Garry Kasparov al go-ului, învins de computer

15 martie 2016
Garry Kasparov al go ului, învins de computer jpeg

Pămîntul s-a cutremurat a doua oară. După şah, şi go-ul, străvechiul joc chinezesc, are de sîmbătă un campion de silicon. DeepMind l-a bătut cu 4-1 pe marele maestru Lee Se-dol, 9 dan, așa cum în 1997 DeepBlue reușea să se impună în fața lui Garry Kasparov. Jocurile de logică şi strategie sînt acum clar şi ireversibil dominate de computere.

De pe vremea - şi aceea livrescă - a romanului “Meijin” al lui Yasunari Kawabata, niciun meci de go nu a stîrnit aşa un interes. S-au strîns săptămîna trecută la Seul jucători şi fani ai go-ului, dar şi celebrităţi din alte domenii, cum ar fi Eric Schmidt, şeful de la Google-Alphabet. S-au făcut pariuri şi s-au scris cronici în ziare din întreaga lume. S-a pus în joc cel mai mare premiu din istoria go-ului: un milion de dolari.

Sud-coreeanul Lee Se-dol, 33 de ani, e în culmea gloriei şi e din carne şi oase. A cîştigat toate titlurile posibile în go şi toate turneele semnificative. În romanul lui Kawabata, el ar fi venerabilul maestru în defensivă care, în faţa impetuozităţii şi nonconformismului tinereţii oponentului său, apără onoarea stilului de joc tradiţional. În realitate, el a avut un rol şi mai incitant pentru un eventual nou roman: să apere onoarea umanităţii.

Adversarul său, AlphaGo, are doi ani şi e din biţi şi cabluri. L-a cumpărat Google acum un an, prin subsidiara DeepMind. Părinţii săi umani l-au antrenat temeinic: i-au adus carne de om, în secret, în care a tras fără milă. Şi anume pe campionul european la go pe care computerul, într-un meci de care nimeni n-a ştiut pînă de curînd, l-a bătut cu 5-0. Totul după un plan de marketing bine gîndit, dar şi după un plan de luptă nemaîntîlnit: pentru ca AlphaGo să înveţe din partidele jucate. Şi aici e noutatea care face din meciul de la Seul unul dintre momentele de cotitură din istoria inteligenţei artificiale.

Da, e adevărat, go-ul este prea greu, prea complicat, prea intuitiv, prea uman pentru a fi jucat de computere. Cu o menţiune: de computerele din generaţia DeepBlue. Aşa se face că pînă acum, niciun computer nu s-a putut impune în faţa unui profesionist de go, în vreme ce în şah pînă și programele care pot fi descărcate pe telefonul mobil îl pot bate clar pe campionul mondial. În go, sînt multe variante de calculat (“mai multe decît numărul atomilor din univers”) spre deosebire de şah, unde computerul poate calcula tot, fiind vorba de un număr de variante de ordinul milioanelor. Şi de aceea creatorii lui AlphaGo au schimbat strategia: nu au mai încercat să facă jocul mai calculabil, ci computerul mai uman. AlphaGo se bazează pe tehnici de programare “umanizate”, de ultimă generaţie, numite “reţele neurale”. Este vorba de modele inspirate de sistemul nervos biologic, în care mesajele circulă în mai multe direcţii, şi prin care, explică specialiştii, este posibilă şi învăţarea din experienţă. Noua tehnologie e pe cale să schimbe tot peisajul în domeniul inteligenţei artificiale pentru că, de exemplu, le poate face pe computere să citească expresiile feţei sau scrisul de mînă, să distingă cuvintele dintr-o discuţie sau să conducă maşinile pe drumurile aglomerate.

Ce va urma? Programatorii spun că se gîndesc deja la următoarea victimă. Vor să cucerească, prin computerele lor, şi titlul de campioni la poker. Evident, în acest caz problema lor nu e să poată determina ce cărţi au ieşit din joc sau ce probabilităţi au de calculat, ci să ajute computerul să te citească dacă mergi la cacialma. De partea cealaltă, odată anunțul lansat, oamenii ar face bine să se pregătească și ei să ajungă să poată citi poker face-ul unui computer!

Iar în ce-i priveşte pe jucătorii de go, aceştia probabil că vor proceda ca şi şahiştii: în domeniul competiţional, vor expedia computerele în lumea lor. Sînt turnee de şah organizate exclusiv pentru computere şi care nu contează decît pentru orgoliul programatorilor. Iar în domeniul practic, şahiştii au subordonat computerele, cu care se pregătesc şi testează variante şi idei de joc. Şahul nu şi-a pierdut din atractivitate din cauza computerelor şi nu a murit din cauza remizelor aduse de jocul din ce în ce mai perfect. Computerul a fost trecut disciplinar şi definitiv pe post de antrenor, sau, în cazurile șahiștilor profesioniști, pe unul dintre posturile de antrenor, alături de psiholog sau preparatorul fizic.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.