Ei promit, lumea-i alege

20 mai 2016
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

E campanie pentru alegerile locale – în caz că n-aţi observat. S-a schimbat legea şi nu mai sînt permise bannere de nu ştiu cîţi metri pătraţi, ci doar afişuţe discrete, toate la fel, de parcă am fi în Elveţia. Specialiştii zic că, pentru locale, cel mai mult contează „mobilizarea alegătorilor” prin discuţii directe.

Pe vremea comuniştilor, asta se numea „munca de lămurire de la om la om” şi era – ca şi acum – la mare preţ. Astăzi însă, oricît ar fi de eficient mersul pe teren, nu se poate totuşi fără mass media. Întrucît – pare-se – partidele stau cam prost cu banii (şi le aşteaptă, la toamnă, şi alegerile cele mari, pentru Parlament), cam bate vîntul şi pe-aici. Există, totuşi, nişte spaţii de emisie pentru emisiuni electorale puse la dispoziţia candidaţilor la radioul public şi la TVR. Pentru că sînt publice (adică ale noastre, ale tuturor, nu?), cele două instituţii sînt obligate prin lege să găzduiască aceste emisiuni. Legea e veche, de pe vremea cînd politicienii se înghesuiau să apară la televiziunea publică, ba chiar s-o stăpînească, dacă se poate, total.

Dacă ar fi după mine, aş schimba legea: de ce să fie obligate organizaţiile publice de media să le dea spaţiu unor politicieni mediocri are să-şi înşire agramatismele şi banalităţile? În mod normal, politicienii ar trebui să lupte pentru onoarea de a fi găzduiţi la radioul public şi la televiziunea publică. Şi, ca să aibă loc acolo, să se poată adresa cetăţenilor, ar trebui să dea măcar un test la limba română. Ascult, de pildă, seară de seară emisiunea electorală de la Radio România Actualităţi. Ascultînd ce spun candidatele şi candidaţii, îmi vine să mă-nchid în casă pînă după alegeri. O suită de banalităţi, clişee, prostioare mici şi prostii mari. Ceea ce ne-am obişnuit să numim „promisiuni electorale” şi să ne ofticăm pe urmă că nu sînt respectate. Dar cred că oftica noastră e greşit orientată. Problema nu e că nu sînt respectate.

În toate democraţiile, între ce promit politicienii în campanie şi ce fac după aceea e o oarecare diferenţă. În democraţiile serioase, diferenţa e explicabilă cu mijloace raţionale: în cele mai multe cazuri se găsesc, adică, nişte motive inteligibile pentru care promisiunile n-au fost respectate. După care alegătorii decid dacă le mai acordă respectivilor votul sau nu. La noi, sînt prea multe promisiuni aberante, ridicole, cusute cu aţă albă, reluate din 4 în 4 ani cu aceeaşi nesimţire (şi cu degetele încrucişate la spate, eventual). Şi alegătorii îi votează tot pe respectivii. În plus, promisiunile sînt făcute atît de fad şi neconvingător, iar discursurile electorale sînt atît de lipsite de imaginaţie , atît de prost articulate, încît ar trebui să ne dea de bănuit de la început. Aud, bunăoară, în emisiunea cu pricina, că o candidată vrea să facă un spital de urgenţă în sectorul ei, a găsit şi terenul. Mi se pare de prost gust să promiţi aşa ceva în contextul nesfîrşitelor scandaluri legate de sistemul sanitar şi cînd ştie toată lumea că în Bucureşti (dar şi în multe alte locuri) nu s-a construit niciun spital în 25 de ani. Altă candidată zice că va gestiona bugetul Primăriei ca pe al propriei familii.

E o comparaţie suficient de proastă pentru a nu o vota pe respectiva: nu, bugetul unei instituţii publice (mai ales că e vorba de Primăria Capitalei) e cu totul altceva decît coşniţa de cumpărături sau (la case mai mari) investiţiile în bijuterii şi în tablouri. Toţi promit, desigur, locuri de parcare, străzi asfaltate, parcuri (că e la modă să te declari „verde”). Rînd pe rînd, îi aud cu romantisme de doi lei despre legătura lor cu localitatea (sau, în Bucureşti, cu sectorul): aici m-am născut, aici m-am îndrăgostit, aici am lucrat ca inginer stagiar, aici mi-am întemeiat o familie etc. Aşa, şi? Orice locuitor a trecut prin toate astea, de ce-ar vota pe una/unul pe motiv că şi-a găsit sufletul pereche în parcul oraşului? Cei care candidează pentru prima dată îşi construiesc discursul pe „ideea” că pînă acum nu s-a făcut nimic, de-acu’ vin ei şi rezolvă tot. Cei care au mai fost primari fac ce fac şi aduc vorba de „continuitate” şi „stabilitate”. Un candidat la un sector bucureştean promite că va crea 20.000 de locuri de muncă, fără să-i pese că un primar nu poate să facă asta, nu-i treaba lui, n-are cum să creeze locuri de muncă (decît dacă face, pe banii lui, vreo 5-6 fabrici mari – dar atunci de ce-i mai trebuie primărie?). Ş.a.m.d.

Pe scurt, problema nu e că ei promit. Problema e că lumea crede. Şi votează cum crede.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

Fotografie de Marius Georgescu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

daniel david ubb fb jpg
Numele vehiculate pentru prezidențialele din primăvară. „Să nu fie președintele PSD, PNL, UDMR sau USR”
Decizia fără precedent a Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale, scena politică se resetează. Cu un calendar provizoriu al alegerilor stabilit pentru 16 martie (primul tur) și 30 martie (al doilea tur),
pod tisa sighetul marmatiei jpg
Pas important pentru construirea podului rutier peste râul Tisa. Guvernul Ucrainei a aprobat acordul cu România
Guvernul Ucrainei a aprobat marţi acordul cu România pentru construirea unui pod rutier peste râul Tisa, conform anunţului făcut de şeful Executivului de la Kiev.
shutterstock 2079792982 jpg
Crezi că îți cunoști cu adevărat partenerul? Fă testul și descoperă cum stați pe plan amoros!
Testul de mai jos te va ajuta să afli cât de bine îl cunoști pe cel de lângă tine.
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (19) jpg
Ciolacu a plecat cu coada între picioare de la şedinţa coaliţiei de guvernare
De pretenţiile PSD anterioare şedinţei coaliţiei s-a cam ales praful. PNL, USR, UDMR s-au unit împotriva PSD şi l-au pus la colţ.
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
Podul arcuit, vechi de secole, folosit și astăzi! A fost ridicat în 1703, iar constructorii au garantat că va putea fi folosit 300 de ani
Țara noastră este un adevărat cufăr de comori, atunci când vine vorba despre potențialul turistic. Dar, din păcate, anumite destinații din țară nu sunt cunoscute decât de foarte puțini oameni, în ciuda faptului că au în spate o istorie impresionantă.
cafea turceasc ibric jpg
Modul în care se prepara cafeaua înainte de 1900, în Braşov. Trucuri simple pentru un gust delicios
La sfârșitul secolului al XIX-lea, cafeneaua devenea un nou loc de întâlnire publică și socializare în Brașov, în timp ce în casele brașovenilor, cafeaua continua să fie un ritual intim și de mare importanță.
kimberly guilfoyle donald trump jr jpeg
Donald Trump continuă să numească în funcții rude și apropiați. Fosta logodnică a fiului său cel mare va fi ambasador SUA în Grecia
Donald Trump a anunţat marţi că a ales-o pe Kimberly Guilfoyle, fosta logodnică a fiului său cel mare, pentru postul de ambasador al SUA în Grecia, precum şi doi noi ambasadori pentru Mexic şi Turcia.
colier11 jpeg
Colierul purtat de Elena Ceaușescu în timpul vizitei de la Palatul Buckingham, scos la licitație. Prețul de pornire este amețitor
În anul 1978, soții Ceaușescu au mers într-o vizită oficială la Palatul Buckingham, spre suprinderea multor altor lideri politici de la acea vreme. Acum, colierul purtat de Elena Ceaușescu la întîlnirea cu Regina Elisabeta a II-a va fi scos la licitație, pe data de 18 decembrie.
maioneza jpeg
Cum se face maioneza de post, fără ou. Rețeta delicioasă și extrem de simplă
Maioneza fără ou este o alternativă excelentă la cea clasică, ideală pentru cei care urmează Postul Crăciunului sau preferă o alimentație mai ușoară.