Fumatul, cititul pe hîrtie şi maşina fără şofer

13 mai 2016
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

Am auzit deunăzi, la un post de radio, un critic literar deplîngînd soarta revistelor culturale, care, prevestea el, în curînd nu vor mai putea fi citite pe hîrtie. Altcineva se străduia să-mi explice că ar trebui pornită o campanie pentru „reîntoarcerea la lectură”. Adică la lectura cărţii tipărite.

Tonul amîndurora era de blîndă apocalipsă aşteptată cu resemnare mioritică. Şi mi se pare că mulţi oameni gîndesc astfel. De ani întregi, de cînd internetul şi cărţile electronice se tot extind, „cititul pe hîrtie” a devenit o temă de discuţii, ba chiar o cauză nobilă. Aud adesea în jur tot felul de tristeţi că „din păcate, nu se mai citeşte, tinerii de azi stau pe net”. De fiecare dată cînd mă intersectez cu o astfel de tristeţe, încerc să explic că, în România, n-avem habar ce şi cît se citeşte, avem doar cîteva sondaje destul de superficiale, nu s-a făcut nici un studiu serios despre lectură, deci nu ştim exact, avem doar niscaiva cifre sumare. Degeaba fac eu pe deşteptu’ şi descriu situaţia.

De fiecare dată, mi se răspunde cu „las’ că m-am lămurit eu, n-am nevoie de studii” şi urmează exemple cu copiii din bloc ori „din clasa lu’ fi-miu”. Şi concluzia: nu se mai citeşte, domne, Internetu’ ăsta i-a prostit pe toţi. Tema aceasta (cititul pe hîrtie versus Internet) e traficată intens prin mediile culturale, de obicei de către cei pentru care noile tehnologii sînt încă un mare mister. Sau – că e mai mişto aşa – le resping „din principiu”: „E o prostie, dragă, Internetu’ ăsta, nici nu mă interesează, nici nu vreau să ştiu”. Dar se pronunţă, au păreri despre Internet şi tehnologie. Cunosc oameni – intelectuali rafinaţi, altminteri – care abia dacă ştiu să dea un mail şi cu greu nimeresc vreun filmuleţ pe YouTube, dar care nu ezită să scrie articole despre felul cum „calculatorul distruge cultura” şi tineretu’ se prosteşte în faţa monitorului în loc să pună mîna pe-o carte. De fapt, e o temă falsă, care nu poate duce la nici o concluzie. N-are nici un sens să pui problema în termenii „e mai bine să citeşti pe hîrtie decît pe monitor/laptop/kindle?”. Hîrtia sau dispozitivul electronic sînt doar nişte suporturi care ne îngăduie să citim un text. E firesc ca unii să aibă nostalgia cititului pe hîrtie (cu „mirosul de cerneală, foşnetul paginilor” ş.cl.); e la fel de firesc ca alţii să prefere cititul pe ecran, mai practic şi mai iute. Important e să citeşti, indiferent pe ce suport. Aşa încît, de cîte ori aud discuţii şi opinii despre „superioritatea” cititului pe hîrtie (sau invers) mă gîndesc că oamenii îşi pierd vremea cu chestiuni secundare.

Nu, cititul pe hîrtie nu va muri (cel puţin pe termen scurt şi mediu), vor rămîne totdeauna destui oameni care să opteze pentru publicaţii tipărite. E ca fumatul: e interzis cam peste tot, dar tot mai sînt unii care fumează. Sau ca maşina fără şofer: va fi foarte utilă, dar nu-i va răpi nimănui plăcerea de a conduce. Cîţi vor fi cei care vor păstra obiceiul de a citi pe hîrtie – asta e altă discuţie. Dar vor fi. Adevărata problemă mi se pare alta, iar „dezbaterile” de la noi, inclusiv între intelectuali fini şi plini de bune intenţii, o ignoră.

Problema e în ce măsură tinerii sînt formaţi şi educaţi să citească literatură, eseistică, istorie sau altceva. Despre asta nu se discută deloc. Şi nu s-a făcut nici un studiu care să răspundă la întrebarea esenţială: „Oare şcoala/liceul formează cititori?” La cum arată manualele, cerinţele, obiectivele şi subiectele la bac, mă tem că mai degrabă nu. Senzaţia mea este că felul (cam prea tehnic şi greoi) în care se studiază literatura în şcoală mai degrabă omoară plăcerea de a citi şi este principala cauză a faptului că, după terminarea şcolii, cei mai mulţi nu mai pun deloc mîna pe o carte. Dar despre asta n-am auzit să se discute prea mult. Nu ştiu de ce. Dar cred că ar merita.

Ca să reziste (în varianta tipărită sau electronică, nu contează), revistele culturale şi cărţile au nevoie de cititori. Pe ei cine-i formează? Mă tem că şcoala nu prea. Iar dacă cei mai mulţi pierd această formare iniţială, degeaba mai faci apoi campanii fine în favoarea „cititului pe hîrtie”. Va fi prea tîrziu. Dacă măcar am începe cu începutul şi am afla, totuşi, mai precis cine, ce şi cît citeşte în România, tot ar fi bine. Măcar am şti, vorba moromeţiană, „pe ce ne bazăm”. Deocamdată nu ştim, dar avem păreri şi principii.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

Fotografie de Marius Georgescu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.