Emigrarea ideatică

14 octombrie 2019
Emigrarea ideatică jpeg

Am citit cu uimire un argument de justificare a dezinteresului față de dezbaterea iscată de reclama în care apare Mihai Șora. Nu spun că toată lumea ar trebui să fie interesată. Dimpotrivă, și mie mi se pare că dezinteresul e mai decent acum, după multitudinea de exagerări înregistrate și de o parte, și de alta, dar mai ales dinspre banca acuzării. Dar argumentul invocat bate într-o direcție total neașteptată.

E anunțat ca fiind din categoria principiilor. Autorul lui spune pe scurt că nu e interesat de discuțiile ”provinciale” despre comunism. El vrea să se emancipeze de sub temele secundare ale trecutului, care, spune el, ne țin în loc, ne împiedică să progresăm chiar și la 30 de ani de cînd le-a sunat ceasul. Preferă în schimb racordarea la subiectele și dezbaterile occidentale, integrarea în tematicile europene. Preferă, a spus, să discute mai degrabă despre rolul tehnologiei în lumea viitorului decît despre trecutul comunist.

Ca o paranteză, este vorba de un autor căruia de multe ori îi admir luările de poziție clare și mai ales oneste, fără rabat față de moda gîndirii (citiți-o ca o calchiere după „poliția gîndirii”). Și de această dată, i-am luat în serios argumentul și i-l respect. Dar consider că e greșit, din două considerente.

Unul e formal, valabil adică în general. Ca să înțelegi ceva, trebuie să cunoști contextul. Pînă la urmă, istoria e un termen stîngaci pentru context, în sensul că folosirea lui poate trimite gîndul la ceva mort și îngropat, cînd de fapt el e mai degrabă potrivit pentru a descrie mediul în care se petrece prezentul. Să dau un exemplu care îmi e la îndemînă. Citesc acum cartea lui Michael Neiberg despre conferința de la Potsdam de după cel de-al doilea război mondial. E o carte haioasă, cu multă atmosferă - poate voi reuși să menționez în altă parte cîteva pasaje care mi-au atras atenția. Truman tocmai preluase președinția de la defunctul Roosevelt, care-l ținuse într-o beznă diplomatică totală, deși îi fusese ditamai vicepreședintele. Nu știa bietul Truman mai nimic despre ce făcuse și se angajase predecesorul său la Ialta și Teheran, despre proiectul Manhattan al bombei nucleare, despre tacticile şi pretenţiile sovieticilor. Dar trebuia să meargă în Europa ca să stabilească noile direcții postbelice. Să îl înfrunte pe Stalin și să estimeze impactul fluxului sovietic în Europa. Și ce a făcut Truman și compania în această situație? S-au pus cu burta pe carte, au citit și s-au documentat, au vorbit ore și zile în șir cu specialiști în Rusia și bolșevism. Au trecut la context, au încercat să descifreze mecanismele din spatele pozițiilor sovietice, dar și britanice. Nu puteau face altfel. Iată ceea ce aș numi o afirmare imperativă a trecutului în vederea luării unor decizii optime sau a găsirii unei interpretări solide. Revenind la cazul nostru, tocmai contextul explică multe. De pildă, eu suspectez că însăși vehemența atacului poate fi explicată prin referința la comunism și la clivajele lăsate de acesta în societate, chiar dacă deja au apărut noi generații. Dar după cum am sugerat, nu mi-am propus aici să intru în resorturile particulare ale cazului.

Știu clișeul că e bine să ne cunoaștem trecutul ca să evităm repetarea greșelilor în prezent. Nu am intenționat să-l ilustrez prin exemplul de mai sus. Din contră. Într-adevăr, cunoașterea de dragul cunoașterii nu te ferește de nimic. Dacă știi ceva din istorie pe care nu îl poți lega de prezent înseamnă că te-ai obosit (aproape) degeaba. Dar nu e cazul acum, cu discuția despre comunism care, zice-se, ar trebui curmată. Și aici ajung la cel de-al doilea considerent.

Spune autorul că preferă conectarea la dezbaterile actuale ale occidentului în locul celei la discuțiile sterpe locale. Surpriză însă! Printre dezbaterile occidentale foarte actuale, aș spune chiar mereu actuale, sînt cele legate de autocrație, represiune și reacția la ele sau coabitarea cu ele. Comunismul poate face parte din acest gen de dezbateri. E ca și cum ideatic am emigra bucuroși în dezbaterile occidentale, ne-am afunda în ele și cînd să ieșim, ce să vezi? Ne întoarcem prin catacombe din nou în plină Românie, pentru că însuși traseul discuției occidentale ne-a adus aici! Aș spune că dimpotrivă, abia printr-o dezbatere inteligentă despre comunism am avea (de n-am fi avut-o!) o șansă de integrare în dezbaterile occidentale.

Dau și aici două exemple, zic eu, edificatoare. Cea mai recentă copertă a revistei Foreign Affairs (septembrie - octombrie 2019) are titlul Autocracy Now. Pe ea apar chipurile lui Duterte al Filipinelor, Orban al Ungariei, Xi al Chinei, Erdogan al Turciei și Putin al Rusiei. Iată deci ce teme îi preocupă pe occidentali: autocrațiile din prezent. Iar din revista online Tablet Magazine semnalez articolul lui Bernard-Henri Lévy despre intervenția militară a lui Erdogan în zona kurdă de la granița de est a Turciei. „Un Anschluss otoman”, l-a numit filozoful francez, care folosește termeni din aceeași gamă ca să descrie mișcarea ISIS: după el, extremismul islamic este o formă de fascism. O terminologie care iarăși spune multe despre natura dezbaterilor occidentale, dar și despre înclinația firească de a apela la experiențe familiare pentru a le circumscrie pe cele nou apărute.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.