Enigmele lui Alehin

2 decembrie 2019
Enigmele lui Alehin jpeg

Nici pînă astăzi nu se ştie dacă Alehin a scris sau nu pentru propaganda nazistă. Că sub semnătura lui au apărut articole în presa pro-nazistă este un fapt recunoscut chiar de el. Ce nu a admis a fost însă că fiecare rînd de acolo i-a aparţinut. Şi mai ales acele fraze care argumentau „superioritatea şahului arian” în faţa celui „evreiesc”. Cercetătorii au spus că ar exista în arhiva Alehin foile originare ale articolelor controversate. A existat şi un anunţ potrivit căruia francezii ar fi deschis arhiva în 2017. Nu am văzut nicio informaţie în acest sens, încă aştept cu curiozitate să aflu ce dezvăluie această desecretizare. Pot însă spune de pe acum că şi în situaţia în care Alehin a scris aşa ceva, a fost vorba doar de afirmaţii de conjunctură, în care el de fapt nu credea. Dacă a fost aşa, ar trebui să îl înţelegem poate mai bine decît francezii, pentru că noi avem experienţa unui regim totalitar, în care pentru a emigra - ceea ce încerca atunci Alehin să facă - sau pentru a-ţi menţine un statut profesional trebuia uneori să intri în vocabularul şi ideatica de lemn a stăpînitorilor. Pentru că, practic, Alehin învăţase şah de la evrei. Steinitz, Tarrasch, Nimzovici, Réti, Zukertort, Tartakower, Lasker, Rubinstein au fost cu toţii evrei. Cum putea el să creadă cu adevărat că partidele acestora erau bune de aruncat la coş?

Ce s-a mai lămurit însă între timp legat de viaţa lui Alehin a fost episodul de la Odessa, cînd glonţul i-a trecut pe la ureche. Alehin ajunsese în oraş în timpul războiului civil dintre bolşevici şi albi, în speranţa că îşi va face din şah un trai mai bun decît la Moscova. În aprilie 1919 însă, oraşul ajunge pe mîna Armatei Roşii, care face sute de arestări pînă să îl preia albii. E reţinut de bolşevici şi Alehin, care e acuzat stereotip de trădare, judecat sumar şi condamnat la moarte. Cu cîteva ore înainte de a fi dus în faţa plutonului de execuţie însă, e recunoscut de un şahist care îi telegrafiază disperat preşedintelui Comisarilor Poporului din Ucraina. Din fericire, acesta auzise de Alehin - era deja, la 26 de ani, cel mai bun şahist din regiunile fostului imperiu ţarist - şi a dispus eliberarea lui.

Povestea scăpării lui Alehin din ghearele „justiţiei” bolşevice a fost relatată de mai mulţi, dar acum dispunem şi de o cercetare arhivistică a ei. Se întîmplă aşa odată cu apariţia interesantului volum Alekhine's Odessa Secrets: Chess, War and Revolution scris de Sergei Tkachenko, un pasionat şahist, istoric, jurnalist şi inginer ucrainean.

Tkachenko nu se opreşte însă la perioada Odessa. Cartea urmăreşte mai departe implicaţiile evenimentelor petrecute aici: exilul ulterior al lui Alehin, căsătoriile eşuate ale acestuia, planurile unui meci cu Botvinnik, moartea suspectă a şahistului la Estoril, Portugalia, în martie 1946. Cu o prefaţă a lui Boris Gelfand, fost şahist ucrainean, dar şi evreu, aflat acum în Israel, cartea are şi zeci de poze de epocă. Ea e, de fapt, un fericit exemplu în care biografia unui campion la şah face o tăietură revelatoare prin cîteva momente de mare încordare ale istoriei.

diagram184 png png

Diagrama săptămînii

Soluţia diagramei 184 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluţia diagramei 183 de data trecută: 1. Cc6+ Ra8 2. Nb7+! Rxb7 3. Cd8+ urmat de 4. Cxe6 şi albul cîştigă dama şi cu o calitate în plus, şi partida.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Coperta cărţii Alekhine's Odessa Secrets: Chess, War and Revolution (Alehin şi secretele sale din Odessa: Şahul, Războiul şi Revoluţia) de Sergei Tkachenko

pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.