Febra șahului la New York
Că șahul face eforturi mari să devină mai comercial, mai sexy, mai ușor de adus “pe sticlă” nu este o noutate. Ritmul de joc al partidei s-a mărit de la an la an, așa încît norma pentru primele 40 de mutări este acum de 90 de minute, de la 120 cît era pe vremea lui Fischer. Iar după cele 40 de mutări, partidele se joacă pînă la capăt și nu se mai întrerup pînă a doua zi, cum se făcea înainte de era computerelor pentru ca jucătorii să analizeze mai bine variantele posibile. S-au introdus noi campionate mondiale, la șah rapid și la blitz. Marii maeștri sînt mai nou amendați dacă nu apar la conferințele de presă de după partidă, cum a pățit recent americanul Hikaru Nakamura.
Dar cu toate acestea, planurile pentru meciul din noiembrie de la New York pentru titlul de campion mondial par să surclaseze cu mult toate standardele în materie. Pur și simplu, organizatorii meciului vor ca în cele două-trei săptămîni de joc șahul să iasă prin toți porii metropolei - iar pentru asta cei doi jucători, norvegianul Magnus Carlsen, campionul mondial en-titre și rusul Sergey Karjakin, șalangerul său, cel care a cîștigat turneul candidaților din martie de la Moscova, vor fi purtați prin tot orașul, prin portul acestuia, ba chiar și pe deasupra lui.
Potrivit publicației specializate chess.com, toate cele 12 partide ale meciului dintre Carlsen și Karjakin se vor juca în locații diferite. Este extrem de greu pentru jucători, care trebuie să se adapteze de fiecare dată la noile condiții, dar va fi benefic pentru popularitatea șahului. Locațiile au fost alese și pentru vizibilitate, dar și pentru simbolistica lor. Prima partidă va avea loc - unde altundeva?! - în Times Square, în inima Manhattan-ului, în blocul de oțel și sticlă unde altădată fuseseră studiourile emisiunii Total Request Live de pe MTV. Scaunele verzi amplasate în piață pe timpul administrației Michael Bloomberg vor fi înlocuite cu scaune albe și negre, pentru ca spectatorii să își poată manifesta preferința pentru fiecare dintre competitori. Bineînțeles, partida va putea fi văzută în direct pe ecranele din piață dar în plus, în timp ce jucătorii își ponderează opțiunile, spectatorii vor putea să-și voteze mutările preferate, printr-o aplicație specială de mobil.
Pentru cea de-a doua rundă, recuzita se mută pe Fifth Avenue, în fostul magazin de jucării FAO Schwarz, celebru pentru scena pianului din filmul Big, jucată aici de Tom Hanks acum aproape 30 de ani. Actorul, un entuziast al șahului, va reconstitui secvența din film, împreună de această dată cu campionul mondial Magnus Carlsen.
A treia confruntare va avea loc în sfîrșit pe o scenă aparent familiară pentru un asemenea eveniment, respectiv clubul Marshall de pe 10th Street, în West Village. Dar și aici există un element inedit: cei doi adversari vor folosi setul și masa de șah cu care Bobby Fischer a jucat în Memorialul Capablanca din 1965. Autoritățile americane nu i-au permis atunci să plece în Cuba, avînd în vedere relațiile încordate dintre cele două țări, așa că Fischer și-a jucat partidele din New York, iar ceilalți șahiști din Havana, mutările fiind transmise prin telegrame. După cum notează chess.com, tabla lui Fischer va fi prima de acest fel adaptată de specialiști pentru ca mutările care vor fi făcute pe ea să fie transmise în direct pe internet, după cum cere standardul modern la astfel de încleștări.
Există obiceiul ca la turnee sau meciuri de asemenea calibru, o oficialitate sau o personalitate din alt domeniu să efectueze prima mutare a unei partide. Așa va fi în partida a patra, numai că invitatul primei mutări nu va fi un om, ci elefantul Happy, special dresat în acest scop, una dintre vedetele din Bronx Zoo, cea mai mare dintre toate grădinile zoologice de oraș din SUA. Bineînțeles că pentru așa însărcinare, dresorii vor lucra cu o tablă de șah adaptată la mărimea pachidermului.
„Ani de zile am văzut turnuri luate de cai, / Regi care și-au pierdut coroana încercînd să apere regine, / Maturi în patru mutări. / Sînt Bobby Fischer al rap-ului / Unde cu toții mutăm!” Așa sună unul dintre cîntecele lui Jay-Z, cunoscutul rapper american, și el un șahist amator pasionat. Ce se știe probabil mai puțin este că Jay-Z este și un antreprenor și că printre obiectivele în care a investit la un moment dat este și arena Barclays Center din Brooklyn. Aici se va juca partida a cincea, care vine după o zi de odihnă, zi în care se va organiza un concurs de șah-baschet între Carlsen, Karjakin, Jay-Z și colegul acestuia, rapper-ul RZA, și el pasionat de șah.
Partida a șasea se va desfășura în fostul turn de control al aeroportului JFK din Queens, dar înainte de partidă Carlsen și Karjakin vor juca un blitz la înălțime, la bordul veteranului interbelic DC-2, adus special din Seattle. Avionul va survola New York-ul împreună cu un grup de amatori de șah norocoși. Pentru o sumă destul de pipărată (5000 de dolari de fiecare), aceștia vor putea servi șampanie, vor asista la partida de blitz și apoi se vor putea poza cu jucătorii.
Apoi cei doi revin cu picioarele pe pămînt, mai precis pe scena unui teatru. Este vorba de Eugene O'Neill Theatre de pe Broadway. Însă la pachet cu biletul pentru șah, vine și muzicalul Chess, care se va juca în aceeași sală, așa că ora celei de-a șaptea partide a fost devansată față de programul obișnuit. Spectacolul are ca temă rivalitatea sportivă și ideologică dintre marii șahiști ruși Anatoly Karpov și Viktor Korchnoi, și va fi pus în scenă numai în seara respectivă.
Partida a opta se joacă la The New York Stock Exchange. Cel care conduce meciul la acea dată va fi invitat să sune deschiderea bursei, iar în caz de egalitate vor face onorurile împreună. Rundele a noua și a zecea se vor desfășura într-un restaurant la alegerea fiecăruia dintre jucători. Carlsen s-a decis deja, și anume restaurantul cu specific scandinav Aquavit, dar și Karjakin are de unde alege, printre candidați fiind cîteva locații new-yorkeze cunoscute: The Russian Samovar, Russian Vodka Room, sau Russian Tea Room. Restaurantele alese vor fi închiriate cu totul în zilele partidelor. Vor fi puse în vînzare bilete VIP pentru spectatorii care după partide vor putea rămîne să ia cina cu cei doi mari maeștri și cu comentatorii meciului.
Potrivit regulamentului, confruntarea va avea 12 partide de șah clasic, iar jucătorul care face primul 6,5 puncte este declarat cîștigător. În caz de egalitate după cele 12 runde, se vor juca partide de departajare deșah rapid. E posibil ca ultimele partide să nu mai conteze pentru rezultat, dacă unul dintre jucători atinge numărul necesar de puncte pentru a tranșa disputa. Organizatorii s-au gîndit și la acest aspect și vor să introducă în contracte clauza ca și în acest caz meciul să continue cu partide fără miză de șah rapid. Așa încît oricum ar decurge scorul, vor fi tot cel puțin 12 partide pentru care se pot face aranjamente ferme. Așadar, și partida a 11-a, programată în vestitul parc Washington Square, într-un fel de clopot de sticlă așa încît chibiții să nu sîcîie jucătorii, dar și partida a 12-a, de pe ferryboat-ul de Staten Island, vor avea loc aproape cu siguranță. Și tot pe ape, în mișcarea de dus-întors a ferryboat-ului, sau în port, dar tot la bordul lui dacă vremea va fi neprielnică, se vor juca și partidele de departajare în cazul în care rusul și norvegianul vor fi la egalitate după cele 12 runde de șah clasic.
Și astfel organizatorii meciului pentru titlul suprem la șah își vor atinge scopul. Vor ajunge cu tabla de șah și cu cei mai buni șahiști ai momentului în toate cele cinci mari zone ale New York-ului: Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx și Staten Island. Avem șansa în toamnă la New York să asistăm la unul dintre cele mai mari show-uri șahiste din istorie.
Precizare: acest plan al meciului dintre Carlsen și Karjakin a fost descris cu și mai multe detalii în articolul „World Championship Will Rotate Around 12 New York Landmarks”, publicat de chess.com pe data de 1 aprilie. Este cea mai reușită păcăleală de 1 aprilie pe care am citit-o vreodată și a trebuit să recunosc în sinea mea că la imaginația lui, autorul Mike Klein ar fi putut avea, pe lîngă cariera jurnalistică binemeritată,și un excelent portofoliu de organizator de evenimente.
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.
Foto: Times Square, New York / Jim Henderson, Wikipedia Commons.