E campanie electorală?

25 noiembrie 2016
Şcoala produce analfabeţi? jpeg

Dacă îţi vezi liniştit de treaba ta, e cam greu să-ţi dai seama că e campanie electorală. După legea nouă, partidele nu mai au voie să înşire prin oraşe kilometri pătraţi de bannere şi panouri. Iar dacă ţii neapărat să urmăreşti campania electorală, te-apucă plictiseala.

Pentru un cetăţean obişnuit care vrea să se informeze şi să voteze în cunoştinţă de cauză, e destul de complicat să-şi dea seama care sînt temele campaniei electorale, ce-i preocupă pe politicieni, ce vor unii şi ce vor ceilalţi. Partidele vechi – PSD şi PNL – sînt înţepenite în ce-au ştiut să facă pînă acum: să promită cam aceleaşi lucruri, „inspirîndu-se” unul de la celălalt, ca nu cumva să rămînă careva mai prejos. Au votat, de pildă, cot la cot o lege prin care se măresc salariile bugetarilor, fără să le pese că o asemenea mărire creează probleme bugetare. Cam pe-aici se mişcă „viziunea” lor: să dăm ceva ca să ne voteze lumea. Un astfel de comportament politic va exista atîta vreme cît vor fi destui cetăţeni care să accepte acest troc şi să-i voteze pe cei care dau mai mult. Care cresc salarii şi pensii. Şi, din păcate, există în continuare un număr semnificativ de oameni mai puţin educaţi care nu-şi dau seama că aceste promisiuni (măriri de salarii şi de pensii) nu sînt altceva decît poveri suplimentare pe umerii lor şi ai copiilor lor: partidul şi statul n-au de unde „să dea”, nu aduc bani de-acasă, ci cheltuiesc banii adunaţi de la contribuabili. De atîţia ani, îi cheltuiesc prost şi, adesea, iresponsabil. Cui îi pasă? S-ar părea că mulţi dintre concetăţenii noştri s-au resemnat: pe-ăştia îi avem, cu ăştia defilăm. Aşa că PSD şi PNL stau cu ochii pe sondaje şi-şi văd de treabă.

ALDE – care cică ar fi un partid nou – scrie şi el pe bannere, lîngă poza liderului, cam tot aia: de exemplu, „îţi redăm pensia”. E demn de Conu Leonida; cu diferenţa că Leonida mai credea şi că, dacă e republică, „fieştecare cetăţean ia cîte o leafă bună pe lună, toţi într-o egalitate“, iar pensia „e başca, o am după legea veche, e dreptul meu”. Cam ăsta e nivelul.

USR – care chiar e un partid nou – are un alt fel de discurs, clar şi cinstit, fără promisiuni aiuritoare. Şi încearcă să fie şi un fel de „observator” al alegerilor, invitîndu-i pe oameni să fie atenţi la corectitudinea procesului electoral. Dacă reușește să scoată din case electoratul tînăr, care vrea să trăiască într-o societate mai bună, are şanse să schimbe ceva. Dar e complicat: mulţi tineri cred că „politica e murdară” şi preferă să „nu se bage”, pentru că „toţi sînt o apă şi-un pămînt”. Iar dacă „nu se bagă”, se-nchide cercul vicios: la alegeri cîştigă aceiaşi inşi îmbătrîniţi în rele şi-n mandate, chit că acum partidele se tot laudă că au pus pe liste „oameni noi”. Doar că nu prea ştim mare lucru despre calitatea acestor oameni noi, iar partidele noastre se poartă cam milităreşte: numai şefii ăi mari au voie să vorbească la televizor, ăştia noi n-au decît s-aştepte pînă le vine rîndul.

Pe deasupra şi pe dedesubtul promisiunilor, partidele încearcă să zgîndăre şi mîndria naţională a electoratului. Încă mai ţine – nu numai la noi, dar şi în alte ţări. În vremuri tulburi ca acestea, cînd lumea e plină de pericole şi suceli greu de înţeles, politicienii recurg la o întoarcere spre ţărişoară şi naţiune şi promit că „România (sau America, sau Franţa etc.) va fi iar mare şi mîndră”. E un truc ieftin şi cam iresponsabil să zgîndări mîndria patriotică, tocmai pentru că în vremurile noastre tulburi şi complicate nicio ţară nu se mai poate închide între graniţele ei cu iluzia că-şi va transforma propria ogradă într-un paradis. Dar atîta pot politicienii noştri, crescuţi la şcoala naţional-patriotică de pe vremea lui Ceauşescu.

Aşa încît, cum spuneam, dacă nu eşti foarte atent, nici nu te prinzi că e campanie electorală. Şi dacă te prinzi, parcă-ţi vine să regreţi campaniile electorale din anii ’90: măcar atunci se dezbăteau teme mai consistente (reforma economică, aderarea la UE şi la NATO şi altele). Ar fi şi acum de discutat teme serioase şi importante. De pildă, cum ne adaptăm la era digitală, care schimbă rapid lumea sub ochii noştri; sau ce se alege de Europa în care am intrat şi care e locul României în UE; sau cum (şi dacă) îi putem face pe milioanele de români plecaţi în străinătate să se întoarcă acasă. Şi altele. Mă tem însă că, pentru mulţi dintre candidaţi – şi, să-mi fie cu iertare, şi pentru mulţi dintre alegători – astfel de teme sînt prea complicate. Aşa că e mai simplu pentru toată lumea să ne jucăm liniştiţi şi ipocriţi în curticica noastră, pendulînd între „îţi redăm pensia” şi „îţi redăm demnitatea”.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul

 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Copii la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg

Adevarul.ro

Regele Charles FOTO Getty Images
Regele Charles și regina consoartă, primul eveniment de la sfârșitul doliului regal VIDEO
Noul suveran britanic, Charles al III-lea și regina consoartă Camilla au luat parte, luni, la primul eveniment public de la sfârșitul doliului regal după moartea reginei Elisabeta a II-a.
facturi
Facturi mai mici la curent și gaze: 15 sfaturi practice de la specialiști
Românii își pot reduce facturile la energie electrică și gaze naturale dacă aplică 15 recomandări de economisire a energiei, ce pot fi puse în practică la nivel individual și instituțional.
eon
Escrocherie în numele E.ON. „Nu dați curs invitațiilor!”, avertizează compania
Compania E.ON Energie România atrage atenția că mai mulți clienți au primit un mesaj prin care sunt invitați la punctele de lucru ale E.ON pentru depunerea unei cererei pentru a beneficia de schema de sprijin.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia