Eroarea lui Malraux

21 ianuarie 2017
Eroarea lui Malraux jpeg

Îmi zace în bibliotecă, grea atît în sens fizic, cît şi metafizic, Critica raţiunii pure a lui Immanuel Kant. Imediat lîngă ea, e şi sursa pentru care suport mai uşor mustrarea amînării lecturării ei sistematice: volumul de trei ori mai mic, parcurs în liceu, al Prolegomenelor filozofului german. Satisfacţia senzaţiei că am înţeles argumentaţia din Prolegomene amortizează din culpa de a nu mai citi şi Criticile.

Peste ceva timp, istoria s-a repetat. De această dată este vorba de istoricul francez Alain Besançon. Pe post de Critică este volumul său Originile intelectuale ale leninismului,” iar ca Prolegomene a ajuns Nenorocirea secolului. Despre comunism, nazism şi unicitatea „Şoah”-ului. Chiar dacă e mai recentă, ultima, mai subţire şi mai asertivă, o ecranează pe prima, mai academică şi mai argumentativă. E adevărat că statutul pe care cei doi autori l-au dat cărţilor mai mici în raport cu cele mai mari diferă, dar eu mă refer aici strict la felul în care s-au aşezat ele în biblioteca personală.

Dar cu toate că stă în umbra cărţii-surori mai mari şi mai serioase, Nenorocirea secolului... are o limpezime a ei în privinţa multor idei legate de cele două ideologii deviante care au marcat secolul XX, nazismul şi comunismul. Remarcabilă este demantelarea pretenţiei amîndurora de a proveni dintr-un filon cursiv de gîndire care izvorăşte din antichitatea greacă. Sau argumentul că ideologia prosteşte – în cuvintele lui Besançon, „nu poţi rămîne inteligent sub imperiul ideologiei”. Rămîne memorabilă prin claritate și concizie amendarea de către istoricul francez a celor ce vorbesc de „a treia cale”. Și mă rog, spune el, a doua cale care e? Poate fi doctrina deviantă, artificială, a socialismului-comunist a doua cale?! Doar în terminologia comunistă se vorbește de antinomia comunism-capitalism; de fapt există doar societatea neafectată de anomalii ideologice și aceste anomalii, care nu pot fi însă „căi”. La fel de clară este și intervenția pe tema definirii genocidului. Masacrele au existat mereu, „încă din clipa în care oamenii au fost destul de numeroşi ca să se bată”. Dar există o distincţie între masacrul rezultat din legile războiului antic sau medieval şi cel rezultat din calculul rece al ideologiei care „caută să îşi impună concepţia sa despre bine”. Abia acest ultim masacru este și un genocid.

În Nenorocirea secolului... sînt explicaţii, interpretări şi problematizări pentru multe fenomene şi evenimente, cum ar fi ofensiva din Ardeni, prin care Hitler ar fi dorit să pedepsească poporul german şi să îl dea pe mîna sovieticilor mai degrabă decît pe cea a americanilor; diferenţa dintre lagărele ruseşti şi cele ale comunismului asiatic (spre deosebire de cele din Gulag, deşi groaznice, din cele asiatice nu ieşi decît fie mort, fie reeducat, tertium non datur); ce a însemnat şi cum anume a funcţionat tactica salamului, prin care în ţările ocupate de Armata Roşie opoziţia politică a fost măcinată felie cu felie. Există în cartea care a ajuns la a treia ediţie în româneşte un paragraf excelent despre lumea după Himmler (e citat volumul lui Heinrich Himmler – Discours secrets, Gallimard, Paris, 1978). Astfel, structura lumii după liderul batalioanelor SS este concentrică. La periferie (cercul 7) sînt evreii, care în concepţia deviantă a ideologiei naziste sînt eradicabili. Urmează apoi bolnavii incurabili şi persoanele cu handicap, şi ei eradicabili, apoi, în ordine, slavii (diminuabili cu 30 de milioane, cercul 5), francezii, italienii (tolerabili, dar cu rezerve, cercul 4), britanicii (tolerabili, dar sub o monitorizare mai laxă, fiind tot din rasa albă – cercul 3), scandinavii, olandezii, flamanzii (care sînt deja asimilabili, cercul 2) şi în sfîrşit germanii arieni (rasa pură, primul cerc).

Una dintre cele mai interesante idei din cartea istoricului francez este natura mimetic-religioasă a celor două ideologii de supremaţie (de clasă sau de rasă) ale secolului XX. Aici îşi găsesc răspuns întrebări simple, atît de simple încît uneori nici nu ni le mai punem. De exemplu, de ce erau naziştii antisemiţi şi comuniştii anticreştini. Pe scurt, Besançon spune că ambele ideologii, comunistă și nazistă, sînt de fapt doctrine de uzurpare; ele vor să se substituie conținutului religios al celor două religii. Nefiind în stare însă să creeze alte cadre, doctrinele de uzurpare ajung să se muleze pe crevasele create încă de la începutul primului mileniu creștin de diferitele erezii gnostice sau creștine. Astfel, gnosticul Marcion, în secolul al II-lea, făcea distincţia între Dumnezeul creator al evreilor şi Dumnezeul salvator al creştinilor. Distincţia ajunge şi la Hegel, pentru care, explică Besançon, „pretenția evreilor de a fi un popor ales este intolerabilă”. Pe evrei i-a ales fie un Dumnezeu inferior, fie nu sînt adevăratul popor ales. Adevăratul popor ales sînt germanii, au decretat apoi naziștii, iar Hitler abordează radical problema: „nu e loc pentru două popoare alese”, i-ar fi spus el lui Rauschning (Besançon citează aici Hermann Rauschning – Hitler m’a dit, Cooperation, Paris, 1939). Și a urmat distrugerea sistematică și concentrică a lumii, pornind de la periferie.

La fel, comuniștii l-au prezentat și ei omenirii pe „adevăratul Mesia”, respectiv proletariatul, destinat și el să aducă pe pămînt armonia raiului. La fel ca în cazul poporului ales, nu pot exista doi Mesia; slujitorii unuia trebuiau îndepărtați de către slujitorii celuilalt. Ca și creștinismul (și spre deosebire de nazism și iudaism), comunismul nu rezervă mîntuirea unui singur popor (ales), el o aduce tuturor popoarelor. Dar și nazismul, și comunismul, subliniază Besançon, spre deosebire de abordarea creștină, iudaică sau religioasă în general, promit instaurarea împărăției Dumnezeului natural – în cazul nazismului – sau proletar-istoric – în cazul comunismului – în această lume, ci nu în transcendent.

Corolarul neașteptat al interpretării date de Besançon ideologiilor deviante ale secolului XX este că de fapt în secolul trecut am avut de a face cu o efervescență religioasă considerabilă. Sub niște măști doctrinare precare, purtătorii acestor ideologii au reluat de fapt vechi preocupări și argumente religioase. Poate că au avut mai mult succes față de încercările din primul mileniu, dar pînă la urmă soarta lor a fost aceeași de fiecare dată. André Malraux a avut dreptate, numai că a greșit secolul. Secolul XX (ci nu XXI) a fost religios – sau nu a fost deloc.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: wikimedia commons, reuniune creștină în Germania nazistă, 1933. 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Donald Trump și Mike Johnson Foto Getty Images jpg
Un proiect de lege din SUA interzice accesul studentelor transexuale în sporturi feminine, un obiectiv de campanie al lui Donald Trump
Camera americană a Reprezentanţilor a SUA a adoptat un proiect de legecare restrânge puternic participarea femeilor transsexuale în competiţii sportive universitare feminine, potrivit news.ro.
image png
Spovedania la telefon, pe cale să devină un trend? Ce spun preoții despre acest fenomen
Spovedania, taina prin care oamenii se pot destăinui preoților pentru a le fi iertate păcatele, mai nou se poate face și prin telefon. O femeie cu frică de Dumnezeu a dorit să afle dacă se poate spovedi prin telefon, așa că i-a adresat o întrebare unui preot.
Vă mai aduceţi aminte  cu ce fast se sărbătorea,  înainte de 1989, ziua  de 23 August?! jpeg
Ultima masă de „23 August” a dictatorilor și invitaților lor. „Adevărul”: „Vedeți cum acești criminali se ghiftuiau în toate ocaziile”
În primele zile din ianuarie 1990, în presa vremii apăreau noi și noi amănunte legate de condițiile în care familia Ceaușescu și nomenclaturiștii trăiau, în contrast cu lipsurile din țară. Trecuseră mai puțin de 10 zile de execuția soților Ceaușescu în unitatea militară din Târgoviște.
masina de pompieri   FOTO Isu Facebook jpeg
Incendiu la un depozit de colete Sameday din județul Iași. Pompierii au intervenit cu mai multe autospeciale
Pompierii au intervenit, miercuri dimineaţă, pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la un depozitul de colete Sameday din comuna Miroslava. Flăcările au afectat un birou.
sinnercahill jpg
Sinner se distrează la Melbourne tăbăcindu-i fundul lui Cahill
Liderul mondial Jannik Sinner are parte și de momente de relaxare la Melbourne.
pisica in curte   foto pixabay   Ralphs Fotos webp
Un bărbat de 46 ani, la un pas de moarte de la o zgârietură de pisică. „I-am salvat viața, acum trebuie să-i salvăm mâna”
Un bărbat de 46 ani, din județul Olt, a fost la un pas de moarte după un accident domestic. Cu o zi înainte de Revelion a fost zgâriat de pisica din gospodărie, detaliu pe care l-a trecut, câteva zile, cu vederea, după șase zile de la eveniment ajungând la spital în stare gravă.
masina politie foto: pexels
Urmărire ca în filme în Constanța: Un șofer a fost oprit în trafic de polițiști cu focuri de armă
Un tânăr de 26 de ani, cu dreptul de condus suspendat, a fost oprit de poliţişti în trafic cu focuri de armă, pe drumul naţional DN 22C, între Medgidia şi Poarta Albă, după ce a refuzat să oprească la semnalul oamenilor legii.
 Pastile, antibiotice FOTO Shutterstock
Cum să iei antibiotice ca să nu-ți distrugi stomacul. Sfatul unui medic
Tratamentele cu antibiotice afectează flora intestinală, iar în condiţiile în care în organism există un echilibru sensibil între bacterii, virusuri şi fungi, orice tratament cu antibiotic ar trebui însoţit de un probiotic, dar şi de un antifungic.
profimedia 0733858592 jpg
Cum a reușit Suedia să reducă migrația la cel mai scăzut nivel în 40 de ani: O „schimbare de paradigmă”
Suedia a înregistrat în 2024 cel mai mic număr de aprobări ale cererilor de azil în 40 de ani, potrivit datelor guvernamentale. Este consecința unei modificări de politică din 2015, anul apogeului crizei migrației, când Suedia a absorbit 163.000 de migranți, cel mai mare număr raportat la populație