Galeria strigă România!

20 iunie 2016
Galeria strigă România! png

Lyon, 19 iunie 2016, finala campionatul european de fotbal. România - Albania 0 - 1. Cînd i se întîmplă așa ceva fotbalului autohton este greu să scrii despre șahul internațional. Dar o legătură între șah și fotbal tot există. Fotbalul e sportul rege, și în România, ca și în alte țări, cînd fotbalul răcește, șahul strănută. Adică atunci cînd fotbalului nu-i merge bine în țară, nici alte sporturi nu au cum să o ducă prea strălucit.

Știu că se spune, ironic, că la politică și fotbal se pricepe toată lumea. Dar nu mă voi referi direct la fotbal, ci la comentariile de presă ale meciurilor României, mai ales comentariile în direct de la TV. Înainte de dezastru, ele sînt pline de festivism și fals entuziasm. Selecționata de fotbal parcă e partidul unic de pe vremuri căruia crainicul îi ridică osanale. Mass media e plină de sloganuri și de expresii de familie - peste tot auzeai numai de “băieții noștri” și de “Tata Puiu”. La Euro 2016, la atmosfera atît de surescitată patriotic s-au adăugat în premieră și reclamele: toate multinaționalele au ținut cu România.

După dezastru însă, a urmat execuția. “Tata Puiu” - adică antrenorul Anghel Iordănescu - a fost pus la zid. Fotbaliștii și-au făcut autocritica. Au curs tot felul de considerații privind specificul național, legătura dintre fotbal și corupție, imaginea națiunii concentrată în prestația fotbaliștilor. În tot bocetul indistinct iscat, o expresie era clară: “o rușine națională”, păţită, horribile dictu, în faţa Albaniei, ciuca bătăilor de pînă mai ieri.

Între cele două extreme, nimic. Strigi pînă răguşeşti fie “Hai România!”, fie “Huo România!”. Dar nu se putea şi altfel? De vorbit despre meci sau fotbal, nu se putea? Aș fi vrut ca o parte din asprimea de acum a tonului comentatorilor să fi fost folosită înainte de meciul cu Albania, eventual încă de la înfrîngerea cu Franța și egalul cu Elveția. Aș fi vrut să știu dinaintea meciului cu Albania care sînt pericolele mari care pîndesc naționala, clar, cinstit, nu protejînd în mod făţarnic sensibilitățile fotbaliștilor sau părul alb al “generalului”. Aș fi vrut ceva mai multă îndrăzneală în sancţionarea în direct a unor deficienţe în joc, nu doar nişte aluzii sfioase. Aş fi vrut mai puțină familiaritate afişată cu jucătorii și mai multă obiectivitate față de subiect, o descriere pe puncte, clară, contextualizată, a situației de fapt. În fond, oricît de națională ar fi naționala de fotbal, ca și comentator nu îți exhibi sentimentele patriotice, ci îți faci meseria. Pe undeva, impresia mea este că și comentatorii de fotbal nu își fac datoria față de propriul public, ci dovedesc uneori complicitate cu cei despre care relatează. Ba chiar unii se bat pe burtă cu subiecții lor, în văzul lumii, și consideră faptul și ca pe o calitate profesională. Parcă am mai văzut scenariul acesta undeva: da, la presa de actualitate politică, care e deseori asociată cu interesele politicienilor, nu cu cele ale publicului. Pe scurt, am simțit nevoia de mai multă informație și mai puțină exclamație.

În plus, comentatorii de fotbal au și o mare oportunitate de a influența publicul. Cu ea vine și o mare responsabilitate. La un asemenea eveniment, audiențele sînt imense. Prin felul în care pun problema, comentatorii de fotbal ajung să aibă un impact comparabil cu cel al formatorilor de opinie. Și nu ar fi de mirare ca o parte din profilul mentalității românești să fie modelat și prin comentariile TV de la întîlnirile sportive majore. Pînă să căutăm în Miorița rădăcinile defetismului românesc, mai bine cercetăm mai atent cîți comentatori încep să numere minutele pînă la finalul partidei atunci cînd naționala e la egalitate sau conduce cu un gol.

În rest, mă abţin pe cît pot să vorbesc de fotbal, dar cu toate acestea un singur lucru aş remarca: mai multă lume a vorbit de legătura dintre fotbalul naţionalei şi cel de club. Am văzut recent un documentar despre fotbalul românesc făcut de Adevărul şi difuzat pe TVR. Ideea  era acolo că cluburile de fotbal româneşti au o mare problemă: dispar. Şi asta o ştiu şi de la şah (vezi numărul recent “Şah şi table” al Dilemei Vechi). Şi nu mor doar cluburile mari, ci şi micile asociaţii sportive aciuate pînă în ‘89 pe lîngă o mică întreprindere sau un IAS care îşi permiteau să întreţină o echipă de fotbal, de şah sau te miri ce alt sport. Sportul de mase în general s-a prăbuşit, fapt vizibil în performanţele unor discipline cîndva populare, cum sînt fotbalul şi şahul.

Şi tot legat de cluburi, l-am auzit pe antrenorul Iordănescu spunînd că marea majoritate a jucătorilor albanezi joacă la cluburile unde s-au transferat, sînt folosiţi, rodaţi, pe cînd mulţi dintre “băieţii noştri” au probleme la cluburile unde activează. Nu ştiu ce a dorit să spună “generalul”, probabil că sînt ţinuţi pe banca de rezerve, sau poate chiar şi că joacă într-un campionat modest, cum ar fi cel românesc. Dar mă întreb atunci de ce fotbaliştii români nu au folosit oportunitatea unui campionat european pentru a ieşi din zona gri? De ce nu au arătat că ei au de fapt alt potenţial? Iar aici sînt două răspunsuri, ambele triste: sau s-au deprofesionalizat, sau sînt demotivaţi. Adică fie n-au putut, fie n-au vrut. În ambele variante, fotbalului românesc i se aştern în faţă zile negre, lungi şi grele.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 12 (vezi Poza 2), va fi publicată săptămîna viitoare, în cadrul rubricii online “În alb și negru”.

Soluția diagramei 11 de săptămîna trecută: 1… Nd3! şi dacă 2. T6(2)xd3, urmează 2… Te1+ 3. Df1 Txf1 mat. Dacă 2. Nxd3, negrul cîştigă calitatea cu 2… Dxd6. Tot cu 2… Dxd6 se tratează şi încercarea albului de a se deschide la rege, de exemplu prin 2. h3.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cum arată Rotunda, locul unde a fost bătaie pe „casele de 250 de euro". Prețul cu care se vând acum imobilele FOTO
Zeci de proprietari ai caselor din satul Rotunda, comuna băcăuană Gura Văii, își reabilitează și modernizează imobilele. Mai mult de jumătate din cele 205 case construite de autorități în 2005, după inundații devastatoare, și abandonate ulterior au fost cumpărate la licitație acum doi ani
image
Unde trăiesc cel mai puțin „dotaţi“ bărbaţi din lume. Locul ocupat de români în topul mondial
Cercetătorii au întocmit o hartă interactivă a statelor unde trăiesc cei mai slab dotați bărbați.
image
Tipul de brânză pe care este bine să-l mănânci înainte de culcare: adormi în timp record
Mâncatul câtorva felii de brânză înainte de culcare vă poate ajuta să adormiți rapid.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.