Fuga de anticipate

1 ianuarie 2017
Fuga de anticipate jpeg

Poate că povestea de săptămâna trecută, cu Dacian Cioloş invitat să tranşeze enigma intrării sale în politică, este pentru unii nouă, dar de fapt şi aici istoria nu face decât să se repete. Deşi nu foarte lungă, experienţa politică a anilor de după 1990 furnizează deja patru exemple de premieri “independenţi” sau “tehnocraţi”, chemaţi să încheie un ciclu electoral în locul politicienilor de profesie, uzaţi şi obosiţi. Toţi cei patru au fost curtaţi într-un fel sau altul să intre în politică. Unii au făcut-o, alţii nu, sau nu pe loc. Astfel, după alegerile din mai 1990 au rezultat cabinetele Roman, dar spre final, între octombrie 1991 şi noiembrie 1992 şi guvernul “tehnocratului” Theodor Stolojan. După alegerile din noiembrie 1996 au rezultat guvernele Victor Ciorbea şi Radu Vasile, dar între decembrie 1999 şi decembrie 2000 a fost premier Mugur Isărescu de la BNR. Şi ciclul electoral din 2008, care a dat guvernele Emil Boc, a avut o tentativă de a se încheia cu mandatul unui “independent”, Mihai Răzvan Ungureanu (februarie - mai 2012), dacă USL-ul, prin Victor Ponta, nu îşi însuşea guvernarea încă de dinainte de a-şi adjudeca şi alegerile. În sfârşit, Dacian Cioloş încheie mandatul politic generat de alegerile din decembrie 2012 şi este premier “tehnocrat” din noiembrie 2015. Însumându-le, rezultă că aproape patru ani - cât un ciclu electoral întreg - România a avut guverne de tranziţie sau “tehnocrate”. De fapt, doar trei mandate rezultate din alegeri au fost duse politic până la capăt: PDSR prin premierul Văcăroiu după alegerile din septembrie 1992, PDSR prin guvernul Adrian Năstase după scrutinul general din noiembrie 2000 şi PNL şi aliaţii prin cabinetele Călin Popescu-Tăriceanu, după parlamentarele din noiembrie 2004.

Ce a însoţit permanent apelul la guvernările numite generic “tehnocrate” a fost alternativa alegerilor anticipate. Dacă politicienii au obosit, mandatul din alegeri nu mai e aşa de proaspăt iar alegătorii nu se mai regăsesc în oferta politică a momentului, atunci se poate pune problema anticipatelor în mod firesc. Cu toate acestea, niciodată alegerile anticipate nu au fost preferate de către politicieni. Din toată istoria politică de după 1990, exerciţiul acestui procedeu democratic lipseşte cu desăvârşire. Dintre ţările din vecinătatea României, Bulgaria a trecut prin el, în 2014, Slovacia în 2012, Cehia la fel, în 2013. Ar fi interesant de văzut în ce ţări, în special din estul Europei (pentru că în vest în general mandatele politice par să se ducă până la capăt) au mai apărut astfel de guverne tranziţionale în ultimii 25 de ani. După cum la fel de interesant ar fi de aflat şi ce tip de psihologie politică preferă varianta guvernării tehnocrate în locul alegerilor anticipate.

Deocamdată, în această ultimă privinţă nu pot face decât unele observaţii. Mai întâi, admit că nu toţi politicienii au fost sau sunt adepţii guvernelor tehnocrate. Poate că mulţi dintre ei ar fi dorit alegerile anticipate - şi într-adevăr, de-a lungul timpului mulţi au pledat pentru alegeri anticipate. Numai că la fel de evident este că a existat o majoritate politică permanentă împotriva anticipatelor. Toate partidele au alimentat această majoritate, altfel ea nu s-ar fi manifestat cu o aşa eficiență în toţi aceşti ani. Coaliţia anti-anticipate este una dintre cele mai trainice din politica românească.

Apoi, pentru anticipate îţi trebuie curaj politic, sau puterea de a-ţi asuma poziţii ferme cu care să ieşi în faţa electoratului. Dar clasa politică românească nu pare să exceleze la acest capitol. Maleabilitatea ei este vizibilă prin numeroasele permutări ale formulelor de guvernare. Aproape că nu există coaliţie care să nu fi fost încercată în vederea accesului la putere. Dintre partidele parlamentare, toate au fost dispuse la alianţe dintre cele mai exotice - cu excepţia PNTCD-ului, pe care probabil doar sfârşitul prematur l-a ferit de mariajele politice de conjunctură.

Mai este si tentatia refolosirii unei retete de succes. Cum-necum, după Theordor Stolojan, în România a funcționat mitul tehnocratului. Dacă inițial nu prindea așa de bine, poate că anticipatele ar fi fost privite altfel.

În sfârșit, pentru politicieni momentul de respiro dat de o guvernare tehnocrată prezintă anumite avantaje. În caz că au zbârcit-o la guvernare, se pot retrage din prima linie mai elegant, cred ei, decât dacă ar pierde alegerile. Apoi, puterea se deleagă cu măsură, guvernul tehnocrat fiind împresurat de reţelele de influenţă deja create. Scapi de responsabilităţi chiar şi dacă nu eşti la putere, pentru că, deși altminteri modeste, nici măcar standardele de partid de opoziție nu mai trebuiesc respectate. Una peste alta, prin tehnocrați, politicienii din establishment-ul momentului si-au procurat de fapt încă un mijloc de supraviețuire si de evitare a răspunsurilor la urne sau în cazul impunerii unor măsuri de reformă.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

bacterie foto microbiology online
Formele de viață care prezintă un „risc fără precedent” pentru viața pe Pământ. Oamenii de știință cer oprirea cercetărilor
Mai mulți oameni de știință de renume mondial au cerut oprirea cercetărilor pentru crearea așa-zișilor „microbi în oglindă”, pe fondul îngrijorărilor că organismele sintetice ar prezenta un „risc fără precedent” pentru viața pe Pământ, potrivit The Guardian.
gettyimages 956800978 640x640 jpg
Aurora boreală: cele mai bune șase locuri din Europa pentru a vedea spectaculoasele lumini care colorează cerul, în 2025
Aurorele boreale au luminat cerul din Europa de mai multe ori în acest an, iar experții prezic că anul 2025 va fi unul minunat pentru observarea spectacolului de lumini.
image png
Noi detalii în cazul românului care şi-a înjunghiat mortal partenera în Palma de Mallorca, în fața fiicei de doi ani. Mesajul premierului spaniol
Românul în vârstă de 40 de ani acuzat că şi-a înjunghiat mortal partenera, în prezenţa fiicei lor de doi ani, în timp ce se aflau într-o maşină, pe o stradă circulată din Palma de Mallorca a fost dus, vineri, în faţa unui judecător al Tribunalului pentru Violenţă în Familie.
Vladimir Putin Gettyimages 1 jpg
Putin ordonă măsuri de urgență pentru salvarea industriei cărbunelui din Rusia. Industria cărbunelui din Rusia a fost grav afectată de pierderea piețelor occidentale
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut un pachet de măsuri urgente pentru a sprijini industria cărbunelui din țară, care se confruntă cu pierderi financiare uriașe și riscă falimente masive, relatează The Moscow Times .
Un nou lot de trei aeronave F 16 Fighting Falcon a sosit la Câmpia Turzii MAPN jpg
Alte trei aeronave F-16, achiziționate de România, au aterizat în Baza 71 Aeriană
Alte trei noi aeronave F-16, achiziționate de România de la Norvegia, au aterizat vineri la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, întărind flota Escadrilei 48 Vânătoare și consolidând capacitatea de apărare aeriană a țării în cadrul NATO.
Atac cu rachete in Ucraina FOTO EPA EFE jpg
Ucraina rezistă eroic. Apărarea aeriană a reușit să doboare 161 dintre cele 287 de rachete și drone lansate de Rusia astăzi
Ucraina a reușit să doboare 161 dintre cele 287 de rachete și drone lansate de Rusia într-un atac aerian masiv, în data de 13 decembrie, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene.
Kash Patel  Foto AFP jpg
Kash Patel, nominalizat de Trump la şefia FBI, cere o anchetă privind ajutorul pentru Ucraina. „Am cerut Congresului să investigheze unde s-au dus banii”
Kash Patel, propus de Donald Trump la conducerea FBI, a declarat că a cerut Congresului să deschidă o anchetă prinvind ajutorul acordat de SUA Ucrainei de la începutul războiului cu Rusia. „Poporul american are dreptul la acest răspuns, pentru că sunt banii noștri, taxele noastre”.
dan grecu colan de aur jpg
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Gara din România pe care italienii au pus-o la pământ. Se ridică o clădire modernă, echipată cu facilități de top, o magazie, containere și antene
O gară din România va fi desființată, iar în locul ei va fi ridicată o altă clădire, dotată cu tot ceea ce este necesar pentru a fi pusă în funcțiune. Compania WeBuild din Italia a inițiat proiectul de reconstruire, iar lucrările se vor încheia în 2026.