Ce e ea dacă nu un imens ocol de pe urma căruia maxima satisfacție este de a ne fi întors acolo de unde am plecat? A început hăt, înainte de alegeri, cu profesorii PSD ieșind la tabla TV ca să arate țării cu cît exact o vom duce mai bine dacă vor cîștiga ei. Lumea intra în reverii începînd de pe la prînz, pe la siesta pensionarilor, și o ținea așa pînă noaptea tîrziu – pentru că „nu plecați din fața televizoarelor, peste cîteva momente vă vom spune cu cît se vor majora pensiile”.

Apoi, în tot anul 2017 am asistat la amînarea apocalipsei salariilor. Da, da, am spus bine, a apocalipsei, în sensul că trebuia să apară Mesia salariilor, care însă, în buna tradiție a sectelor mesianice, nu s-a mai arătat deloc. Sau s-a arătat, dar selectiv, doar pentru șefi (citește „bugetari de lux” precum parlamentari sau miniștri) și pentru un segment de credincioși fundamentaliști ai partidului din mărunta administrație locală, mai predispuși din fire să creadă în minuni. În rest, bugetarii cu brutul mărit sînt în stare să uite tot și să accepte realitatea, numai să renunțe PSD-ul să le mai mărească salariile în ritmul acesta falimentar.

A urmat „revoluția fiscală”, ale cărei virtuți încă urmează a fi descoperite. Deocamdată, ea e la a patra auto-revizuire prin ordonanțe de urgență și face mai degrabă figură de prestidigitator novice pentru mărirea salariilor. Porumbelul s-a încăpățînat însă să nu iasă din joben și, oricît a sucit guvernul contribuțiile sociale, ca la alba-neagra, la sfîrșit a obținut fix același rezultat, bine garnisit însă cu o mare buimăceală a contribuabililor. Între timp, între „dublarea salariilor” și „revoluția fiscală”, doi indicatori au început să o ia razna, desigur, nu din vina guvernului, ci pentru că i-au lăsat nervii: inflația și Robor-ul.

Dar cu vînzoleala cu legile justiției? S-a și găsit unde PSD-ul să fie reformist: tocmai la justiție. Și întocmai ca la salarii, au tot modificat brutul, dar mereu dădea același net. Pentru că – și asta PSD-ul trebuia să o știe din legile frecării – la cîtă forță aplici, tot atîta reacție suporți. PSD putea învăța lecția încă din februarie 2017, cînd s-a umplut Piața Victoriei de protestatari de s-a văzut de la Bruxelles. Dar nu, PSD-ul a insistat și a tot insistat, pierzînd încă un an în jurul cozii. Numai că nu era numai coada lui. Tot atîta energie s-a pierdut și de partea cealaltă, a celor ce au ținut în loc avîntul deplasat al guvernanților-deveniți-justițiari. Rezultatul: încă un domeniu fericit dacă scăpa, precum salariile, de privilegiul de a fi reformat de PSD.

Îmi amintesc că alte guverne chiar au avut probleme, nu le-au inventat ca să aibă apoi ce combate. Roman, Stolojan și Văcăroiu s-au luptat cu o inflație astăzi social incomprehensibilă. Ciorbea și Radu Vasile se străduiau direct să evite incapacitatea de plată. Dar chiar și în asemenea condiții, încercau să propună modele de dezvoltare, să facă planuri pe termen mediu. Au privatizat, au adoptat legi pe baza cărora funcționează azi societatea. De pildă, cea privind sistemul de pensii, alt domeniu în care guvernarea inutilă a PSD-ului de azi cochetează să își exercite, prin demolare, talentul reformist. Guvernarea de după alegerile din 2016 nu a propus nici o viziune, nici o strategie ci doar trei prim-miniștri care tot de atunci bat pasul pe loc. PSD e astăzi precum personajul fascinat de felul în care funcționează ceasul, drept pentru care îl desface fără să mai știe să îl pună la loc. Și apoi se miră, suduie, transpiră și învinovățește în stînga și-n dreapta că nu mai merge ca înainte.

De ce am ajuns aici? Explicațiile punctuale nu lipsesc și nu le mai reiau. Dar mai e o cauză. Entuziasmul reconstrucției a secat. El i-a caracterizat pe mulți dintre cei ce au luat decizii imediat după 1989, tineri sau bătrîni, școliți sau doar bine intenționați. Liderii de azi, însă, care și-au pierdut entuziasmul tinereții – dacă l-au avut – în umbra celor de ieri, sînt acum la vîrsta la care nu mai fac decît cel mult planuri de conservare, nu de dezvoltare. Și poate că, pe lîngă vîrstă, nu au nici pregătirea de a face un plan. Sînt deja valul doi, obosit și plat, al generației politice postdecembriste. Nu ei sînt cei ce vor aduce emanciparea; dar ideal ar fi să nu strice prea mult pînă li se va lua locul.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Palatul Victoria – facebook.com/guv.ro.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Premieră pentru cercetători: un urangutan, observat folosind plante medicinale pe o rană deschisă
Nivelurile ridicate de inteligență ale urangutanilor au fost recunoscute de multă vreme, parțial datorită abilităților lor practice, cum ar fi folosirea instrumentelor pentru a sparge nuci și a căuta insecte.
image
Ilinca Tomoroveanu, amintiri din turnee: „Aveam impresia că, dacă aș fi trăit cu 100 de ani în urmă, ne-ar fi dus cu trăsura până la hotel“ VIDEO
Ilinca Tomoroveanu, o prezență distinsă a scenei românești, a murit în urmă cu cinci ani, la 2 mai 2019, dar moștenirea sa este neprețuită.
image
Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin FOTO
Un grup de polonezi, îmbarcaţi în 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu în munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegându-se şi cu amenzi de 50.000 lei

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.