E campanie electorală?

25 noiembrie 2016
Şcoala produce analfabeţi? jpeg

Dacă îţi vezi liniştit de treaba ta, e cam greu să-ţi dai seama că e campanie electorală. După legea nouă, partidele nu mai au voie să înşire prin oraşe kilometri pătraţi de bannere şi panouri. Iar dacă ţii neapărat să urmăreşti campania electorală, te-apucă plictiseala.

Pentru un cetăţean obişnuit care vrea să se informeze şi să voteze în cunoştinţă de cauză, e destul de complicat să-şi dea seama care sînt temele campaniei electorale, ce-i preocupă pe politicieni, ce vor unii şi ce vor ceilalţi. Partidele vechi – PSD şi PNL – sînt înţepenite în ce-au ştiut să facă pînă acum: să promită cam aceleaşi lucruri, „inspirîndu-se” unul de la celălalt, ca nu cumva să rămînă careva mai prejos. Au votat, de pildă, cot la cot o lege prin care se măresc salariile bugetarilor, fără să le pese că o asemenea mărire creează probleme bugetare. Cam pe-aici se mişcă „viziunea” lor: să dăm ceva ca să ne voteze lumea. Un astfel de comportament politic va exista atîta vreme cît vor fi destui cetăţeni care să accepte acest troc şi să-i voteze pe cei care dau mai mult. Care cresc salarii şi pensii. Şi, din păcate, există în continuare un număr semnificativ de oameni mai puţin educaţi care nu-şi dau seama că aceste promisiuni (măriri de salarii şi de pensii) nu sînt altceva decît poveri suplimentare pe umerii lor şi ai copiilor lor: partidul şi statul n-au de unde „să dea”, nu aduc bani de-acasă, ci cheltuiesc banii adunaţi de la contribuabili. De atîţia ani, îi cheltuiesc prost şi, adesea, iresponsabil. Cui îi pasă? S-ar părea că mulţi dintre concetăţenii noştri s-au resemnat: pe-ăştia îi avem, cu ăştia defilăm. Aşa că PSD şi PNL stau cu ochii pe sondaje şi-şi văd de treabă.

ALDE – care cică ar fi un partid nou – scrie şi el pe bannere, lîngă poza liderului, cam tot aia: de exemplu, „îţi redăm pensia”. E demn de Conu Leonida; cu diferenţa că Leonida mai credea şi că, dacă e republică, „fieştecare cetăţean ia cîte o leafă bună pe lună, toţi într-o egalitate“, iar pensia „e başca, o am după legea veche, e dreptul meu”. Cam ăsta e nivelul.

USR – care chiar e un partid nou – are un alt fel de discurs, clar şi cinstit, fără promisiuni aiuritoare. Şi încearcă să fie şi un fel de „observator” al alegerilor, invitîndu-i pe oameni să fie atenţi la corectitudinea procesului electoral. Dacă reușește să scoată din case electoratul tînăr, care vrea să trăiască într-o societate mai bună, are şanse să schimbe ceva. Dar e complicat: mulţi tineri cred că „politica e murdară” şi preferă să „nu se bage”, pentru că „toţi sînt o apă şi-un pămînt”. Iar dacă „nu se bagă”, se-nchide cercul vicios: la alegeri cîştigă aceiaşi inşi îmbătrîniţi în rele şi-n mandate, chit că acum partidele se tot laudă că au pus pe liste „oameni noi”. Doar că nu prea ştim mare lucru despre calitatea acestor oameni noi, iar partidele noastre se poartă cam milităreşte: numai şefii ăi mari au voie să vorbească la televizor, ăştia noi n-au decît s-aştepte pînă le vine rîndul.

Pe deasupra şi pe dedesubtul promisiunilor, partidele încearcă să zgîndăre şi mîndria naţională a electoratului. Încă mai ţine – nu numai la noi, dar şi în alte ţări. În vremuri tulburi ca acestea, cînd lumea e plină de pericole şi suceli greu de înţeles, politicienii recurg la o întoarcere spre ţărişoară şi naţiune şi promit că „România (sau America, sau Franţa etc.) va fi iar mare şi mîndră”. E un truc ieftin şi cam iresponsabil să zgîndări mîndria patriotică, tocmai pentru că în vremurile noastre tulburi şi complicate nicio ţară nu se mai poate închide între graniţele ei cu iluzia că-şi va transforma propria ogradă într-un paradis. Dar atîta pot politicienii noştri, crescuţi la şcoala naţional-patriotică de pe vremea lui Ceauşescu.

Aşa încît, cum spuneam, dacă nu eşti foarte atent, nici nu te prinzi că e campanie electorală. Şi dacă te prinzi, parcă-ţi vine să regreţi campaniile electorale din anii ’90: măcar atunci se dezbăteau teme mai consistente (reforma economică, aderarea la UE şi la NATO şi altele). Ar fi şi acum de discutat teme serioase şi importante. De pildă, cum ne adaptăm la era digitală, care schimbă rapid lumea sub ochii noştri; sau ce se alege de Europa în care am intrat şi care e locul României în UE; sau cum (şi dacă) îi putem face pe milioanele de români plecaţi în străinătate să se întoarcă acasă. Şi altele. Mă tem însă că, pentru mulţi dintre candidaţi – şi, să-mi fie cu iertare, şi pentru mulţi dintre alegători – astfel de teme sînt prea complicate. Aşa că e mai simplu pentru toată lumea să ne jucăm liniştiţi şi ipocriţi în curticica noastră, pendulînd între „îţi redăm pensia” şi „îţi redăm demnitatea”.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.